søndag 21. august 2016

Ovnsbakt søtpotetOvnsbakt søtpotet er så hinsides godt! Den søtlige, fyldige smaken - den silkemyke, kremete konsistensen…  Kjempegodt tilbehør til det meste av kjøtt og fisk. 

Søtpoteten er spesielt rik på vitamin A, og dessuten rik på vitamin C, mangan, kobber, vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), potassium, kostfiber og fosfor. Den er spekket med antioksidanter, først og fremst beta-karoten, men også lagringsproteiner som dannes hvis søtpoteten får en fysisk skade. De fargerelaterte pigmentene i søtpoteten har vist seg å ha viktige anti-inflammatoriske egenskaper, og studier antyder at den kan bidra til å regulere blodsukkeret, også hos personer med diabetes type 2. Dessuten har forskere nylig oppdaget batatosider (en gruppe av glykosider) i søtpotet, og de fleste av disse glykosidene har vist seg å ha antibakterielle og antifungale egenskaper (kan motvirke soppdannelse).

Søtpoteten er med andre ord en supergrønnsak! Rent helsemessig er det all grunn til å inkludere mer av den i kostholdet, i tillegg til at den altså smaker godt. Inkluder gjerne søtpotet på middagsbordet minst en gang i uken, så blir både magen og resten av kroppen din glad:-)

I denne oppskriften har jeg senket temperaturen i forhold til hvordan jeg har pleid å ovnsbake søtpoteter tidligere, da bakte jeg dem gjerne ved 215-225 grader. Ved 200 grader blir de mer "Seignalet-vennlige", ved at de ikke blir så brunet, samtidig som de blir ferdige på nesten samme tid som før, og den nydelige smaken beholdes.

Hvis søtpotet skal være hovedtilbehør til en middag, kan du beregne 4-500 gr per voksen, alt etter hvor sulten man er. Serverer du andre grønnsaker i tillegg, kan du beregne 2-300 gr per voksen. Du trenger ikke skrelle søtpotetene hvis skallet er fint, det går helt fint å spise det.


Du trenger følgende:

2-500 gr søtpotet per person
Kaldpresset rapsolje (eller extra virgin olivenolje)
Himalayasalt
Hvitløkspepper

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Hvis skallet er fint, beholdes det på, vask i så fall søtpotetene godt. Fjern den styggeste delen av endene, og del i ca 1,5 cm tykke skiver. Det viktigste er at de er noenlunde like tykke, så blir de ferdigbakte samtidig.

Ha bakepapir på et stekebrett, og legg søtpotetskivene på brettet i ett lag. Sprinkle litt rapsolje over, og dryss over litt himalayasalt og hvitløkspepper.

Ovnsbakes i 30-40 minutter, til de er helt møre.

Serveres til kjøtt eller fisk etter ønske.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar