lørdag 12. mars 2011

Deilig valnøttbrød
Valnøttbrød er en seriøst god brødfavoritt - med store gode valnøttbiter i. Det smaker nydelig når det er nystekt, med smør og godt pålegg på, mmm... Og det er også herlig godt til en god suppe.

Denne oppskriften holder til 2-3 brød. Denne gangen har jeg stekt dem rett på bakeplate, da blir brødene litt mer "rustikke", men de kan selvfølgelig stekes i brødformer om du ønsker det.


Du trenger følgende:

1 liter kaldt vann
1/2 dl valnøttolje (evt nøytral olje)
50 gr fersk gjær
700 gr siktet hvetemel + mel til utbaking (ca 250 gr)
500 gr sammalt fin hvete
2 ts salt
100 gr valnøtter

1 egg til pensling
2-3 ss sesamfrø til pynt

Varm opp vann og olje til 37 C, og rør ut gjæren i væsken. Bland hvetemelet med sammalt fin hvete og salt, og elt dette godt inn i væsken, til glutentrådene har utviklet seg godt. Dersom deigen blir for fast og vanskelig å elte, tilsettes litt mer vann. Det avhenger litt av hvor mye fuktighet det er i hvetemelet.

Deigen settes til heving ca 1 time under plastfolie. Den kan med fordel "slås" ned når halve hevetiden har gått, og deigen har hevet seg til ca dobbel størrelse. La den så heve seg til ca dobbel størrelse igjen.

I mellomtiden grovhakkes valnøttene. De er forresten enkle å bryte i biter med fingrene, så gjør gjerne det i stedet for å bruke kniv.


Ha godt med hvetemel utover benkeplaten, og kna den ferdig hevede deigen med lett, men fast hånd. Bruk håndbaken til å arbeide deigen med. "Pakk inn" valnøttene i deigen, og kna videre slik at de fordeles godt. Deigen deles i tre emner (evt fire), som knas videre til de blir smidige, og bak deretter hvert emne til en pølse som legges på stekeplate med bakepapir, eller i smurt brødform. Lag 3 snitt på skrå av hvert brød med en skarp kokkekniv.

Smør gjerne med olje eller litt smeltet smør på siden mellom brødene - når de hever og steker vil de ese godt ut, og "vokse" sammen, og med olje eller smør mellom vil de ikke sitte så godt fast i hverandre (eventuelt bruker du bare en kniv og skjærer de litt fra hverandre når de er ferdig stekt). Pensle med egg, dryss på sesamfrø, og la dem heve i 30 minutter under plastfolie. 


Stek brødene ved 200 C i 40-45 minutter på nederste rille. Sjekk brødene når det har gått ca 30 minutter; siden de er penslet med egg blir skorpen mørkere stekt enn ellers. Legg aluminiumsfolie eller bakepapir oppå brødene dersom du synes de blir for mørke før steketiden er omme. Brødene er ferdig stekte når de får en hul lyd når du banker lett på dem.

Stekeeffekten kan variere litt fra ovn til ovn. Jeg dekket til mine brød etter 35 minutter, og lot dem stå i ovnen nærmere 45 minutter totalt.


Legg de nystekte brødene på rist for avkjøling, og dekk med et rent kjøkkenhåndkle. Ikke skjær i brødene mens de er rykende varme, da kan de bli "rå" inni - vent til de er lunkne.

Serveres med godt smør, til suppe eller med godt kjøttpålegg - og nyt!3 kommentarer:

 1. Hei Mona! Skal jammen prøve denne oppskriften. Herlig med hjemmelaget brød. Har tenkt å prøve meg på flere av oppskriftene dine. Tenkte jeg skulle tipse deg om en babymat bok som jeg benyttet til Johanne. Annabel Karmel. Top 100 baby Purees. Du har den kanskje allerede?

  Jin Iren

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig tilbakemelding, Jin Iren! Ingenting kan måle seg med rykende ferske hjemmebakte brød, for ikke å snakke om den deilige duften som brer seg i huset :-)

  Har ikke den boken du nevner, men det var et godt tips!

  Mona

  SvarSlett
 3. Glede seg til frokost i morra ;D

  SvarSlett