søndag 30. oktober 2011

"Hva skal vi ha til middag idag?" Noen gode tips...

Jeg tror det er gjengs i mange hjem å vri hjernen for å finne på noe lurt til middag. Og så er det lett å ty til lettvinte løsninger med halvfabrikata i en hektisk hverdag. Endel tenker at, "vi skulle jo gjerne spist mer fisk, men..."

Det smarteste jeg har gjort når det gjelder middagsplanlegging, er å sette opp faste "middagstema" for hver ukedag, rett og slett for å legge føringer på hva jeg skal finne på. Når jeg snevrer inn valgmulighetene, er det (paradoksalt nok kanskje) enklere å klekke ut middagsideer, og planlegge innkjøp. Og det er lettere å få til variasjon gjennom uken.

Blant annet har jeg hatt en ambisjon om at vi skal spise fisk og sjømat (minst) to ganger i uken, og det har vi fått på plass nå - det blir faktisk ikke bare med intensjonene lenger.

Middagstemaene gjennom uken ser slik ut hjemme hos oss:

Mandag: Suppe (godt med noe raskt & enkelt etter helgens inntak av god mat)
Tirsdag: Fisk (yepp! ambisjonen er klar)
Onsdag: Pasta (jeg elsker pasta, som derfor har fått sin egen dag - dermed basta!)
Torsdag: Kylling (sunt og godt kjøtt)
Fredag: Kosemat (viktig å kose seg med snaddermat når helgen står for tur)
Lørdag: Fisk eller kjøtt
Søndag: Kjøtt eller fisk (har vi fisk på lørdag, blir det kjøtt på søndag, og omvendt)

Velg gjerne andre temaer og bytt om på dagene etter smak og behag. Andre temaer kan være: Vegetar, risbaserte retter, asiatisk, italiensk, gryteretter, etc. Varier mellom ulike grønnsaker som tilbehør, og ha gjerne to typer grønnsaker til hver middag.

Poenget er at når man varierer menyen slik over uken, så trenger man ikke mange forskjellige suppeoppskrifter, fiskeretter, pastaretter, etc å veksle mellom. Om du f.eks har fire favorittoppskrifter på supper eller pastaretter, og veksler mellom dem, så tar det fort en måned mellom hver gang du har en viss oppskrift på middagsmenyen... Det er vel ikke så verst??

Heng opp listen slik at den er godt synlig på kjøkkenet. Har du ei krittavle så er den ideell til å skrive ukemenyen på! Fyll inn middagsideene etter hvert som du tenker ut hva du vil lage på de ulike dagene, du trenger ikke ha alt klart på en gang.

Blant de få halvfabrikata som jeg tillater meg å kjøpe innimellom, er pastasauser på glass. De inneholder naturlige råvarer, de fleste er uten tilsetningsstoffer, og finnes dessuten i økologiske varianter som jeg da helst velger. Pesto er også en ting jeg gjerne kjøper. Toro-poser styrer jeg unna, de inneholder mye rart, og ingrediensene er langt unna å smake naturlig!

Ha en generell ambisjon om at alt skal lages fra bunnen av, men legg de mest tidkrevende rettene til helgen. Supper er overraskende raske & enkle å lage selv, se gjerne gjennom suppeoppskriftene mine for inspirasjon. Du kan lage din egen ketchup om du er tilhenger av det som tilbehør (gjør det gjerne i helgen når du har litt tid, selv om den stort sett passer seg selv når den putrer i vei), og den er mye bedre enn allslags kjøpevarianter.

Lykke til med middagsplanleggingen J

2 kommentarer:

 1. Jeg gjør det samme som deg:)gøy å se at det er flere.
  men listen min er annerledes
  mandag-kylling
  tirsdag-fisk
  onsdag suppe
  torsdag-fisk
  fredag-pasta
  lørdag-hjemmelaget junk, Burger,pizza, taco osv
  Søndagasmiddag.
  men det hender vi viker fra listen;)
  klem
  Liza

  SvarSlett
 2. Mona's Kjøkkenskriverier10. november 2011 kl. 09:38

  Så gøy! Listen din er jo ikke så veldig ulik min, bare litt bytting av dager... "Junk" er strengt tatt det samme som "kosemat" på min liste - mat som er snaddergod, men altså laget fra bunnen av.

  Ha en super dag :-)

  SvarSlett