onsdag 2. mars 2016

Laks med ramsløk, couscous, gulrot og fennikel


Couscousen fikk fin gulfarge fra gulrøttene...

Her er en super hverdagsmiddag! Laks bakt med ramsløk, med couscous, gulrot og fennikel til.
Et sunt og smakfullt måltid, og ikke minst kjapt og lettvint å lage. 

Ramsløk er en fantastisk godsak. Den omtales ofte som Norges svar på hvitløk, og det med rette. Den smaker jo virkelig som hvitløk, bare med et urtepreg over seg. Nå kan jeg ikke skryte på meg at jeg har vært ute og sanket denne selv. Den er kjøpt på glass, og akkurat denne er fra Hardanger, og er en god miks av hakket ramsløk, extra virgin olivenolje og et lite hint med salt.

Jeg vet ikke hvor lett tilgjengelig slik ramsløk er i butikker ellers i landet, men akkurat denne er i alle fall å finne på mange butikker i Bergensregionen, endatil større Rema-butikker. Om du ikke finner tak i ramsløk så er trøsten kan hende at ramsløk vokser vilt mange steder, og ikke minst at høysesongen er om våren. Like rundt hjørnet altså!

Kanskje vi er flere som vil på ramsløkjakt om litt?

Jeg hadde ferdig oppdelte laksefileter på ca 125 gr per stykk, og brukte en god teskje per filet. Siden ramsløken kan være litt markant på smak, så er det gjerne greit å ikke ta på for mye i første omgang på selve laksen, og heller ha den stående fremme på bordet ved servering, så kan de som ønsker enda mer av godsakene forsyne seg med mer.

Ramsløk på glass fra Hardanger


Du trenger følgende til tre-fire personer:

3-4 middels store gulrøtter
1 middels stor fennikel
3-4 ss extra virgin olivenolje
Salt
Pepper
5-600 gr laksefilet
4-6 ts ramsløk (på glass)
3-4 dl couscous
3-4 dl vann
2 ss sitronolje

(Ramsløk ved servering)

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Skrell gulrøttene, og kutt både dem og fennikel i mindre terninger (max 1 cm). Ha i en romslig kasserolle sammen med extra virgin olivenolje, og stek på middels god varme til grønnsakene er passe møre. Rør av og til. Dryss over litt salt og pepper.

Laksefilet deles i passe porsjonsstykker, og legges i en ildfast form. Dryss over litt salt og pepper, og bre litt ramsløk utover på hvert laksestykke, ca 1 ts pr 100 gr laksefilet. Stekes i 12-15 minutter, til laksen er akkurat gjennomstekt.

Tilsett like mengder couscous og vann i kasserollen, rør om, legg på lokk og trekk bort fra varmen. La det stå i ca fem minutter, til couscousen har absorbert alt vannet. Tilsett litt sitronolje, rør om, og del opp couscousen som har klumpet seg sammen. 

Server laksen med couscous til. Sett gjerne frem ramsløken på bordet for dem som vil ha litt ekstra.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar