søndag 22. desember 2013

Litt sunnere & seriøst gode risbollerBeklager uttrykket, men… Fytti katta, disse risbollene ble gode!

Prøvesmaking måtte selvfølgelig til før de var blitt helt kalde og stive, men det får være et gode som følger det å være "Bakemester Snipp" det da:-) Jeg vurderte først å lage halv mengde bare for å teste dem ut, men må si jeg er glad det ble med tanken...

Hvis du fortsatt har tid & lyst til å lage noe godt til julekaffen, eller til de små, så er risboller en god klassiker. Ganske enkle å lage er de også. De bør oppbevares i kjøleskap, eller enda bedre; i fryseren. Det må jo være eneste aberet med risboller da, at de smelter lett i fingrene. Derfor er oppbevaring i fryseren ekstra smart, og da holder de seg ekstra lenge også.

Jeg tok utgangspunket i en oppskrift på Cocosa-boller fra Soma Nordic, men brukte vanlig rørsukker (redusert sukkermengde) samt like mengder kokosolje og sjokolade. De blir rett og slett bare helt NYDELIGE med extra virgin kokosolje - synes i alle fall jeg som er veldig glad i kokos. Om du ikke er som meg, så kan du bruke kokosolje som ikke er extra virgin, og dermed mer smaksnøytral. Kokosolje har fast konsistens ved normal romtemperatur (smelter rundt 24-25 grader).

En nydelig god kokosolje som både er extra virgin og økologisk, fra Soma Nordic. Det finnes også andre gode kokosoljer.


Du trenger følgende til ca 60 risboller:

200 gr mørk sjokolade (70%)
200 gr extra virgin kokosolje
2 ss sterk kaffe
2 egg
75 gr rørsukker
100 gr puffet ris

Smelt sjokolade og kokosolje over vannbad:

Hakk sjokoladen, og ha i en metallbolle sammen med kokosolje. 

Kok opp litt vann i en kjele som er passe stor til at du kan sette metallbollen oppå, rør med tresleiv til all sjokoladen er smeltet. Rør inn kaffe. La blandingen avkjøles, sett den gjerne i kjøleskap en stund.

Lag eggedosis:

Visp egg og rørsukker til eggedosisen er skikkelig tykk og fyldig.

Bland sammen:

Sjokoladeblandingen tilsettes gradvis i eggedosisen mens du rører blandingen forsiktig sammen med sleiv til alt er blandet.

Tilsett puffet ris, og vend den forsiktig inn.

Bruk to spiseskjeer, fyll en passe mengde i den ene skjeen, og sett risboller på stekeplate med bakepapir ved hjelp av den andre skjeen. Ikke lag dem for store, de skal bli en grei munnfull. Sett dem gjerne litt tett, så får du plass på to stekebrett.

Sett risbollene til avkjøling i kjøleskap eller i fryser.

Oppbevares i kjøleskap eller fryser til servering.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar