fredag 11. mars 2011

Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.1 (fra 6-7 mnd)

Her har jeg satt opp noen tips til smakfulle & sunne middager som er enkle å lage til de små. Prinsippet er at du damper/koker alle ingrediensene samtidig, og dermed forenkler arbeidet. Etterpå moser du maten med stavmikser, blender eller food processor. Jeg synes stavmikser fungerer best.

Noen grønnsaker krever lenger koketid enn andre, men hvis du kutter dem i terninger eller skiver (mindre enn 1 cm tykke) så korter du ned koketiden. Jeg foretrekker å dampe ingrediensene, for da trengs ikke så mye vann, og alt dampvannet kan brukes til å spe maten med. Både smak og næring samler seg i dampvannet, og da er det greit å få brukt det i maten. Fyll litt vann i en kasserolle (ca 2 dl i en middels kasserolle), legg i en rist og legg ingrediensene i, ha på lokk og la det småkoke.

Du moser og sper maten til ønsket konsistens. Hvis du trenger mer væske enn dampvannet, så kan du bruke vann, morsmelk/morsmelk-erstatning eller juice. Appelsinjuice har forøvrig et bra innhold av C-vitamin, som er viktig for å fremme kroppens jernopptak. Jern finnes i kjøtt (særlig vilt og rødt kjøtt), men også i fet fisk, og grønne grønnsaker som brokkoli.

Når du lager middagsmoser med flere ingredienser, så har du uendelige variasjonsmuligheter, alt etter hva du har i hus og hva du får tak i. Du kan fint kutte ut en av ingrediensene i oppskriftene nedenfor, og eventuelt erstatte med noe annet. For eksempel kan du bruke vanlig potet i stedet for søtpotet, bytte mais med grønne erter, bruke fisk i stedet for kjøtt, etc...

Ikke vær redd for å bruke urter i babymaten, eller hvitløk for den saks skyld, dette er ingredienser som gir barna supre smaksopplevelser. Bruk helst friske urter, alt etter hva du får tak i. Men tørkede urter går helt fint, og gir også gode smaker, og er dessuten lettere tilgjengelig og har lang holdbarhet. Hvitløk blir fyldig smakfull når den er kokt mør, og er veldig sunn - men ikke bruk for mye, da løk generelt kan gi luft i magen. Ikke bruk salt i maten, og heller ikke øvrig krydder som pepper eller chili.

Oppskriftene holder til flere porsjoner, og kan fint oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager. Evt kan du lage større porsjoner og fryse ned porsjonsvis.


Laksegryte med estragon
1-2 poteter
1 middels stor gulrot
2 brokkolibuketter
1/2 gul paprika
50-100 gr laksefilet
2 stilker frisk estragon (evt 1-2 ts tørket estragon)

Grønnsakene kuttes i terninger, og dampes til de er så godt som møre. Kutt laksen i terninger, og legg den oppå grønnsakene, og dryss over grovhakket estragon. Når grønnsakene er møre og laksen gjennomkokt, moser og sper du ingrediensene til ønsket konsistens.


Kyllinggryte med hvitløk og timian
Ca 100 gr kyllingfilet
1 middels søtpotet eller 2 små
2 buketter brokkoli
1 fedd hvitløk
1/2 liten boks mais (evt 1/4 stor boks)
2 stilker frisk timian (evt 1-2 ts tørket timian)
1-2 ss god olje

Kutt kyllingfilet, søtpoteter og brokkoli i terninger eller skiver, grovhakk hvitløk, og dra av bladene på timianstilkene. Alle ingrediensene dampes sammen til de er møre. Tilsett mais til slutt (trenger ikke koke), og mos og spe maten til ønsket konsistens.


Kjøttgryte med rotgrønnsaker og timian 
100 gr storfekjøtt
1 potet
1 middels stor gulrot
1/2 pastinakk
2 stilker timian
1 ss usaltet smør

Kutt kjøttet i terninger. Skrell grønnsakene og kutt dem i skiver (mindre enn 1 cm tykke). Dra av bladene på timianstilkene. Damp alle ingrediensene sammen til de er møre. Tilsett usaltet smør, og mos og spe ingrediensene til ønsket konsistens.


Flere smakfulle & sunne middagstips følger senere.

7 kommentarer:

 1. Hvor mange porsjoner gir hver oppskrift?

  SvarSlett
 2. Hvor mange porsjoner hver oppskrift gir, vil avhenge av hvor gammel babyen er og hvor mye han/hun spiser til vanlig. Oppskriftene er tilpasset barn fra 6-7 mnd, avhengig av når fast føde ble introdusert, og gjerne frem til de er over året, avhengig av når dere velger å gå for felles middager for store og små. Dersom barnet ditt ikke er så gammelt ennå, og du ikke vil lage for mye i første omgang, så kan du gjerne halvere oppskriftene, og se an hvor mye barnet ditt spiser. Lykke til :-)

  SvarSlett
 3. Greit å være litt observant på at kålrot er hardt og luftskapende for små mager. Min lille reagerte veldig på dette! Har u noen gode ideer til noe å bytte ut denne ingrediensen me?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier4. august 2013 kl. 22:33

   Hei, og takk for tilbakemelding! Generelt bør man være litt varsom med kål, dog har ikke mine barn reagert på den mengden kålrot jeg har brukt i oppskriftene over. Du kan fint kutte ut kålrot helt, eller erstatte med litt mer gulrot eller potet. For sikkerhets skyld har jeg justert på oppskriftene, og kuttet ut kålrot, i tilfelle andre opplever det samme som deg.

   Slett
 4. Hei. Jeg søker informasjon om vilkjøtt kan brukes som babymat. Har vært mye snakk om blyinnhold i viltkjøtt de siste årene og er derfor usikker. Vet du noe om dette? Min lille jente er snart 9mnd.

  Mvh Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier22. oktober 2013 kl. 18:23

   Hei Tone, og takk for interessant spørsmål. Jeg tror dette kan variere etter type kjøtt og hvor dyret har beitet. Hvis jeg var deg ville jeg ha sjekket med Mattilsynet, for å være på den sikre siden. De har eksempelvis en egen Facebook-side, https://www.facebook.com/matportalen?ref=ts&fref=ts (Matportalen.no)

   Lykke til!

   Vennlig hilsen
   Mona

   Slett
  2. Takk for tipset, fant dette: "Bly fra ammunisjon er ikke farlig for folk som spiser viltkjøtt mindre enn en gang per måned. Folk som spiser vanlig hjortevilt felt med blyammunisjon mer enn en gang i måneden har en liten men klar økt risiko for økt blodtrykk, nyreskader og redusert IQ hos barn i følge VKM."

   Slett