lørdag 9. juni 2012

Masala-marinert svin indrefilet med deilig aromatisk sausLyst på indisk? Hvorfor ikke prøve denne oppskriften med marinert svin indrefilet og en deilig, aromatisk saus til? Svinekjøtt er ikke så vanlig i indisk mat, i motsetning til kylling og lam. Men jeg hadde en svin indrefilet som jeg ønsket å tilberede med indiske smaker, og godt ble det.

Bruk skikkelig kokosmelk, ikke de billigste variantene - det er stor kvalitetsforskjell på kokosmelk, og i denne retten vil du merke forskjell... Santa Maria sine er fine, og slett ikke dyre. Min favoritt er den økologiske, men den vanlige (ikke light-varianten) er også helt grei.

Jeg lagde marinaden dagen før, og lot indrefileten få godgjøre seg natten over i kjøleskap.

Oppskriften er beregnet til 2-3 personer, avhengig av hvor stor filet du bruker. Det blir rikelig med saus, så den rekker strengt tatt til fire personer.Marinade:
1/2 finhakket løk
1/2 kinesisk hvitløk (evt 2-3 fedd)
2-3 ts finrevet frisk ingefær
2 ts garam masala
1 dl olivenolje
1 lime
5-600 gr svin indrefilet

Saus:
1/2 løk
1/2 kinesisk hvitløk (eventuelt 2-3 fedd)
1/2 chili uten frø
Olje til steking
3 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts garam masala
1 boks finhakkede tomater
1 boks kokosmelk
(Salt)
Litt frisk koriander til garnityr
(Eventuelt noen usaltede cashewnøtter)


Lag gjerne marinaden dagen eller kvelden før. Løk finhakkes, hvitløk knuses i hvitløkspresse, og ingefær finrives. Ha disse ingrediensene i en dobbel frysepose (dvs den ene posen utenpå den andre, for å unngå lekkasje). Tilsett garam masala, olivenolje og saften av lime, og bland marinaden godt sammen før du legger i indrefileten. Sørg for at hele fileten blir dekket av marinaden, og knytt igjen posene.

Legg posen med indrefilet og marinade i kjøleskapet i minimum 2-3 timer, la den helst ligge natten over.

La den ferdig marinerte indrefileten ligge i romtemperatur en halvtime før den skal stekes.


Så var det sausen. Finhakk løk, hvitløk og chili, og stek i litt olje på middels varme noen minutter. Tilsett spisskummen, paprikapulver og garam masala, og rør sammen.


Tilsett hermetiske tomater og kokosmelk, kok opp og la småkoke i 20-25 minutter. Rør av og til så det ikke danner seg snerk på sausen. Smak eventuelt til med salt til slutt.

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Mens sausen småkoker, steker du den ferdig marinerte indrefileten i stekepanne på god varme til den er fint brunet rundt hele. Det gjør ingenting om det henger igjen litt marinade på fileten. Hvis du vil kan du ta den overflødige marinaden og steke sammen med kuttede gulrøtter i en egen kasserolle noen minutter, dette blir veldig smakfullt tilbehør, og er en fin måte å utnytte marinaden på.

Legg indrefileten over i en ildfast form, sett steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten, og stek til termometeret viser 63-65 grader. La fileten hvile 5-10 minutter før den skjæres opp.

Gi sausen et lite oppkok om nødvendig.

Server den skivede indrefileten med sausen og basmatiris til, og gjerne stekte gulrøtter. Garner med grovhakket koriander (og eventuelt cashewnøtter) ved servering. Vel bekomme!1 kommentar: