tirsdag 31. mai 2011

Verdens enkleste skalldyrkraft (rekekraft)Enklere enn dette er det ikke mulig å lage skalldyrkraft! Den blir kraftig og smakfull, og passer godt i for eksempel supper, risotto og sauser med sjømat. Dessuten er dette ressursutnyttelse på sitt beste.

Personlig synes jeg ikke den passer så godt til retter med fisk (for eksempel torsk), fordi kraften får en særegen sødme som kan bli litt overveldende til fisken. Jeg bruker den først og fremst til retter med reker og andre skalldyr.

Vi går mot høysesong for ferske reker (vel, for meg er det høysesong året rundt - reker er faktisk på sitt aller beste på vinteren og våren). Når disse godsakene er fortært, tar du vare på skallet og koker kraft på det. Du trenger rekeskall og vann - og intet annet. Mange putter all slags grønnsaker oppi, det er slett ikke nødvendig; her får du dessuten helt "ren" skalldyrsmak på kraften.

Hvis du ikke ønsker å lage kraft med én gang, putter du bare skallet i frysepose eller tett beholder og legger det i fryseren så lenge. Om du ikke spiser så mye reker om gangen, kan du enkelt og greit "samle opp" rekeskall i fryseren, og lage kraft når du har samlet nok.

Husk at rekeskall er ferskvare - så hvis du ikke vil lage kraft med én gang, så bør du putte det i fryseren med én gang...


Du trenger følgende:

Rekeskall i en romslig kjele/gryte (kan gjerne tas rett fra fryseren)
Kaldt vann som akkurat dekker rekeskallet

Kok opp gryten med rekeskall og vann, og la det koke 20-30 minutter. Ta av lokket og la det koke videre en halvtimes tid, eller til kraften er redusert så mye som du ønsker, tiden vil avhenge av mengden rekeskall/vann.

Sil av kraften - og voila; du har en smakfull rekekraft! Om ønskelig kan du helle kraften tilbake i kjelen og redusere den videre, dersom du synes den er litt for "tynn".

Frys eventuelt ned skalldyrkraften porsjonsvis til den skal brukes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar