torsdag 12. april 2012

Deilig hjemmelaget hasselnøtt-iskrem (gelato)

Dette må være den mest lettvinte oppskriften på hasselnøtt-iskrem som finnes! Alle andre oppskrifter jeg har funnet inneholder egg, noe som medfører flere trinn i prosessen med å lage iskremen. Her har jeg tatt utgangspunkt i den enkle, men veldig gode oppskriften jeg har på vanilje-iskrem, uten egg.

Etter et par testrunder hvor jeg har justert litt på ingrediensene, sier jeg meg nå godt fornøyd med resultatet. Denne hasselnøtt-iskremen ble rett og slett vidunderlig god - bare prøv selv!

Bruk helst iskremmaskin, da er du sikker på å unngå dannelse av iskrystaller, og jobben blir veldig enkel. Iskremmaskiner kan kjøpes for noen få hundrelapper. Lager du iskrem uten maskin må du være påpasselig med å røre jevnlig i blandingen mens den står i dypfryseren, gjerne hvert 15. eller 20. minutt, helt til den er stivnet.Du trenger følgende til fire porsjoner:

50 gr hasselnøttkjerner
6 dl helmelk
2 ss maisenna (ikke for rause skjeer...)
1/2 vaniljestang (kan droppes)
1/2 dl uraffinert rørsukker

Hasselnøttkjernene finmales i food processor. Maisenna røres ut i kald helmelk. Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut.


Ha de finmalte nøttene, melken, vaniljefrøene, vaniljestangen og sukkeret i en tykkbunnet kasserolle. Kok opp på moderat varme under konstant omrøring med visp, la det småkoke en kort stund til blandingen tykner litt (ca et halvt minutt), og ha så blandingen over i en bolle for avkjøling. Rør av og til, for å løse opp snerk som dannes under avkjølingen.

Når blandingen er noenlunde romtemperert, settes den i kjøleskap til den er helt kald, minimum to timer. Den kan med fordel stå noen timer, eventuelt natten over.


Fjern vaniljestangen. Hvis du foretrekker en glatt iskrem kan du sile blandingen i en finmasket sil - selv liker jeg de bittesmå nøttebitene som gir tekstur og karakter til iskremen. Hell blandingen i iskremmaskinen, og følg instruksjonene for din maskin.

Iskremen er aller best når den er nylaget, eventuelt kan den settes i dypfryseren i 1-2 timer for å få fastere konsistens. Men den holder seg fint i dypfryser i flere uker - ta den da ut og la den stå i romtemperatur i 20-30 minutter før servering.

Hasselnøtt-iskremen er nydelig som den er, men smaker også godt med sjokoladesaus eller med et dryss revet sjokolade over. Vel bekomme & nyt!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar