fredag 11. mai 2012

Dessertpai med blåbær og bringebærHva med å lage en dessertpai med vaniljekrem og deilige bær til 17. mai? Både paibunnen og vaniljekremen er greie å lage, og det meste kan gjøres på forhånd. Folk setter alltid stor pris på å få servert slike godsaker laget fra bunnen av.

Paideigen kan bakes ut, has i paiformen og fryses ned til den skal brukes. Og den kan fint stekes fra fryst tilstand. Vaniljekremen kan med fordel lages dagen før og settes i kjøleskap, da stivner den mer og får perfekt konsistens. Da gjenstår bare steking av paibunnen på selve dagen, før du fyller i vaniljekrem og pynter med bær.

Her har jeg brukt blåbær og bringebær, to av mine bær-favoritter - og fargene får jo virkelig paien til å se ut som en real 17.mai-fristelse, ikke sant??

Et dryss melis ved servering - og du har en fristelse i rødt, hvitt og blått...


Du trenger følgende til en 23 cm paiform:

175 gr hvetemel
100 gr kaldt smør i terninger
1 eggeplomme
4 ss kaldt vann

1 vaniljestang
4 dl helmelk
25 gr maisenna
70 gr sukker
4 eggeplommer

125 gr friske blåbær
125 gr friske bringebær

Eggeplomme binder deigen bedre sammen, og paibunnen vil ikke smule så mye...

Paibunn: Kjør hvetemel, kaldt smør, eggeplomme og kaldt vann sammen i en kjøkkenmaskin, til paideigen er bundet sammen. Det tar bare et minutt eller to.


Kjevle ut paideigen med litt mel til en tynn, rund leiv på ca 28 cm i diameter. Det er en fordel å bruke bakeunderlag, da henger ikke deigen så fast i underlaget.


Legg leiven over paiformen, og trykk den godt på plass. Klipp paikantene jevne, og bruk deigrestene til å lappe på paibunnen der den er tynn. Prikk paibunnen godt med gaffel, da hindrer du at den hever seg under steking. Sett gjerne paibunnen i kjøleskapet i 10-15 minutter, eller aller helst i fryseren, da vil bunnen krympe mindre under steking.

Imens forvarmes stekeovnen til 200 grader.

Stek paibunnen 12-15 minutter, til den er fint gylden. La den avkjøles i formen.

Vaniljekrem (bør lages dagen før): Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Rør ut maisenna i den kalde melken, og kok opp dette sammen med sukker, vaniljefrø og vaniljestang, til blandingen tykner litt. La den avkjøles noen minutter. 

Visp eggeplommene sammen, og tilsett melkeblandingen i eggene i en tynn stråle under kontinuerlig visping. Sil deretter blandingen, og varm den opp under kontinuerlig visping på moderat varme, til kremen tykner.

Tips: Hvis du varmer opp vaniljekremen for mye, risikerer du at den sprekker. Eggeplommer koagulerer ved 65-70 grader, og kan bli til eggerøre... Vil du ha max kontroll på varmen, så bruk vannbad, og gjerne termometer også.

Vannbad med termometer = full kontroll på varmen

Vannbad: Fyll 4-5 cm vann i en passe stor kjele og kok opp. Ha vaniljekrem-blandingen i en stålbolle (eller en annen bolle som tåler varme) som får plass oppå kjelen, uten av bollen får direkte kontakt med det kokende vannet. Det siste er viktig - vaniljekremen skal varmes opp av vanndampen, da blir oppvarmingen mer skånsom. Visp vaniljekremen jevnlig, og etter hvert vil kremen tykne. La kjelen stå på platen på moderat varme mens du visper.

Siden eggene er blandet ut med melkeblandingen, så vil kremen tykne ved en høyere temperatur enn angitt ovenfor (jeg varmet kremen til mitt termometer viste ca 85 grader). Ta vaniljekremen bort fra kjelen for avkjøling, og sett den etterhvert i kjøleskapet noen timer. La den helst stå kaldt natten over om du har anledning til det.

Legg paibunnen over på et kakefat, fyll den med vaniljekremen og pynt med bær. Dryss gjerne over litt melis (gjennom en sikt) ved servering. 

Vel bekomme!


9 kommentarer:

 1. Denne ser veldig fristende ut prøver den neste uke

  SvarSlett
 2. prøver oppskriften nå, men vi bruker anen vanilie krem nemelig gode gamle posen.

  SvarSlett
 3. Monas Kjøkkenskriverier31. juli 2012 kl. 20:37

  Det går selvfølgelig helt fint å bruke kjøpt vaniljekrem :-)

  SvarSlett
 4. Denne var kjempegod. Takk for en lekker oppskrift!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier2. juli 2014 kl. 12:55

   Beklager sent svar! Takk for fin tilbakemelding :-)

   Slett
 5. Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier2. juli 2014 kl. 12:56

   Takk for det :-)

   Slett
 6. Skal vaniljekremen være varm når den has på? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier11. mai 2017 kl. 20:56

   Nei! Hvis kremen er nylaget og varm så vil den være forholdsvis rennende. Lag kremen dagen før, og sett den i kjøleskap, som anbefalt i oppskriften, så den får tid til å "stivne" litt og sette seg. Da bør den bli ypperlig :-)

   Slett