søndag 26. juni 2011

Safranmajones - nydelig til sjømatMajones er både enkelt og raskt å lage, og kan smaksettes i det uendelige, alt etter hva slags mat man skal ha den til. Pass bare på å bruke en olje som er nøytral på smak. Raffinert rapsolje er bra - ikke bruk extra virgin olje, den har rett og slett for mye smak.

Jeg skulle lage en god majones til en skalldyrsalat, og forsøkte med safran som smakstilsetning. Det ble rett og slett en favoritt! Smaken er delikat & fargen blir nydelig også.

Denne majonesen er ypperlig både på godt brød, og som dressing eller "saus" til sjømat. Den passer perfekt når du har tapas eller koldtbord.


Du trenger følgende:

1 egg
1 ss hvitvinseddik
1 ts sennep (helst dijon eller annen sterk sennep)
1/2 ts salt
En fingerklype safran
Ca 2 dl rapsolje (ikke extra virgin)


Aller enkleste og raskeste måten å lage majones på er ved hjelp av stavmikser. Da tar du først egget i en smal høy beholder, deretter øvrige ingredienser, og oljen til slutt. Du kan med fordel "knuse" eller hakke safranen før den tilsettes. Sett stavmikseren i beholderen, start med å kjøre sammen ingrediensene i bunnen, og arbeid deretter "oppover" i ingrediensene til alt er blandet,og majonesen har en passe "fast" konsistens som ikke drypper.

Eventuelt i food processor: Ha egg, hvitvinseddik, sennep, salt og safran i food processoren, og kjør blandingen sammen et minutts tid. Fortsett å kjøre food processoren på lav hastighet, og tilsett så olje i en tynn stråle. Hastigheten stilles gradvis opp, mens du fortsetter å tilsette resten av oljen.

Ha safranmajonesen over i rent glass med lokk. Lag den minimum noen timer før den skal brukes, aller helst en dag eller to før, da får smakene fra safranen virkelig godgjort seg i majonesen. Safranen vil avgi nydelig farge & smak til majonesen en god stund etter den er laget - da er det bare å røre i den for å blande godsakene sammen. Oppbevares i kjøleskap.

Vel bekomme & nyt!

2 kommentarer:

  1. Og jeg var så heldig å få et lekkert glass med godsaken i gave. Den så fantastisk ut med sin solskinnsgule gladfarge og smakte himmelsk. Anbefaler alle å prøve den. Safran var virkelig prikken over i-en. Tusen hjertelig takk Mona!

    SvarSlett
  2. Takk for det Ine, utrolig kjekt at du likte den så godt :-) Syntes jo den ble ganske så bra selv også da... Klem

    (PS: Har hatt kluss med kommentar-funksjonen i sommer, derav sen respons...)

    SvarSlett