torsdag 7. juni 2012

Appelsinmarinert torsk med fennikel- og appelsinsalatTorsdager er det fisk på menyen her i huset, og dagens middagstema ble APPELSIN. Det blir ofte brukt sitron til fiskeretter, men sjelden appelsin, og det ville jeg til livs. Ja dette kunne vært en påskemiddag verdig gitt...

Men helt seriøst; dette ble også ganske så sommerlig - fruktig, lett og smakfullt!

Retten ble litt til underveis. Utgangspunktet var torskefilet som fikk godgjøre seg i en appelsinmarinade, som jeg også lagde en saus på og smaksatte med anis for en ekstra "piff". Tilbehøret ble en fennikel- og appelsinsalat med valnøtter. Jeg lagde couscous til, det funket veldig bra.

I og med at jeg brukte finrevet appelsinskall oppå fisken, så valgte jeg å kjøpe økologiske appelsiner for å unngå sprøytemidler. Uansett så bør appelsinene vaskes godt utenpå...

Oppskriftene under er beregnet til to personer.Appelsinmarinert torsk:
2,5 dl god appelsinjuice (ikke fra konsentrat)
1 dl extra virgin olivenolje
1/2 kinesisk hvitløk (evt 2 fedd)
2-3 ts finrevet frisk ingefær
400 gr torskefilet
Salt
Pepper
Revet appelsinskall (fra appelsinen i salaten, helst økologisk)

Fennikel- og appelsinsalat: 
1 liten fennikel (evt 1/2 stor)
1 appelsin
50 gr valnøtter
3 ss extra virgin olivenolje

Saus:
Appelsinmarinaden
1 ss maisenna
Appelsinjuice til passe konsistens
Ca 1 ts malt anis
Salt
(Pepper)


Start med marinaden. Bland appelsinjuice, extra virgin olivenolje, knust hvitløk (i hvitløkspresse) og finrevet frisk ingefær i en bolle. Fisken kuttes i passe porsjonsstykker, og legges i marinaden i minst 30 minutter (jeg lot den ligge en time).Mens fisken godgjør seg i marinaden, lager du salaten. Fennikel finkuttes i millimetertynne skiver. Appelsinen kuttes i båter som skrelles, og deretter kuttes i terninger. Ta vare på skallet, det skal rives oppå fisken før steking. Valnøtter grovhakkes.


Ha fennikel, appelsin og valnøtter i en salatbolle, tilsett extra virgin olivenolje, og bland godt sammen. La salaten stå og godgjøre seg mens resten av middagen tilberedes.

Forvarm stekeovnen til 160 grader når det er igjen 5-10 minutter av marineringstiden.


Legg torskestykkene i en ildfast form. Ta vare på marinaden, den bruker du til sausen. Krydre med salt og pepper, og finriv appelsinskall over filetene. Stek filetene i 12-15 minutter, til de er så vidt gjennomstekt.


Rør ut maisenna i marinaden, bruk visp så den løser seg skikkelig opp. Kok den så opp i en kasserolle under omrøring. Når sausen begynner å tykne, sper du med appelsinjuice til den får passe konsistens (tilsett gjerne litt og litt juice om gangen, så du ikke risikerer at den blir for tynn). La den småkoke noen minutter, og juster eventuelt med mer juice om nødvendig. Smak til med malt anis, litt salt og eventuelt pepper.

Server torsken med fennikel- og appelsinsalaten og appelsinsausen. Couscous, bulgur eller ris passer godt til. Vel bekomme!


2 kommentarer:

  1. Monas Kjøkkenskriverier7. juni 2012 kl. 20:17

    Så bra Lena, det var meningen det :-) Anbefales!

    SvarSlett