onsdag 6. juni 2012

Kyllingform med gratinert potetmos-lokkMan tager hva man haver... Et prinsipp som jeg liker å følge når jeg lager mat - en utfordring til meg selv som inspirerer når jeg står over grytene.

Et par store kyllingfileter, en stor paprika, noen grønne asparges, en halv sitron, noen poteter, og parmesan. Det var utgangspunktet mitt i dag. Det slo meg at jeg har laget endel ovnsbakte fiskeretter her på bloggen, men at det har blitt få tilsvarende retter med kylling.

Dermed var tankeprosessen igang, og her er resultatet.

Denne retten krever ikke så mye arbeidsinnsats, men tar litt tid å lage siden den også skal i stekeovnen. Så den egner seg helst på dager som ikke fordrer en rask middag. Til helgen kanskje?Du trenger følgende til to-tre personer:

6-8 poteter
1 hel kinesisk hvitløk
2 ss smør
Melk til passe, litt løs konsistens
Salt
Pepper

Olje til steking
1 stor rød paprika
2-3 ss god balsamico
1/2 bunt asparges
2 vårløk
400 gr kyllingfilet
Salt
Pepper
Extra virgin olivenolje
1/2 sitron
1-2 ts tørket rosmarin
1-2 ts tørket basilikum

Parmesan til gratinering (eventuelt annen hvit ost)

Skrell og kutt poteter og hvitløk i grove biter, og damp dem i rist til de er godt møre (det tar ca 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på bitene).

Forvarm stekeovnen til 225 grader.


Mens potetene og hvitløken damper, kuttes paprika i passe biter, og stekes på max varme i stekepanne med olje, rør av og til. Når paprikaen brunes, sprinkler du over litt godt med balsamico, og lar det få steke videre 2-3 minutter. Ha paprikaen over i en ildfast form i et jevnt lag.

Kyllingfileten kuttes i mindre biter, og stekes på middels varme i stekepannen (ikke skyll stekepannen først, la heller kyllingen få godgjøre seg i balsamico-restene) til den er fint brunet, tilsett litt mer olje om nødvendig, rør av og til. Dryss over passe med salt og pepper.


Mens kyllingen steker, renses aspargesen og kuttes i 1 cm biter. Kutt vårløk i tynne ringer. Ha asparges og vårløk i et lag over paprikaen i den ildfaste formen. Disse trenger altså ikke å forhåndsstekes.

Når kyllingen er ferdig stekt legges den i et lag over de øvrige ingrediensene i formen. Sprinkle over extra virgin olivenolje, saften av sitron, og dryss på rosmarin og basilikum.

Mos ferdig dampede poteter og hvitløk sammen med smør, og spe med melk til en litt løs potetmos - det vil si såpass løs at mosen ikke blir vanskelig å bre utover de øvrige ingrediensene i formen. Smak til med salt og pepper. 

Deretter brer du altså mosen utover kyllingen og de andre goodies'ene, bruk gjerne en slikkepott. Til slutt river du godt med parmesan over det hele, eventuelt bruker annen revet ost etter ønske.


Stek formen i 20-30 minutter, til potetmos-lokket er fint brunet (tiden avhenger av hvilken ost du bruker og hvor i ovnen du setter formen. Jeg pleier å steke det meste på nest nederste rille, dvs den under midt-rillen, pizza er som regel eneste unntak).

Server gjerne med et dryss frisk timian, eventuelt med godt brød til. 
Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar