torsdag 28. januar 2016

Melanzane alla Parmigiana - herlig parmesangratinert auberginformAubergin er en fantastisk god grønnsak. Når den blir skikkelig tilberedt får den en herlig fyldig smak som ingen andre råvarer kan måle seg mot. Auberginer gjør seg godt som hovedingrediens i en god grønnsaksbasert middagsrett* som denne.

Denne deilige ovnsbakte auberginformen fant jeg inspirasjon til hos Jamie Oliver - den karen har jaggu mye godt på repertoaret. Retten er en nord-italiensk klassiker, og den sies å være suveren både på egen hånd og som tilbehør til kjøtt eller fisk. Jeg serverte den som hovedrett med couscous til - auberginer, tomat og couscous er nemlig "perfect match". Skikkelig godt ble det, og middagen mettet overraskende bra også.

Jeg forstekte auberginskivene på litt enklere vis enn Jamie gjør - i stedet for å bruke stekepanne, bakte jeg dem på høy varme i stekeovnen. Da blir de relativt raskt ferdige, og du slipper å stå og passe på auberginskivene og steke dem i flere omganger. Jeg doblet mengden hermetiske tomater, ellers blir det ikke all verdens med saus i forhold til mengden auberginskiver. Jeg byttet også hvitvinseddik med balsamico for fyldigere smak, og brukte timian i stedet for basilikum siden jeg allerede hadde det i hus.

Tips: Har du ikke brødrasp, så kan du bruke 2-3 brødskiver (gjerne grovt brød) og kutte det smått med kniv eller i food processor. Når myke brødsmuler får bake i ovnen sprinklet med godt med olje over, så vil brødsmulene uansett bli sprø og gode.

*Nå er ikke jeg vegetarianer, men ekte parmesan er fremstilt ved hjelp av animalsk løpe (enzymer utvunnet fra storfemager). I tilfelle dette skulle være et tema så går det fint an å erstatte parmesan med annen ost.Du trenger følgende til fire personer:

2 store auberginer
Extra virgin olivenolje
Salt
1 løk
1 kinesisk hvitløk
2 ts oregano
2 kartonger hermetiske grovhakkede tomater (2x500 gr)
Pepper
2 ss balsamicoseddik
En håndfull frisk timian (kan droppes om du ikke har)
Etpar håndfuller nyrevet parmesan
En god håndfull brødrasp

Couscous til fire personer
Extra virgin olivenolje
Smør

Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Auberginene kuttes i 1 cm tykke skiver, endene fjernes. Sprinkle extra virgin olivenolje i en langpanne, legg auberginskivene mest mulig i ett lag i langpannen, og sprinkle godt med extra virgin olivenolje oppå, auberginskivene vil suge til seg endel olje. Dryss litt salt over.

Løk finhakkes, hvitløk grovhakkes.


Auberginskivene ovnsbakes på nest øverste rille i ovnen, i 20-25 minutter til de er fint gyldne og myke. Når de er ferdige tas de ut, og ovnstemperaturen reduseres til 200 grader.

Mens auberginskivene baker i ovnen, starter du på tomatsausen. Ha 2-3 ss extra virgin olivenolje i en kasserolle på middels god varme. Tilsett løk og hvitløk sammen med oregano, og stek noen minutter til løken er blank. Rør av og til etter behov. Tilsett hermetiske tomater, og bland sammen. På med lokk, og la småkoke i 12-15 minutter, juster varmen etter behov. 

Smak til tomatsausen med salt, pepper og balsamico, og tilsett frisk timian. Dra timianbladene av stilkene, slik at de tykkeste stilkene ikke følger med.

Finn frem en ildfast form. Ha litt tomatsaus i bunnen, så et lag nyrevet parmesan, og et lag stekte auberginskiver. Fortsett med et tynt lag tomatsaus, parmesan og auberginskiver til alle ingrediensene er brukt opp. Beregn mengdene slik at du får et dekkende lag med tomassaus på toppen. Dryss over et lag med brødrasp/-smuler, sprinkle litt godt med extra virgin olivenolje over. Toppes med et godt lag revet parmesan til slutt.

Ovnsbakes i 20-25 minutter, til retten er fint gylden.

Mens auberginformen står i ovnen, tilberedes couscous etter anvisning på pakken. Jeg tilsetter litt extra virgin olivenolje ved kokingen/trekkingen, og en klatt smør får smelte inn når den er ferdig. Løs opp couscousen med en sleiv så den blir bortimot klumpefri.

Server auberginformen med couscous til, eventuelt med et dryss friske urter på toppen. 

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar