lørdag 23. juli 2016

Glutenfritt flatbrød - glutenfri pizzabunn!


Glutenfritt flatbrød med modnet spekeskinke og cherrytomat, sprinklet med extra virgin olivenolje og kremet balsamico, og toppet med basilikum… Veldig smakfullt og godt!

I dag har jeg laget en variant av minibrødene jeg lagde forleden. 

Eneste forskjellen jeg har gjort er å kutte ut kokosmelet, og øke mengden cassavamel og kikertmel tilsvarende. Hvitløkspulver og et dryss rosmarin måtte jeg fortsatt ha med, for det er så innmari godt… Her lagde jeg ett stort flatt brød, i stedet for flere små, men det blir en praktikalitet og en smaksak.

Cassavamel er rikt på karbohydrater, mens kikertmel er svært næringsrikt, med mye proteiner, fiber, mineraler og visse vitaminer. Så du får et ganske så balansert og næringsrikt flatbrød, og det er ingen tvil om at dette er sunnere enn om det var bakt med hvetemel.

Merk at cassavamel finnes i ulike malingsgrader, fra veldig finmalt til ganske grovt, og det kalles gjerne også gari. Her har jeg brukt den helt finmalte typen, som ser ut som siktet hvetemel.

Uansett; resultatet var et sprøere (mer porøst) brød, med en deilig mild smak. Mon tro om ikke jeg foretrekker denne nye versjonen?? 

En annen super ting med dette flatbrødet; det er ypperlig som glutenfri pizzabunn! Stek bunnen først, og ha deretter ønsket topping på (det går faktisk an å lage god pizza uten å bruke ost også). Hvis du bruker pizzasaus så vil den trekke litt inn i bunnen og gjøre den mykere. Jeg anbefaler gjerne Porsjonspizza med cherrytomater og spekeskinke.

Alternativt kan du dele brødet med pizzaskjærer, og spise stykkene omtrent som knekkebrød med pålegg på.

PS: Nei, du kjenner ikke stort til kokossmaken fra kokosmelken...

Flatbrødet - eller pizzabunnen om du vil - ferdig stekt

Flatbrødet delt i porsjonsstykker med pizzaskjærer - toppes med godt pålegg etter ønske


Du trenger følgende til ett middels stort flatbrød eller pizzabunn:

2,5 dl kremet kokosmelk (kartong)
100 gr cassavamel
75 gr kikertmel
2/3 ts himalayasalt
1/2 ts hvitløkspulver

Extra virgin olivenolje
Tørket rosmarin

Forvarm stekeovnen til 200 grader.
(Skal du bruke brødet til pizzabunn, som skal etterstekes med saus og topping på, kan du steke bunnen først på 180 grader. Da slipper du at den blir altfor mye stekt i kantene til slutt.) 

Ha kremet kokosmelk i en bakebolle. Tilsett cassavamel, kikertmel, himalayasalt og hvitløkspulverog bland godt sammen til en jevn masse.

Ha bakepapir på en stekeplate, og legg røren på midten (bruk slikkepott for å få med alt, røren er litt "klissete"). Ha raust med extra virgin olivenolje i håndflatene, og trykk røren utover til en jevn leiv, ca 1/2 cm tykk. Dryss over tørket rosmarin.

Stekes på midterste rille i 18-20 minutter, til brødet er fint brunet i kantene.

Skal du spise brødet som det er, kan det deles opp med pizzaskjærer med det samme. Skal det brukes til pizzabunn, fyller du på med ønsket topping, og eventuelt ettersteker.

Brødet kan fint fryses ned.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar