lørdag 3. september 2016

Herlig og enkel wok med reker, hodekål og mynteVær så god - en enkel, men smakfull wok er herved servert!

Hodekål, gulrot og hvitløk ble woket i oyster- og soyasaus, og tilsatt grønlandsreker. Mynte er kanskje ikke den urten du mest forbinder med wok. Men den gir en frisk og "oppkvikkende" smak, det gjelder bare å bruke akkurat passe mengde, slik at smaken kjennes vagt uten å overdøve resten. Jeg synes den er gullfin å bruke i både wok, gryteretter og i salater.

Jeg fant noen thailandske bånd-risnudler på en asiatisk butikk som viste seg å være fabelaktige i en wok som denne. Jeg fikk rett og slett opplevelsen av å spise helt vanlige nudler, og ikke risnudler! Det er jo tross alt litt forskjell på dem i utgangspunktet. Nudler kommer uansett i svært mange varianter, laget med både hvete og ris, det er bare å bruke de nudlene du foretrekker. 

Hodekål er kanskje ansett som en litt "kjedelig" grønnsak, men den passer ypperlig i en wok som denne, og den er dessuten svært næringsrik. Hodekål har et særlig høyt innhold av vitamin C og K! Den er også rik på vitamin B6, folat, tiamin, mangan, potassium og kalsium, og inneholder i tillegg gode mengder av flere andre vitaminer og mineraler.


Du trenger følgende til fire personer:

800-1000 gr reker med skall (ferske, eller fryste som er tint)

Brede risnudler til fire personer (evt andre nudler etter ønske)

Ca 500 gr hodekål
3-4 gulrøtter
5 fedd hvitløk
2-3 ss kaldpresset sesamolje (evt nøytral olje + litt sesamolje)
2-3 ss soyasaus (glutenfri)
2 ss oystersaus (glutenfri)
En liten håndfull mynteblader

(Lime)

Skrell rekene, og ha dem i en skål i kjøleskapet så lenge.

Kok opp vann til nudlene, og tilbered dem i henhold til emballasjen.

Mens vannet til nudlene kokes opp, kuttes hodekål i 4-5 cm brede stykker, og deretter i tynne strimler på tvers. Gulrøtter grovrives på rivjern. Hvitløk grovhakkes. 

Varm opp en wok eller romslig stekepanne på god varme, ha i litt olje. Hodekål, gulrøtter og hvitløk wokes noen minutter til hodekålen blir lett blank, rør ofte så grønnsakene ikke svis. Smak til med soyasaus og oystersaus.

Når nudlene er ferdig tilberedt, blandes de sammen med grønnsakene. Trekk til side, og bland inn rekene - de bør ikke koke, da blir de seige! Tilsett litt hakket mynte til slutt. Eventuelt kan du skvise litt limesaft over.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar