mandag 28. november 2016

Risotto med shitakesopp og timian (melkefri)"Hva er det?", spurte seksåringen da jeg sto og lagde dagens risotto. 
"Det er shitakesopp", svarte jeg. 
"Jeg ELSKER shitakesopp!", svarte hun tilbake.

Det er moro å se hvordan matinteressen har slått skikkelig rot hos de små!

Og forøvrig er det lenge siden jeg har laget risotto, faktisk første gang siden jeg la om kostholdet. En skikkelig risotto inneholder både smør og parmesan. Så nå har jeg utfordret meg selv og laget risotto helt uten disse "obligatoriske" ingrediensene. Valget falt på en smaksrik risotto med shitakesopp og timian. Som erstatning for parmesan så brukte jeg næringsgjær (nutritional yeast på engelsk).

Næringsgjær, ja. For de som ikke har hørt om det, så er det små flak av gjær som ikke lenger er aktiv, men som er rik på næringsstoffer (særlig B-vitaminer og proteiner), og har en osteaktig smak. Det er et rent naturprodukt uten noen tilsetninger, bortsett fra at det ofte er tilsatt vitamin B12 da… Næringsgjær kjøpes på helsekostbutikker.

Risotto med sopp er en klassiker, og du kan bruke hvilken som helst sopp du ønsker, helst en aromatisk variant som gir en fin kontrast til den milde & snille risottoen. Bruk gjerne tørket sopp slik jeg har gjort her, bare pass på å vanne den ut lenge nok, gjerne lenger enn det som står på pakken.

Server risottoen som den er, eller som tilbehør til kjøtt.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

10 dl kaldt vann
50 gr tørket shitakesopp
2 terninger kjøttbuljong (evt grønnsaksbuljong for vegetarisk variant)

1 middels stor løk (evt 1/2 stor)
1/2 kinesisk hvitløk
3-4 ss extra virgin olivenolje
350 gr risottoris
2 dl halvtørr hvitvin (gjerne riesling)
Salt
Pepper
2-3 ss næringsgjær (nutritional yeast)
Frisk timian (gjerne sitrontimian om du finner tak i)

10 dl vann kokes opp i en kasserolle, og trekkes deretter til side. Ha tørket shitakesopp oppi vannet, legg på lokk, og la det stå og trekke i 30-45 minutter, til den virker helt helt myk.

Mens soppen bløtlegges, skrelles og kuttes løk og hvitløk relativt smått. 

Når soppen er ferdig bløtlagt, tar du vare på vannet, det skal brukes i kraften. Sil vannet over i et litermål så lenge, og fyll opp med kaldt vann til én liter totalt (siden noe av vannet har trukket inn i soppen). Ha vannet over i kasserollen igjen, og kok opp sammen med buljongterninger. Legg på lokk, og la stå på laveste varme for å holde kraften varm til risottoen.

Imens snittes soppen i tynne skiver.

Ha godt med extra virgin olivenolje i en romslig tykkbunnet gryte på middels varme, og stek løken og hvitløken til den blir blank uten å få farge. Vei opp risottorisen, ha i gryten og stek etpar minutter, rør av og til. Tilsett hvitvin, la den koke nesten inn, rør etter behov. Tilsett shitakesoppen, og rør sammen. 

Tilsett ca 1/4 av kraften og la småkoke i ca fem minutter, rør av og til ved behov. Når væsken er kokt nesten inn tilsettes ny ladning kraft (en ny fjerdedel kraft), la koke ca fem nye minutter. Fortsett å tilsette kraft og koke inn til all kraften er brukt opp. Det tar 20-25 minutter fra du tilsetter første ladningen kraft til risen er ferdig. Den skal ha en anelse tyggemotstand uten å virke uferdig. Prøvesmak til risen har passe konsistens. 

Smak til med salt og pepper, samt næringsgjær.

Server rirottoen med et dryss timian, for seg selv eller som tilbehør til kjøtt.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar