mandag 16. april 2012

Hjemmelaget blåbær-iskremBlåbær minner meg om barndommen. Da var det mye blåbærplukking om sommeren, og stort sett var det høyst frivillig. Jeg vant alltid førstepremien, nemlig å spise nyplukkede blåbær med melk og sukker på!

Nå teller vi midten av april, og jeg har lagt meg i hardtrening til iskrem-sesongen med min relativt nyinnkjøpte iskremmaskin. Og det er iskrem a la italiensk gelato som gjelder. Oppskrifter på vanilje-iskrem og hasselnøtt-iskrem er allerede blitt testet og justert, og nå står blåbær-iskrem for tur.

Hvis du bruker dypfryste blåbær, vil de bidra til å avkjøle den varme melkeblandingen slik at det tar kortere tid før du kan kjøre blandingen i iskremmaskinen. Men når blåbærsesongen er her, vil jeg aller helst bruke nyplukkede bær som er uslåelige på smak.

Denne oppskriften gir en blåbær-iskrem som er veldig ren på smak, uten noen tilsetninger og fiksfakserier. Den kan minne om en mellomting mellom iskrem og sorbet på grunn av det høye innholdet av blåbær. Og fargen er jo bare helt enorm!Her er min oppskrift på blåbær-iskrem:

5 dl helmelk
2 ss maisenna
1 dl rørsukker
5 dl blåbær, gjerne dypfryste (knapt 300 gr)

Rør ut maisenna i helmelken, og ha dette i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett rørsukker, og kok opp på moderat varme under kontinuerlig omrøring med visp. La det småkoke ca et halvt minutts tid til det tykner. Trekk kasserollen til side, og tilsett blåbærene.


Bruk en stavmikser til å mose blandingen til en noenlunde jevn røre. Ha røren over i en bolle, og når den er noenlunde romtemperert, settes den i kjøleskap for avkjøling. 

Når røren er helt kald, kjøres den i iskremmaskinen. Følg instruksjonene for din maskin.

Server iskremen nylaget, eller sett den i dypfryseren 1-2 timer for fastere konsistens.

Vel bekomme & nyt!4 kommentarer:

 1. Nammm!
  Men du, Mona. Kva iskremmaskin er det du har?

  SvarSlett
 2. Monas Kjøkkenskriverier16. april 2012 kl. 19:59

  Hei du :-) Jeg har en iskremmaskin som tilleggsutstyr til kjøkkenmaskinen min, Kenwood Major. Jeg har dessverre ikke erfaring med andre "frittstående" iskremmaskiner, dersom du trenger tips om dette.

  SvarSlett
 3. Har du noe alternativ til de som er laktose-intolerante? Det finnes ikke helmelk for oss, bare lettmelk og fløte... :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier7. juni 2014 kl. 07:35

   Hei, hvis du får tak i både laktosefri/redusert lettmelk og fløte, så kan disse fint blandes :-) Blandingsforholdet er litt opp til deg og hvor "fet melk" du vil bruke, om du bruker halvparten av hver, eller kanskje litt mindre andel fløte. I amerikansk iskrem brukes typisk fløte, mens jeg har brukt helmelk for lavere fettprosent og mer italienskinspirert iskrem.

   Slett