mandag 30. juli 2012

Delikat lavendel-iskrem med akasiehonning (gelato)Dette er mitt aller første kjøkken-stunt med lavendel. Et spennende lite prosjekt!

Vi har lavendel i hagen, stauder av typen Hidcote (en vinter-hardfør type). De ble plantet i fjor, og i år har de vokst seg megastore. Forresten er lavendel utrolig enkel å formere ved hjelp av stiklinger. Jeg tok av endel stiklinger av fjorårets planter (det vil si planteskudd med etpar bladsett på), puttet dem tett i tett rett i jorda i store krukker, og i år er de blitt til kjempefine lavendel-planter. Slik kan du få masse lavendel i egen hage eller på balkongen, nesten gratis. Men husk å bruke stauder da, og ikke ettårige lavendel-planter.

Lavendel av typen "Hidcote"

Nå, i slutten av juli, bærer lavendelplantene masse flotte duftende lilla knopper, noen av dem er i ferd med å springe ut i blomster. I alle fall er det statusen her hos oss på sørvestlandet. Jeg har valgt å plukke knoppene som ser "nye" og friske ut i fargen, slik det er vanlig med enkelte andre nyttevekster.

Merk: Ikke bruk lavendel som har vært sprøytemiddelbehandlet!

Jeg skylte lavendelknoppene godt i kaldt vann og tørket dem ved hjelp av en salatslynge, det gjorde jobben veldig lettvint. Det går an å bruke tørket lavendel også (da trengs en mindre mengde), men jeg brukte dem friske.

Dersom du spiser naturell lavendel, merker du hvor parfymert den er. Poenget er å fange den delikate lavendelsmaken, uten at den blir parfymert. Trikset er rett og slett å bruke en akkurat passe moderat mengde, og ikke for mye... Jeg lagde derfor to separate iskremer med ulik mengde lavendel for å teste hvor mye som var passe, og her har du den oppskriften som gikk av med seieren. Jeg søtet den med både rørsukker og akasiehonning, for å få en litt ekstra fylde på søtsmaken.

Dette ble en virkelig delikat iskrem, med en lett og blomsteraktig lavendelsmak. Har du lavendel, så kom deg ut og plukk godsakene...

 Nyplukket lavendel


Du trenger følgende:

10 gr friske lavendelknopper (uten stilker)
1 liter helmelk
4 ss maisenna
1/2 dl rørsukker
4-5 ss akasiehonning (smakes til)


Vask lavendelen godt, og tørk den. Dra av selve de lilla lavendelknoppene slik at du får med minst mulig av stilken - det kan hjelpe å dra "mothårs", det vil si ovenfra og ned på stilken. Mål opp på digital kjøkkenvekt.

Ha lavendelknoppene i en tykkbunnet kasserolle sammen med helmelk, maisenna og rørsukker. Rør godt med en visp slik at alt blir blandet og maisennaen løser seg opp.

Varm opp på moderat varme under konstant omrøring med vispen, slik at du sikrer at det ikke setter seg fast eller brenner seg i bunnen. Varm opp til kokepunktet, og trekk kasserollen av platen. Smak til med akasiehonning, og rør godt til den har løst seg opp. Merk at iskremen virker litt mindre søt når den blir dypfryst, så ta bittelitt mer enn det som kjennes passe når du smaker til selve røren.

Hell røren over i en bolle, dekk med plastfolie, og la det avkjøles. Rør av og til. Sett så i kjøleskap til det blir helt kaldt.

Sil den kjøleskapskalde røren, og hell i iskremmaskinen. Følg instruksjonene for din maskin.

Ha den nylagde iskremen over i en egen beholder, og sett gjerne i dypfryser 2-3 timer for fastere konsistens. Iskremen er aller best når den er nylaget, eller max noen dager gammel. Men den kan fint oppbevares 2-3 uker i fryser.

Vel bekomme!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar