lørdag 28. mai 2011

Tartarsaus - ypperlig til fisk!

Tartarsaus er ypperlig tilbehør til all slags fisk, og et "must" til fish'n chips! Enkelt og raskt å lage. Strengt tatt er majones basisen, og den lager du først.

Jeg har brukt raffinert rapsolje, fordi den er nøytral på smak. Alternativt kan du bruke solsikkeolje.



Du trenger følgende:
4 eggeplommer
2 ss hvitvinseddik
2 ts sennep (gjerne Dijon)
1,5 ts salt
Nøytral olje til passe konsistens

2-3 ss hakket gressløk
2-3 ss hakket persille
2 ss hakket syltet agurk
4 ss sitronsaft
(Pepper)

Ha eggeplommer, hvitvinseddik, sennep og salt i en food processor (evt blender), og kjør blandingen sammen til den får en lysere gulfarge. Fortsett å kjøre food processoren på lav hastighet, og tilsett så rapsolje i en tynn stråle. Hastigheten stilles gradvis opp, mens du fortsetter å tilsette rapsolje til blandingen tykner til en passe fast konsisens.

Tilsett så gressløk, persille, syltet agurk og sitronsaft, og kjør dette sammen, smak gjerne til underveis, og eventuelt med pepper til slutt.

Sett kaldt i minst en time før den skal serveres. Vel bekomme!


onsdag 25. mai 2011

Babymat på ferie

Sommeren står for tur, og mange av oss reiser på ferie med små barn. Hvis du har lagt deg til gode vaner med å lage babymat selv, så er det ingen grunn til å droppe dette i ferien - så sant du har tilgang på kokemuligheter. Her har jeg samlet noen gode tips basert på egne erfaringer, og som forhåpentligvis kan komme til nytte for andre.

Vi har nylig vært i Hellas med vår lille pode på 10 mnd, og bodde da i leilighet med hybelkjøkken. Vi tok utgangspunkt i at grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk var greit tilgjengelig på feriestedet, så vi tok kun med nødvendig utstyr og ingredienser hjemmefra som vi regnet med å ikke ha tilgang på.


Nyttige redskap å ta med hjemmefra:
Stavmikser (uvurderlig hvis du skal finmose maten, med den kan du også mose større kjøttstykker etc)
Oppbevaringsbokser med lokk (gjerne 3-4 stk)
Damprist

Ta evt med slikkepott, grønnsakskreller, kjøkkenkniv, gafler og skjeer hvis dette ikke finnes på feriestedet (det meste av dette vil sannsynligvis finnes selv på små hybelkjøkken).

Vær obs på ulike stikkontakter i utlandet, ta eventuelt med adapter.


Ellers tok vi med:
Havremel til å lage grøt (bra jernkilde)
Tørkede aprikoser som smakstilsetning i grøt (bra jernkilde)
D-vitamindråper (erstatning for tran, kjøpes på apotek)
Babyskjeer i plast
Smekker

Havregryn kan fint brukes å lage grøt av, hvis barnet "takler" litt konsistens (havregryn får myk konsistens når de er kokte, evt kan stavmikseren brukes på grøten når den er kokt). Rismel og maismel (ikke maisenna!) er fine meltyper å lage grøt av til de minste, og hirse er et sunt og glutenfritt alternativ til havre.

Svisker er et greit alternativ eller supplement til tørkede aprikoser. Merk at (enkelte) økologiske svisker skal oppbevares i kjøleskap etter åpning, sjekk pakningen.

Mange steder utenlands kan du fint drikke springvannet, og det var tilfellet der vi var i Hellas. Vi valgte likevel å bruke kjøpevann når vi kokte grøt, og ellers når vi brukte vann til matlaging, fordi springvannet hadde en "usmak" som vi ikke visste hva skyldtes. Springvann kan noen steder inneholde endel kalk eller kjemikalierester etter rensingen. Det trenger ikke bety noe, men vi valgte å være på den sikre siden.

Husk at du ikke trenger mange ingredienser for å lage smakfulle middager til de små. På feriestedet vårt var det litt begrenset tilgang på råvarer, med mindre vi dro et stykke av gårde.

Nedenfor har jeg skrevet noen enkle middager som jeg lagde, samt noen grøter. I tillegg fikk barnet vårt brød med smør, og fikk smake yoghurt for første gang. Avokado var dessverre ingen vinner hos vår lille pode, men mange barn liker dette.

Jeg brukte eplejuice til å spe både middagene og grøtene med, i den grad det var nødvendig (barnet vårt har lett for å brekke seg, og trenger relativt finmoset mat). I middagsoppskriftene kan du selvfølgelig bruke kylling, kjøtt og fisk om hverandre, alt etter hva du får tak i. Gode grønnsaker å bruke er gulrot, brokkoli, hvitløk og paprika. Sjekk hva som er tilgjengelig på feriestedet ditt.


Enkel kyllinggryte:
1 kyllingfilet
1 middels potet
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Kutt ingrediensene og damp i damprist til poteten er mør og kyllingkjøttet er gjennomkokt. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Enkel tunfiskgryte:
1 boks tunfisk i vann eller olje
1 middels potet
150 gr mais (1/2 "stor" boks eller 1 "liten" boks)
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Her er det strengt tatt bare poteten som må kokes/dampes, øvrige ingredienser kan brukes rå. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Enkel kjøttgryte:
150-200 gr rent storfekjøtt
1 søtpotet (evt 2 middels poteter)
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Kutt ingrediensene og damp i damprist til (søt)poteten er mør og kjøttet er gjennomkokt. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Havregrøt med aprikos
3 toppede ss havremel
4,5 dl kjøpevann
9 tørkede aprikoser
Evt 1 ss olje (gjerne extra virgin olivenolje)
Evt eple-/appelsinjuice

Rør ut havremelet i vann og tilsett aprikosene. La småkoke i 4-5 minutter, rør jevnlig. Tilsett evt olje, og mos med stavmikser så aprikosene får "grei" konsistens for barnet ditt. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Havregrøt med eple eller pære
3 toppede ss havremel
4,5 dl kjøpevann
1 eple eller pære
Evt 1 ss olje (gjerne extra virgin olivenolje)
Evt eplejuice

Skrell eple eller pære og fjern kjernen, kutt i terninger. Rør ut havremelet i vann og tilsett eple/pære-bitene. La småkoke i 4-5 minutter, rør jevnlig. Tilsett evt olje, og mos med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Havregrøt med banan
3 toppede ss havremel
4,5 dl kjøpevann
1 banan
Evt 1 ss olje (gjerne extra virgin olivenolje)
Evt eplejuice

Rør ut havremelet i vann, og la småkoke i 4-5 minutter, rør jevnlig. Tilsett bananbiter og evt olje, og mos med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Ønsker en strålende ferie til store & små!

mandag 23. mai 2011

Pasta med kremet safrankylling

Safran passer veldig godt til kylling! Her har jeg valgt å lage en safran- og hvitløksmarinade som kyllingen har fått godgjøre seg i først. Deretter har jeg laget en kremet saus med basis i marinaden, uten for mange andre ingredienser, for å få frem mest mulig av den nydelige safransmaken. Jeg foretrekker rosépepper i denne retten, den er mer delikat i smaken enn sort pepper.



Du trenger til to personer:

400 gr kyllingfilet

1 dl olivenolje
1/2 lime
3 fedd hvitløk
En fingerklype safran

2 gulrøtter
1 løk
2 vårløk
3 dl matfløte
Salt
Rosépepper

Pasta etter ønske, gjerne spaghetti eller tagliatelle


Kutt kyllingfileten i terninger. Bland sammen olivenolje, saften av lime, knust hvitløk og safran (knuses med fingrene). Ha kyllingen i marinaden og bland godt, la det stå og godgjøre seg en halvtimes tid.

Kok opp vann til pasta, slik at den kan koke mens du lager selve kyllingen. Avpass koketiden slik at pastaen blir ferdig noenlunde likt med kyllingen.


Hakk løk, kutt gulrot i terninger og finhakk vårløk.

Stek løken sammen med kyllingen og marinaden i stekepanne på middels varme til kyllingen akkurat blir gjennomstekt (kan lett bli tørr om den stekes for lenge), ha kyllingen og løken over i en kasserolle. Gulrot stekes i stekepannen på god varme til den brunes lett (bruk litt mer olje om nødvendig), ha over i kasserollen. Vårløk has i sammen med de andre ingrediensene.

Tilsett fløten og kok opp, rør godt sammen og la småkoke etpar minutter så smakene får godgjort seg litt. Smak til med salt og rosépepper.

Server den kremede safrankyllingen med pasta til - vel bekomme!