torsdag 23. februar 2017

Smaksrik brun saus (glutenfri og melkefri)Hvis du har behov for å holde deg unna melk og/eller gluten, så kan det være en utfordring å lage skikkelig god hjemmelaget brun saus, for eksempel til en kjøttkakemiddag. Men nå trenger du slettes ikke lete lenger! 

Denne sausen blir smaksrik takket være shitakesopp, kjøttbuljong og soyasaus. Den ferdige sausen smakte såpass bra og "autentisk" at jeg neppe hadde gjettet at den var laget med alternative ingredienser - og fullstendig fri for smør - om jeg hadde fått den servert. Seksåringen sa at "dette er den aller beste sausen", og mannen var klar på at denne kunne jeg veldig gjerne lage igjen.

Jeg har brukt tørket shitakesopp (kjøpes på asiatiske butikker), som trekkes i kokende vann til de er myke. Vannet som soppen har trukket i, brukes i sausen og gir ekstra smak. Soppen og løken blir deretter brunet lett i stekepanne - da får du frem den absolutt beste smaken i disse to ingrediensene. Så kjøres alle ingrediensene sammen i blender eller med stavmikser, til en jevn og fyldig saus som så kan kokes.

Tips: Hvis du ikke finner tak i tørket shitakesopp, eller vil lage en raskere saus uten å måtte bløtlegge tørket sopp først, så bruk 250 gr fersk aromasopp i stedet. Som en generell regel kan du ta utgangspunkt i at 1 del tørket sopp tilsvarer omtrentlig 10 deler fersk sopp. 

Sausen passer ypperlig til kjøttkaker, kjøtt og vilt - hva som helst du ellers vil servere brun saus til. 

Mengden i oppskriften under rekker for eksempel til kjøttkaker laget av 800 gr kjøtt- eller karbonadedeig. Den kan også fryses ned, gjerne porsjonsvis. 


Du trenger følgende:

25 gr tørket shitakesopp
5 dl kaldt vann
1 løk
Extra virgin olivenolje
2,5 dl rismelk
1 ss maisenna
1 terning kjøttbuljong (gjerne økologisk)
2 ss tamari soyasaus (glutenfri)
Himalayasalt
(Hvitløks)pepper

Tørket shitakesopp has i en kasserolle sammen med 5 dl kaldt vann, kok opp og legg på lokk. Juster ned varmen så vannet så vidt koker, la det trekke under lokk i ca 40 minutter, til soppen er helt, helt myk. NB! Ta vare på vannet etterpå, det har massevis av god smak fra soppen, og brukes i sausen.

Hvis du bruker fersk sopp, så kuttes den i grove biter.

Kutt løken i terninger.

Ha soppen og løken i en stekepanne med olivenolje på god varme. De skal brunes noen minutter til de er lett og fint gyldne, rør jevnlig så de ikke svis, juster varmen etter behov.

Rør ut maisenna i den kalde rismelken. 

Ha alle ingrediensene over i en blender (eller bruk stavmikser) - soppen, løken, vannet fra soppen, rismelk med maisenna, kjøttbuljongterning og soyasaus. Kjør sammen til en jevn saus, og ha over i kasserollen igjen. Kok opp, og la den småkoke noen minutter. Smak til med salt og (hvitløks)pepper. Hvis du ønsker en tynnere saus, sper du med litt vann. Hvis du ønsker en fyldigere saus, lar du den koke til den er redusert til ønsket fylde.

Tilsett kjøttkaker eller kjøtt som du ønsker skal trekke/koke i sausen, eller server sausen som tilbehør på siden. Frys eventuelt ned saus som blir til overs.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar