tirsdag 31. juli 2012

Lavendel-prosjektetHer har du lavendel-prosjektet mitt! 

Forleden dag lagde jeg denne delikate lavendel-iskremen av friske, nyplukkede lavendelknopper som var like ved å blomstre. Det var mitt aller første kjøkkenstunt med lavendel, men det fikk meg skikkelig hekta på å prøve ut og eksperimentere mer. Lavendel kan brukes både nyplukket og tørket, men anvend den med måte - for mye lavendel kan gi "parfymesmak"... 

Siden lavendel har en relativt kort sesong, har jeg valgt å tørke mesteparten. Tørket lavendel er holdbar i flere måneder når den oppbevares på rene, tette glass. 

Her har jeg skrevet ned de erfaringer jeg har gjort meg underveis. Jeg har valgt å ta med masse bilder, siden lavendelen er så vakker - bilder taler jo ofte mye for seg selv... 

Og kanskje inspirerer jeg noen der ute til å gå i gang med sitt eget lavendel-prosjekt?

Lavendel av typen "Hidcote" - slutten av juli 2012


Viktig info om bruk av lavendel i mat

Innledningsvis er det viktig å nevne et par ting når det gjelder bruk av lavendel i matlaging. Det er ikke alle lavendel-sorter som egner seg for dette. Bruk kun Lavandula Angustifolia eller Lavandula Latifolia, ref info på klikk.no. Jeg har lavendel-stauder i hagen av typen "Hidcote" (Angustifolia), som er en vinter-hardfør type.

Ikke bruk lavendel som har vært sprøytemiddelbehandlet! Da risikerer du å få i deg giftstoffer som jo ikke er bra. Unngå helst lavendel som kommer direkte fra hagesentre eller blomsterbutikker, de er gjerne blitt behandlet med sprøytemidler. Spør eventuelt etter lavendel som er økologisk dyrket, og/eller ment for å kunne spises (frie for giftstoffer).

Lavendel med besøk


Plukking, vasking og tørking av lavendel


Innholdet av eteriske oljer i lavendel er på sitt høyeste like før blomstene springer ut. Plukk dem da, eller når lavendelen nettopp har begynt å blomstre. De skal se friske og fine ut, slik som på bildet over. 

Riktig tidspunkt (kalendermessig) for plukking vil nok variere fra sted til sted, fra plante til plante, og også litt fra år til år, avhengig av temperatur og solforhold. Anno 2012 så begynte mine lavendeler her på sørvestlandet å bli plukke-klare i slutten av juli. Hvis du har litt størrelse på lavendelbusker, så vil knoppene bli klare på ulike tidspunkt, slik at du kan plukke lavendel flere ganger over noen uker.

Når knoppene og blomstene begynner å se blasse eller visne ut, er de passé... 

Riktig "hageredskap" er viktig når det regner - en saks er også greit å ha...

Legg nyplukket lavendel i rent, kaldt vann, og vask dem godt så du får fjernet eventuelle insekter, jord og annet som du sikkert ikke vil spise...

Vasket lavendel legges på et rent kjøkkenhåndkle for å tørke av det meste av vannet...

...legg gjerne lavendelstilkene utover kjøkkenhåndkleet, med litt "luft" imellom, og klapp lavendelen forsiktig tørr med håndkleet


1. Lufttørking


Bind sammen lavendel-buketter, og heng dem opp-ned til tørk på et tørt, luftig og ikke for varmt sted. Ikke lag for store og tette buketter, da kan det hende de ikke tørker skikkelig slik de skal. Jeg bruker gummistrikk til å henge opp bukettene med, først én gummistrikk som festes litt godt rundt stilkene, deretter én gummistrikk til å henge opp med. 

La lavendelen henge til tørk minimum 1-2 uker, til den blir skikkelig tørr.


2. Tørking i stekeovn


Lavendel kan tørkes i stekeovn på lav varme, ideelt 35-40 grader for å ivareta aromastoffer på best mulig måte. 

Klipp av lavendeltoppene, og legg dem på et kjøkkenhåndkle på en stekerist. La dem tørke 12-24 timer med døren på gløtt (sett en tresleiv i dørsprekken), gjerne natten over, til lavendelene er helt tørre.

Etter å ha testet ut tørking i stekeovn, foretrekker jeg denne metoden. Den gir bedre kontroll på tørkeprosessen, og det tar kortere tid før lavendelen kan anvendes.


"Høsting" og oppbevaring av tørket lavendel

Tørket lavendel - knoppene er blitt mer blålige, og stilkene mer sølvfarget

Vask hendene godt, eller bruk engangshansker. Hygiene er viktig.

Lavendelknopper, "ribbede" lavendelstilker, og lavendel som venter på å bli plukket...

Lavendelknoppene skal nå være enkle å dra av fra stilken. Samle dem opp i et rent glass eller boks med tilhørende tett lokk.

Og da er den tørkede lavendelen klar til bruk, eller videre oppbevaring.Tørket lavendel oppbevares på tett glass eller boks på et mørkt og kjølig sted, gjerne i kjøleskap. Den er holdbar i flere måneder dersom den er blitt skikkelig tørket først.


Bruk av tørket lavendel i mat

Husk at det kun trengs en liten mengde lavendel i mat - meningen er å gi maten et delikat og "blomsteraktig" hint av lavendel. Bruker du for mye kan smaken lett bli "parfymert". Tørket lavendel er mer "potent" (kraftigere smaksetter) enn frisk lavendel, så det trengs en desto mindre mengde.

Lavendel kan brukes i både desserter og kaker, og til kylling, kjøtt og fisk. Tørket lavendel inngår i den tradisjonelle provencalske urteblandingen (Herbes de Provence).

Hvorfor ikke prøve deg på Lavendel-iskremen jeg nevnte over, eller Lavendel pannacotta med solsikkesnacks? Lag gjerne Lavendelsukker, så står du friere til å bruke det i bakst og desserter senere.

Lykke til!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar