lørdag 16. juli 2016

Supersunn sjokoladekake (glutenfri og melkefri)Hva med en sjokoladekake som ikke bare er supermyk og god, men som også er skikkelig sunn?

Denne herlige oppskriften fant jeg hos The Healthy Chef, og den hadde fått så mange positive tilbakemeldinger i kommentarfeltet at den bare sa:

"Lag meg"!

Ingrediensene gjør at kaken er spekket med næringsstoffer, og kan spises med veldig god samvittighet. Den inneholder vitaminer, mineraler og annet som er bra for kroppen, og den vil ikke få blodsukkeret til å gå i taket. Den er bakt med kokosmel, extra virgin olivenolje og kokosmelk, og dermed fri for både hvetemel og melk for dem som ikke tåler det. Originaloppskriften er laget med lønnesirup som søtningsmiddel - jeg bruker akasiehonning som også fungerer utmerket, og har kuttet litt på mengden i forhold til originaloppskriften.


Jeg bruker én 2,5 dl kartong kokosmelk (merke Go-Tan), den er så jevn og fin i konsistensen, ypperlig til både baking og mye annet. Halvparten brukes til selve kakebunnen, og andre halvparten til glasuren.

Kokosmasse kan finmales i food processor, det er gjort i en fei. Alternativt selges kokosmel hos  asiatiske butikker for en ganske rimelig penge, det finnes også hos enkelte helsekostbutikker. Kokosmel er supert til baking, og du trenger ikke så mye fordi det trekker til seg mye væske. Dessuten er det billig hvis du lager det selv - sørg bare for å få finmalt kokosmassen så godt som det lar seg gjøre, da blir bakeresultatet aller best. 

Originaloppskriften angir mengder i australske cups. Derfor har jeg endret til gram der det er hensiktsmessig.

Supermyk sjokoladekake med enkel og god sjokoladeglasur
Klarte ikke vente med å ha på glasuren til kaken var skikkelig avkjølt en gang… 
Litt strøssel fikk den også


Du trenger følgende til en liten springform (20-22 cm):

6 egg
1,25 dl extra virgin olivenolje
1,25 dl kokosmelk
80 gr akasiehonning eller lønnesirup (100 gr for en litt søtere kake)
60 gr mørk bakekakao
45 gr kokosmel (eller kokosmasse som finmales)
2 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
1/2 ts ekte kanel (Ceylon-kanel)
En fingerklype salt

Kokosolje til smøring av formen (evt smør om det tåles)

Glasur:
1,25 dl kokosmelk
125 gr mørk sjokolade 70% (uten melk om det er nødvendig)

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Pisk eggene godt sammen, bruk gjerne kjøkkenmaskin eller mikser, men det går fint med visp for hånd også. rør inn extra virgin olivenolje, kokosmelk og akasiehonning.

Hvis du bruker kokosmasse, finmales denne i food processor, så finmalt som du klarer å få den for best bakeresultat. Jeg brukte mini food processoren til stavmikseren min.

Tilsett bakekakao, kokosmel, bakepulver, vaniljepulver, kanel og salt, og bland sammen til en jevn kakerøre.

Dekk bunnen av springformen med bakepapir, sett på ringen og smør innsiden. Hell røren i springformen, og stek i 50-60 minutter, til kaken er gjennomstekt. Sjekk med en kakepinne eller en fyrstikk.

La kaken avkjøles helt i formen.

Kakebunn uten glasur

Glasuren:

Ha kokosmelk i en liten kasserolle på moderat/lav varme. Brekk opp sjokoladen og tilsett. Rør jevnlig til all sjokoladen har smeltet, og glasuren er glatt og fin. Sett gjerne glasuren litt i kjøleskap så den ikke er så rennende når den has på kaken.

Ha glasuren på avkjølt kake.

Det beste er å oppbevare kaken i romtemperatur, i alle fall til glasuren har "satt" seg skikkelig (dvs blitt litt "fast" i konsistensen og matt i overflatens).

Vel bekomme!

2 kommentarer:

 1. Hei! Denne kaken må testes, men tenker jeg bytter ut olivenoljen med kokosolje. Det bør vel gå bra? Kokosmel selges på helsekost forresten (70kr for 400g) God helg til deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier16. juli 2016 kl. 20:58

   Hei :-) Jeg har ikke testet oppskriften med kokosolje, men det går sikkert greit. Jeg ville i så fall smelte den først, siden den er fast ved romtemperatur. Ja, jeg regner med at endel helsekostbutikker har kokosmel. Til info, det som jeg har kjøpt på asiatisk butikk kostet 29 kr for 300 gr, et rimelig alternativ om man ikke har food processor (eller ikke gidder bryet med å male selv). Hører veldig gjerne fra deg hvordan det går med kaken :-) Riktig god helg til deg også! Vennlig hilsen Mona

   Slett