onsdag 25. mai 2011

Babymat på ferie

Sommeren står for tur, og mange av oss reiser på ferie med små barn. Hvis du har lagt deg til gode vaner med å lage babymat selv, så er det ingen grunn til å droppe dette i ferien - så sant du har tilgang på kokemuligheter. Her har jeg samlet noen gode tips basert på egne erfaringer, og som forhåpentligvis kan komme til nytte for andre.

Vi har nylig vært i Hellas med vår lille pode på 10 mnd, og bodde da i leilighet med hybelkjøkken. Vi tok utgangspunkt i at grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk var greit tilgjengelig på feriestedet, så vi tok kun med nødvendig utstyr og ingredienser hjemmefra som vi regnet med å ikke ha tilgang på.


Nyttige redskap å ta med hjemmefra:
Stavmikser (uvurderlig hvis du skal finmose maten, med den kan du også mose større kjøttstykker etc)
Oppbevaringsbokser med lokk (gjerne 3-4 stk)
Damprist

Ta evt med slikkepott, grønnsakskreller, kjøkkenkniv, gafler og skjeer hvis dette ikke finnes på feriestedet (det meste av dette vil sannsynligvis finnes selv på små hybelkjøkken).

Vær obs på ulike stikkontakter i utlandet, ta eventuelt med adapter.


Ellers tok vi med:
Havremel til å lage grøt (bra jernkilde)
Tørkede aprikoser som smakstilsetning i grøt (bra jernkilde)
D-vitamindråper (erstatning for tran, kjøpes på apotek)
Babyskjeer i plast
Smekker

Havregryn kan fint brukes å lage grøt av, hvis barnet "takler" litt konsistens (havregryn får myk konsistens når de er kokte, evt kan stavmikseren brukes på grøten når den er kokt). Rismel og maismel (ikke maisenna!) er fine meltyper å lage grøt av til de minste, og hirse er et sunt og glutenfritt alternativ til havre.

Svisker er et greit alternativ eller supplement til tørkede aprikoser. Merk at (enkelte) økologiske svisker skal oppbevares i kjøleskap etter åpning, sjekk pakningen.

Mange steder utenlands kan du fint drikke springvannet, og det var tilfellet der vi var i Hellas. Vi valgte likevel å bruke kjøpevann når vi kokte grøt, og ellers når vi brukte vann til matlaging, fordi springvannet hadde en "usmak" som vi ikke visste hva skyldtes. Springvann kan noen steder inneholde endel kalk eller kjemikalierester etter rensingen. Det trenger ikke bety noe, men vi valgte å være på den sikre siden.

Husk at du ikke trenger mange ingredienser for å lage smakfulle middager til de små. På feriestedet vårt var det litt begrenset tilgang på råvarer, med mindre vi dro et stykke av gårde.

Nedenfor har jeg skrevet noen enkle middager som jeg lagde, samt noen grøter. I tillegg fikk barnet vårt brød med smør, og fikk smake yoghurt for første gang. Avokado var dessverre ingen vinner hos vår lille pode, men mange barn liker dette.

Jeg brukte eplejuice til å spe både middagene og grøtene med, i den grad det var nødvendig (barnet vårt har lett for å brekke seg, og trenger relativt finmoset mat). I middagsoppskriftene kan du selvfølgelig bruke kylling, kjøtt og fisk om hverandre, alt etter hva du får tak i. Gode grønnsaker å bruke er gulrot, brokkoli, hvitløk og paprika. Sjekk hva som er tilgjengelig på feriestedet ditt.


Enkel kyllinggryte:
1 kyllingfilet
1 middels potet
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Kutt ingrediensene og damp i damprist til poteten er mør og kyllingkjøttet er gjennomkokt. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Enkel tunfiskgryte:
1 boks tunfisk i vann eller olje
1 middels potet
150 gr mais (1/2 "stor" boks eller 1 "liten" boks)
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Her er det strengt tatt bare poteten som må kokes/dampes, øvrige ingredienser kan brukes rå. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Enkel kjøttgryte:
150-200 gr rent storfekjøtt
1 søtpotet (evt 2 middels poteter)
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Kutt ingrediensene og damp i damprist til (søt)poteten er mør og kjøttet er gjennomkokt. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Havregrøt med aprikos
3 toppede ss havremel
4,5 dl kjøpevann
9 tørkede aprikoser
Evt 1 ss olje (gjerne extra virgin olivenolje)
Evt eple-/appelsinjuice

Rør ut havremelet i vann og tilsett aprikosene. La småkoke i 4-5 minutter, rør jevnlig. Tilsett evt olje, og mos med stavmikser så aprikosene får "grei" konsistens for barnet ditt. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Havregrøt med eple eller pære
3 toppede ss havremel
4,5 dl kjøpevann
1 eple eller pære
Evt 1 ss olje (gjerne extra virgin olivenolje)
Evt eplejuice

Skrell eple eller pære og fjern kjernen, kutt i terninger. Rør ut havremelet i vann og tilsett eple/pære-bitene. La småkoke i 4-5 minutter, rør jevnlig. Tilsett evt olje, og mos med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Havregrøt med banan
3 toppede ss havremel
4,5 dl kjøpevann
1 banan
Evt 1 ss olje (gjerne extra virgin olivenolje)
Evt eplejuice

Rør ut havremelet i vann, og la småkoke i 4-5 minutter, rør jevnlig. Tilsett bananbiter og evt olje, og mos med stavmikser. Spe med eplejuice hvis nødvendig.


Ønsker en strålende ferie til store & små!

2 kommentarer:

 1. Hei. Fin blogg! Kan man fryse/sette kaldt grøt? eller må man koke ny til hvert måltid?

  Hilsen Beate :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier6. mai 2013 kl. 21:49

   Hei Bente, takk for fin tilbakemelding og for spørsmål!

   Grøt kan for så vidt både fryses og settes kaldt. Personlig har jeg foretrukket å ikke fryse den, men det er fordi jeg synes det er såpass kjapt å koke grøt, og har villet ha den litt fersk. Men jeg har gjerne laget grøt for 2-3 dager, og satt i kjøleskap, for så å ta ut kun den mengden som trengs for hvert måltid. Du kan gjerne varme opp grøten én gang (etter at den ble kokt første gang), men den bør ikke varmes opp igjen flere ganger - det er for øvrig en tommelfingerregel man bør følge for all mat.

   Lykke til :-)

   Slett