onsdag 11. juli 2012

Kremet risotto med blåskjellBlåskjell er snaddermat - risotto likeså. I dag er det onsdag, det er ferietid, og snaddermat er helt på sin plass.

Jeg brukte 1 kg blåskjell til to personer (samt en toåring), og det er plenty, særlig siden denne risottoen er ekstra mektig med fløte. Så hvis du skal lage til fire personer, kan du fint fortsatt bruke 1 kg blåskjell (ett nett), men selvfølgelig da doble alle andre ingredienser. Men blåskjell er jo veldig godt da...

Jeg hadde faktisk plukket bladpersille i kjøkkenhagen som jeg skulle hakke og drysse over - den ble gjenglemt på kjøkkenbenken mens vi koste oss med snaddermaten... Sånn går det noen ganger!

Toåringen synes også at blåskjell er snadder!


Du trenger følgende til to personer:

1 kg blåskjell
1/2 middels stor fennikel
1 stor sjalottløk (evt 2 mindre)
3-4 fedd hvitløk
3-4 ss extra virgin olivenolje
2 dl halvtørr hvitvin
2 dl matfløte
1 dl vann
Salt
(Pepper)

150 gr risottoris (arborio)
3-4 ss extra virgin olivenolje
Kraften fra blåskjellene
Litt hakket frisk persille


Rens blåskjellene under rennende kaldt vann. Kast alle skjell som ikke lukker seg når de får kaldt vann på seg, eller som er knust i skallet.

Fjern de grønne stilkene på fennikelen, og hakk resten i relativt små biter. Hakk sjalottløk og hvitløk.

Ha olivenolje i en stor kasserolle (skal romme blåskjellene og vel så det), tilsett fennikel, sjalottløk og hvitløk, og stek på god varme noen minutter til løken er blank og blandingen er fint og lett brunet, rør ofte så blandingen ikke svis.


Tilsett hvitvin, matfløte og vann, og kok opp. Tilsett blåskjellene, legg på lokk og reduser varmen, og la dem småkoke i 4-5 minutter til de har åpnet seg og blitt en anelse "faste i fisken"...

Sil av kraften fra blåskjellene over i en mindre kasserolle. Behold blåskjellene i den store kasserollen og dekk med lokk så de holdes mest mulig varme mens risottoen lages. Selve kraften skal utgjøre omtrentlig 6 dl (avhengig av vanninnholdet i blåskjellene og grønnsakene). Smak til kraften med salt og eventuelt pepper, og hold den varm på lav varme.

Risottoris has i en kasserolle sammen med olivenolje, stek på moderat varme 1-2 minutter under omrøring. Tilsett kraft slik at den dekker risen, og la den småkoke til kraften er redusert omtrent til det halve, rør kontinuerlig. Tilsett litt og litt av den varme kraften, og la det koke nesten/halvveis inn mellom hver gang. La risottoen koke 20-25 minutter (den skal ha bittelitt "kjerne"), smak til så risen blir passe kokt, og smak eventuelt til med mer salt om nødvendig. Hvis du ikke bruker all kraften til å spe risottoen med, kan resten helles over blåskjellene.

Server risottoen sammen med de dampede blåskjellene i romslige tallerkener, og dryss hakket frisk persille over. Skulle du støte på noen skjell som ikke har åpnet seg, så kasserer du selvfølgelig dem...

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar