torsdag 5. april 2012

Lam i leirgryte

Lam er obligatorisk påskemat for mange. Her i huset har vi kjøpt inn lammelår i skiver til påske, og jeg tenkte jeg ville prøve å tilberede dem i leirgryte for en gangs skyld. Når kjøtt og grønnsaker stekes sammen i leirgryte, får man en deilig fusjon av smaker, og ikke minst får man en god kraft av vannet som trekkes ut av råvarene under kokeprosessen.

Leirgryten må bløtlegges i vann før bruk, i 20-30 minutter (sjekk bruksanvisningen hvis den er ny). Leirgryter skal alltid settes i kald stekeovn for å gradvis tilpasse seg varmen.
Til fire personer trenger du:

3-4 middels store gulrøtter
1/2 sellerirot
1 stor pastinakk
3-4 sjalottløk
2-3 vårløk
2 hele kinesiske hvitløk (evt 8 fedd vanlig hvitløk)

4 lammelår-skiver
2 ss meierismør
Salt
Pepper

2 dl vann
1,5 dl creme fraiche
2-3 ss balsamico
Rosmarin (jeg brukte tørket, men bruk gjerne frisk rosmarin)
Salt
Pepper

Tyttebærsyltetøy (ved servering)Gulrøtter, sellerirot og pastinakk skrelles og kuttes i passe skiver, de bør ikke være tykkere enn en halv cm. Sjalottløk skrelles og kuttes i grove biter på langs. Vårløk kuttes i grove biter. Hvitløk skrelles og grovkuttes. Grønnsakene has i den ferdig bløtlagte leirgryten og blandes godt.

Lammelårskivene brunes lett i smør i stekepanne på middels god varme, de skal ikke gjennomstekes. Ha salt og pepper på begge sider, og legg dem oppå grønnsakene.


Kok ut stekepannen med vann, creme fraiche, balsamico og et godt dryss rosmarin, ett minutts tid på god varme. Smak til med salt og pepper. Hell blandingen over grønnsakene og lammelårskivene.

Ha på lokket på leirgryten og sett den i kald stekeovn, som deretter stilles på 180 grader. Stekes i 1-1,5 time til grønnsakene er (nesten) møre - personlig foretrekker jeg at grønnsakene ikke er helt gjennomkokt.

Server med gode poteter eller en god hjemmelaget potetmos, og tyttebærsyltetøy er et "must". Vel bekomme!


4 kommentarer:

 1. Takk for en strålende oppskrift! Dette var veeeeldig godt!

  SvarSlett
 2. Monas Kjøkkenskriverier19. november 2012 kl. 22:43

  Takk for det - så bra at det smakte :-)

  SvarSlett
 3. Nå har jeg vært å handlet og skal prøve oppskriften. Men skal bruke elgkjøtt i stedefor lam. Er spent ;-)

  SvarSlett