tirsdag 13. desember 2011

Hjemmelaget smør


I disse smørmangel-tider har det vært skrevet litt om hvor enkelt det er å lage smør selv. Så jeg er blitt inspirert, og smilte jaggu da jeg var i butikken og passerte de tomme smør-hyllene!

Ja, det er lekende lett. Klarer du å kjøpe kremfløte, skru av korken på kartongen og skru på en kjøkkenmaskin, ja så klarer du å lage smør!

På barneskolen lagde vi smør ved å ha kremfløte i et Norgesglass, ha på lokket, og riste i vei til fløten skilte seg i smør og kjernemelk. En god del mer tungvint, men det går på et vis det også - jeg foretrekker helt klart kjøkkenmaskin-metoden...!

Er du opptatt av ressursutnyttelse, så tar du vare på kjernemelken som skilles fra smøret. Den kan blant annet brukes til baking.

Skal du bruke smøret til baking, bruker du lite salt. Ellers kan du lage all slags smør-varianter; hvitløkssmør, urtesmør, chilismør, etc. Jeg prøvde meg her på litt hvitløkssmør og persillesmør (tilsatte litt ekstra salt i disse for smakens skyld), i tillegg til smør ment for baking.

Vær påpasselig med hygienen! Bruk engangshansker, eller vask hendene grundig.


Ingrediensene under gir ca 300 gr smør og 3,5-4 dl kjernemelk:

7,5 dl kremfløte (kjøleskapskald)
1-2 ts salt
(knust hvitløk, urter, etc)

Kremfløte & Kenwood'en = min gode følgesvenn på kjøkkenet 

Bruk vispen på kjøkkenmaskinen. Hell den kalde kremfløten i, og kjør maskinen på fullt. Bruk sprutdeksel om du har, eller noe annet som dekker - når fløten skiller seg i smør og kjernemelk vil det sprute godt!

Kremfløten har skilt seg i smør og kjernemelk

Kremfløten blir først til stivpisket krem, deretter gulner den, for så å bli fastere i konsistensen. Når du har kjørt maskinen totalt 5-6-7 minutter eller så (jeg tok ikke tiden så nøyaktig), så skiller plutselig kremen seg i smør og kjernemelk. Da er den jobben gjort!

Resten av kjernemelken presses og vaskes ut av smøret

Sil fra kjernemelken, og ta vare på den til annet bruk (om du vil selvfølgelig). Samle smøret i en klump, og press den sammen. Skyll og press smørklumpen i kaldt vann så resten av kjernemelken vaskes ut. Skift vann en gang eller to, og fortsett å vaske og presse smøret til vannet er klart.

Persillesmør & hvitløkssmør på gang...

Kna inn saltet i smøret så det blander seg godt inn. Det kan være praktisk å dele smøret i porsjoner. Jeg brukte en muffinsform i silikon - veldig greit. Da kan du evt smaksette de porsjonene du ønsker, gjerne med ulike smakstilsetninger. Bruk da en teskje til å blande ingrediensene godt inn i smøret.

Hjemmelaget smør er ferskvare, men holder seg fint i kjøleskap i 1-2 uker. Eventuelt lager du en mindre porsjon, eller så kan deler av smøret fryses ned om du ikke får brukt alt på en gang. Kjernemelken kan også fryses, for å bli brukt til baking senere.

Ferdige smør-porsjoner - smaksatt smør foran; smør ment for baking bakerst

2 kommentarer:

  1. Mona's Kjøkkenskriverier19. desember 2011 kl. 12:16

    Jeg har erfart at det er ekstra gøy å lage mat når smøret er hjemmelaget... :-)

    SvarSlett