søndag 15. januar 2012

Seriøst god fish'n chips!

Jeg har editert dette innlegget i ettertid. Det er fordi den fremgangsmåten jeg opprinnelig hadde for pommes frites ikke gir godt nok resultat, etter min mening. Jeg har erfart hvor stor forskjell det er mellom pommes frites som bare er fritert én gang (alternativt forkokt og deretter fritert), og pommes frites som blir tilberedt med trippelkoking à la Heston Blumenthal med forkoking, to runder fritering, og frysing før siste fritering. 

Førstnevnte metode har stort sett bare gitt myke pommes frites, uansett hvor mye jeg har fritert dem. Sistnevnte metode gir perfekte pommes frites hver gang - sprø utenpå og fluffy myke inni. Det kommer selvsagt litt an på potetsorten, men resultatet blir alltid betraktelig bedre enn med enkeltfritering.

Så; den eneste fremgangsmåten jeg som matblogger kan stå inne for er Heston-metoden med trippelkoking. Den fordrer litt mer arbeidsinnsats og gjerne litt planlegging også. Men du verden så bra resultatet blir! Det er virkelig verdt den ekstra innsatsen, særlig om du elsker gode pommes frites slik jeg og familien min gjør.

Mona, september 2015   

**********


Skikkelig tilberedt fish'n chips er noe av det beste britene har funnet på! Det er ikke spesielt mager kost, men innmari godt er det.

Vi har fått frityrkoker i hus, og jeg må si det er en sann glede. Med den er det lettere å holde jevn temperatur på frityroljen, og dermed oppnå ønsket resultat. Følg alltid bruksanvisningen for frityrkokeren. Bruker du vanlig kjele, så benytt termometer som tåler høye temperaturer, og en frityrrist. Oljen blir svært varm, så vær varsom. Den bør ikke fylle mer enn max 1/3 av kjelen, og du bør alltid ha et grytelokk tilgjengelig.

Det finnes mange oppskrifter på frityrrøre til fiskefiletene, men for å lage ekte vare, så skal det være mørkt øl (stout) i røren. Guinness sies å være det beste, så det bruker jeg. Denne mengden røre rekker til 5-600 gr fisk.

Tartarsaus og ketchup er godt og tradisjonelt tilbehør til fish'n chips. Om du vil kan du enkelt lage begge deler selv (gjøres gjerne på forhånd). Her er en god oppskrift på hjemmelaget tartarsaus, og her finner du oppskrift på god hjemmelaget ketchup.

Du bruker samme oljen til å fritere både fisken og pommes frites. Normakt kan oljen brukes på nytt igjen 2-3 ganger, evt flere ganger dersom oljen filtreres og err ganske ren og klar etter hver bruk. Men merk at olje brukt til fritering av fisk bør brukes til fisk neste gang også, siden oljen tar opp smak. Her friterer jeg fisken først og pommes frites etterpå, og da er det jo greit, for de skal serveres sammen. Skal oljen brukes på nytt kan det være lurt å helle den gjennom en sil med en ren tekstilklut i, og tilbake på originalemballasjen når oljen er tilstrekkelig kald (vent minst to timer etter friteringen). Skriv på emballasjen (for eksempel med permanenttusj) hva oljen har vært brukt til, og eventuelt hvor mange ganger den har vært brukt.

Heston Blumenthals oppskrift på perfekte pommes frites finner du i blogginnlegget Perfekte pommes frites. Fremgangsmåten er litt omstendelig og fordrer litt planlegging, men er slett ikke så arbeidskrevende når alt kommer til alt. Jeg anbefaler metoden på det varmeste, og derfor er det den jeg benytter også her.

Malteddik er dessverre ikke å få tak i på de fleste ordinære matbutikker i Norge. Jeg gjør det enkelt, og bestiller på utenlandske nettbutikker (gjerne britiske). Jeg personlig synes malteddik er et "must" til fish'n chips, men du kan fint droppe det helt. 


Du trenger til fire personer:

Ca 2 liter frityrolje (olje som tåler høy temperatur)

Til fisken:
100 gr hvetemel (1,5 dl) + litt ekstra til å vende fisken i
1 ts salt
1 egg
1 dl kald Guinness (eller annet mørkt øl / stout)
6-800 gr torskefilet, gjerne loins

Til pommes frites:
Ca 250 gr poteter per person, litt kokefaste og lett melne (fortrinnsvis Folva)
Salt
Malteddik (kan droppes)

Ved servering:
Ketchup
Tartarsaus / remulade
Sitron


Dag 1:

Start med forberedelsene til pommes frites, følg Heston Blumenthals metode med trippelkoking i blogginnlegget Perfekte pommes frites. Følg trinn 1-3. Altså forkoker du dem en gang, avkjøler og har dem i kjøleskap, og deretter friterer dem én gang på moderat varme (130 grader) så de ikke får farge. Så avkjøles de og has i fryseren til de skal brukes.


Dag 2:

Varm opp oljen til 180-190 grader.

Ha hvetemel, salt, egg og øl i en bolle, og visp blandingen godt sammen til røren har en tykk og jevn konsistens uten klumper. 

Torsken deles i passe stykker, tørk dem eventuelt med kjøkkenpapir om nødvendig. Ha litt hvetemel i en skål, og vend fiskestykkene i melet, da sitter frityrrøren bedre på filetene. Dypp så fiskestykkene i frityrrøren slik at de dekkes godt, og legg en om gangen i den varme frityroljen. Pass på at filetene ikke setter seg fast i frityrristen eller bunnen av gryten, bruk eventuelt en tresleiv eller matpinsett av metall for å "dytte" i filetene før de setter seg fast. La fisken fritere i ca 4-6 minutter, litt avhengig av tykkelsen, til de blir fint og godt gyldne uten å bli brent. Ikke friter for mange om gangen.

Ta opp filetene og legg dem på tørkepapir så oljen får renne av. Dekk til så de holder varmen.

Så tar du opp pommes frites fra fryseren, de friteres direkte fra fryst tilstand i 7-10 minutter, til de er fint og gode gyldne. Legg dem deretter i en romslig form med tørkepapir så overflødig olje får renne av. Ha på salt og malteddik.

Server fish'n chips med tartarsaus, ketchup og sitronbåter til. Vel bekomme!2 kommentarer:

 1. Hei !
  Flott blogg . Masse gode tips.
  Her er et tips til deg :)
  Baconbananer ! Stekte bananer med bacon. Ja, og med curry krydder. Stekes enten hver for seg. Eller banan med bacon rullet rundt.
  Eller til dessert. Stekt banan med brunt sukker, vaniljeis og baconterniger. prøvde det i går kveld. Lavkarbo snop. :)
  Lykke til. Kikker litt på oppskriftene her jeg :)

  Mvh Zalo Monsen

  SvarSlett
 2. Mona's Kjøkkenskriverier17. januar 2012 kl. 16:03

  Oi, det var spennende - bacon og bananer! Har aldri prøvd det før, spørs om ikke det må testes ved anledning :-)

  SvarSlett