onsdag 26. oktober 2011

Hjemmelaget lasagneHjemmelaget lasagne smaker langt bedre enn ferdigkjøpt, og det tar ikke så mye lenger tid å lage den fra bunnen av. Både kjøttsausen og ostesausen er unnagjort på noen minutter. 

Men har du tid, så kan du med fordel la kjøttsausen få småputre og kose seg under lokk en god stund. Uansett vil den jo da passe seg selv.


Du trenger til 4 personer:

Kjøttsaus:
2 ss olje til steking
1 løk (rød eller gul)
4 fedd hvitløk
400 gr karbonade-/biffdeig
1 boks hermetiske tomater
4 ss tomatpuré (gjerne økologisk)
En neve frisk persille (evt 2 ts tørket)
1 ts basilikum
1 ts oregano
1 ts timian
Salt
Pepper

Ostesaus:
50 gr smør
3 ss hvetemel
5 dl lettmelk
1 ts allehånde (evt litt muskatnøtt)
1 dl revet mozarella (eller annen ost)
Salt
(Pepper)

6-8 lasagneplater
1-2 dl revet mozarella (eller annen ost) til gratinering

Den økologiske tomatpuréen fra Stavlands er både god og rimelig

Ha olje i en romslig kasserolle, og stek løk, hvitløk og karbonade-/biffdeig på middels god varme til kjøttet er gjennomstekt, del det i små biter med en stekespade eller sleiv underveis. Tilsett tomater, tomatpuré, grovhakket persille, basilikum, oregano og timian. 

La kjøttsausen koke noen minutter. Eller; om du har tid, så la den gjerne småkoke under lokk en god stund, gjerne en halvtime til en time, da får den godgjort seg skikkelig (tilsett eventuelt litt vann om nødvendig). Smak til med salt og pepper.

Smelt smør i en kasserolle. Tilsett hvetemel, rør sammen med visp til en jevn masse, og la det småkoke et minutts tid under omrøring. Ha i melken gradvis under fortsatt omrøring, og kok opp. Tilsett allehånde/muskat, rør sammen, og trekk kasserollen til side. Tilsett osten, og rør om til den har smeltet og blandet seg godt i sausen. Smak til med salt og eventuelt pepper.

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Smør en ildfast form med smør. Legg kjøttsausen og ostesausen i to eller tre lag hver, avhengig av størrelsen på den ildfaste formen. Og legg et lag lasagneplater mellom hvert lag med saus. Start med et lag kjøttsaus, og avslutt med et lag ostesaus til slutt. Det er viktig å dekke det øverste laget med lasagneplater fullstendig med saus, slik at de blir skikkelig gjennomkokte. Dryss gjerne et lag med oregano over, og ha over revet ost til slutt.

Stekes i 20-25 minutter, til lasagnen er fint og godt gylden.

Server lasagnen med salat & godt brød til. Vel bekomme!17 kommentarer:

 1. hei:) lenge hatt lyst å prøve å lage lasagne fra bunn av,så denne skal ej prøve i morga:))

  SvarSlett
 2. Denne skal jeg prøve i morgen. Nesten lik den jag har, men med mozarella er det bedre tror jeg. Er ikke så glad i parmesanost:)

  SvarSlett
 3. Lite tips for å sikre at lasagneplatene blir så saftige og smakfulle som de skal bli- "knus" dem lett i hånden og dryss dem lagvis istedet for å legge dem i et tett lag- man emrker forskjell både på konsistens og smak når lasagnen er ferdig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. august 2013 kl. 23:01

   Takk for supert tips, Karl Inge :-)

   Slett
 4. Ann-Christin Ugelstad14. september 2013 kl. 20:45

  Denne har jeg laget 2 ganger nå, og dette kommer til å forbli min lasagne oppskrift fremover. Ungene spiser som skrubbsultne troll, og den er bare helt fantastisk god :-)) I dag lagde jeg dobbel porsjon, så vi har middag i dag, i morgen + fryse resten i porsjoner. Tusen takk for et flott innlegg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier15. september 2013 kl. 14:41

   Tusen takk for super tilbakemelding, Ann Christin, veldig hyggelig å høre :-) Hilsen Mona

   Slett
 5. Hei! Vil bare si at denne lagde jeg igår til lørdagskos! Brukte 2 dl mozerella og 1 dl norvegia. Trur virkelig mozerellaen gjorde denne lasagnen ekstra god. også er det så godt å spise mat man har lagd selv! :) Eneste minus var at jeg stod vel på kjøkkenet i 2 timer!!(m.laging av salat og rydding) mannen må være hjemme for å kunne ta seg tid til sånn middag! :) Men han var superfornøyd! Prøver å lære meg å lage forskjellig hjemmelaga mat. dette var første gang jeg har laga saus siden heimkunnskapen på ungdomskolen. og den ble perfekt!:) litt mye allehånde smak,men neste gang tar jeg bare litt mindre av den.Skal prøve flere av dine oppskrifter og.

  Mvh En som skrev litt vel mye hehe

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier4. februar 2014 kl. 21:29

   Hei, beklager at jeg har glemt å svare på denne :-) Ja det tar litt tid å lage lasagne fra bunnen av, men så blir man jo "velsignet" med god lasagne også da. Her i huset blir det nok kun i helgene når vi har fri og har god tid. Pass på når du måler opp krydder i teskjeen at du ikke fyller den for mye - plutselig kan kryddermengden tilsvare to teskjeer og ikke bare én… Og uansett er det lurt å smake seg frem så den blir akkurat så "krydret" som du vil ha den, for det blir jo litt smak og behag også så klart. Vennlig hilsen Mona

   Slett
 6. Ser utrolig godt ut! Slurp!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier4. februar 2014 kl. 21:18

   Så bra Vegard :-)

   Slett
 7. Den beste oppskriften på lasagne, og jeg har prøvde mange! Kjempegodt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier11. april 2014 kl. 20:06

   Veldig hyggelig å høre :-)

   Slett
 8. Tips : Jeg brukte 2,5 dl kokkosmelk og 2,5 dl melk, Kjempe godt :-)

  SvarSlett
 9. Veldig god og lettlaget! :) For å få den enda sunnere, raspet jeg et par gulrøtter og hadde i kjøttsausen! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier11. april 2014 kl. 20:07

   For en god idé - vil tro det smakte godt også :-)

   Slett
 10. Hei! Jeg tenkte å prøve meg på denne. Kan jeg lage den på dagen og la den stå til kvelden før jeg setter den inn i ovnen? Jeg lurer også på om jeg kan bruke hjemmelagde pastaplater? Mvh Astri

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier11. april 2014 kl. 20:05

   Hei Astri! Ja, du kan fint lage den på forhånd. Da foreslår jeg å la den få kjøle seg litt ned, dekke den til, og sette den kaldt til den skal stekes (den bør ikke være rykende varm når den settes i kjøleskap). Jeg har ikke brukt hjemmelagde pastaplater selv, men jeg har vurdert å prøve det, de får gjerne en litt annen konsistens enn ferdigkjøpte plater, men jeg tror det skal gå greit :-) Lykke til, jeg hører gjerne fra deg om hvordan resultatet blir! Vennlig hilsen Mona

   Slett