lørdag 18. juni 2011

Knallgode urtebrød

Dette urtebrødet smaker kjempegodt til supper og pastaretter, men er selvfølgelig ypperlig med godt pålegg på også.

Jeg har laget oppskriften ut fra samme formel som havrebrødet jeg har laget tidligere, med skålding av mel for å få et saftigere brød - i tillegg til at næringsstoffene i kornet da blir lettere tilgjengelig og nyttiggjøres bedre. Jeg velger å ikke skålde alt grovmelet, for da kan det fort bli litt "rått" inni når det er ferdig stekt. Har prøvd det tidligere, og det ble ingen stor suksess... Særlig gjelder det hvis du bruker rugmel i deigen.

Jeg bruker endel hvetemel til utbakingen, så pass på at du har nok mel til det. Vil du lage flere brød, så dobler du bare oppskriften - disse brødene får nok bein å gå på...

Fant ut at det fungerte veldig bra å blande litt olivenolje i egget til penslingen. Og et dryss med urter og Maldon-salt oppå brødene gjør prikken over i'en!Du trenger følgende til tre brød:
5 dl grov sammalt hvete
7 dl kokende vann

5 dl kaldt vann
1 ss agavesirup (evt vanlig lys sirup)
1/2 dl extra virgin olivenolje

2 ts salt
1 pk tørrgjær
5 dl grov sammalt hvete
3 ss blandede tørkede urter (basilikum, timian, rosmarin, oregano, salvie etc)

Ca 12 dl siktet hvetemel + mel til utbaking

1 egg + 1 ts extra virgin olivenolje til pensling
1 ss tørkede urter til pynt
Litt Maldon-salt (fingersalt)Ha 5 dl grovt hvetemel i bakebollen, hell kokende vann over, bland sammen, og la svelle og avkjøle i ca 30 minutter.

Det kalde vannet varmes til 40-45 grader, tilsett olje og agavesirup. Hell dette over hvete-blandingen, og bland til alt løser seg opp.


Bland salt, tørrgjær og tørkede urter i 5 dl grov sammalt hvete, og tilsett dette i hvete-blandingen, elt deigen godt. Tilsett deretter siktet hvetemel litt etter litt, til deigen er passe fast og fin.

Sett så deigen til heving, dekk til med plastfolie, og la stå i ca 1 time. Slå ned deigen 1-2 ganger underveis, det er gunstig for heveprosessen og gir bedre brød.


Dryss godt med hvetemel på kjøkkenbenken, og elt deigen med lett men fast hånd. Del den i tre emner. Bak ut emnene, og legg i smurte brødformer eller på stekebrett med bakepapir. Hvis du steker brødene på stekeplate, kan det være lurt å pensle med litt olje mellom brødene, for de vil "vokse" litt sammen når de hever. Pisk sammen egg og olivenolje, pensle brødene, og dryss på tørkede urter og Maldon-/finger-salt.


Dekk til brødene med plastfolie, la etterheve i ca 30 minutter.

Stek brødene ved 190 C i 40-50 minutter på nederste rille. Sjekk brødene når det har gått ca 30 minutter; siden de er penslet med egg blir skorpen mørkere stekt enn ellers. Legg aluminiumsfolie eller bakepapir oppå brødene dersom du synes de blir for mørke før steketiden er omme. Stekeeffekten kan variere litt fra ovn til ovn. Brødene er ferdig stekte når de får en hul lyd når du banker lett på dem.

Legg brødene på rist for avkjøling. De smaker aller best når de er nystekte, men holder seg fint noen dager i romtemperatur. Vil du fryse dem ned, bør de være ferske men avkjølte.

Vel bekomme & nyt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar