torsdag 17. september 2015

Skikkelig gode og litt sunnere vanilje- og kanelsnurrerHva er vel bedre enn kanelsnurrer? Jo, det må være vanilje- og kanelsnurrer!

Disse er laget med utgangspunkt i en skikkelig god og litt sunnere bolledeig, bakt med durumhvete. Deigen inneholder en moderat mengde sukker, og er velegnet for å fylles med gode smaker. Ellers inneholder ikke snurrene mer sukker utover det som er i vaniljekremen. Du velger selv om du lager vaniljekremen selv eller bruker ferdigkjøpt - hjemmelaget smaker definitivt best, men ferdigkjøpt er både lettvint og absolutt lov! 

Bolleoppskriften i lenken over er stor, den gir 40 boller. Har du fryser så vil jeg absolutt anbefale å lage denne store deigen, det tar ikke mye ekstra tid. Eventuelt kan du lage ulike typer boller, eller snurrer med forskjellig fyll.

Hvis du vil lage vaniljekrem selv, finner du oppskrift i blogginnlegget Dessertpai med blåbær og bringebær. Den oppskriften vil omtrentlig rekke til 20 boller, så jeg anbefaler å doble den, men det vil holde med én vaniljestang. Alternativt kan du bruke vaniljepulver. Lag vaniljekremen i god tid før den skal brukes, helst dagen før, da den trenger noen timer i kjøleskapet for å "sette" seg skikkelig. 

Jeg brukte såkalt ekte kanel i disse bollene, det vil si ceylonkanel fra Sri Lanka. Den koster mer, men smaker bedre og er sunnere enn "standardkanelen" som man finner i butikkhyllene i vanlige matbutikker. Jeg har bestilt via nettbutikk, men du finner også ekte kanel i helsekostbutikker og matbutikker med stort utvalg (jeg har sett at Urtekram har økologisk ekte kanel).


Du trenger følgende til 40 boller:

Ca 5 dl vaniljekrem (hjemmelaget eller ferdigkjøpt)
Kanel

Hjemmelaget vaniljekrem lages helst dagen før. 

Lag bolledeigen som i oppskriften i lenken.

Dryss litt durumhvete på benken. Del deigen i to, og bak ut en leiv om gangen. Den andre kan gjerne dekkes med plast så lenge. Kjevle ut en leiv på ca 50 x 40 cm, ca 1 cm tykk:

En hjelpende hånd fra husets treåring...

Smør på halvparten av vaniljekremen, dryss litt godt med kanel over...

…rull sammen...

…når du har rullet nesten til endes, legger du den siste deigkanten opp over rullen som på bildet, nesten som når du pakker inn en gave, da blir det lettere å skjære rullen i emner uten av fyllet "tyter ut", og bollen holder bedre formen. Trykk gjerne inn endestykkene så de blir like tykke som resten av rullen. Del rullen i 20 emner - jeg gjør følgende: Del først rullen i to like lange ruller, og hver av dem deles igjen i to like lange ruller. Hver av de fire rullene du nå har deles så i fem emner...

…legg emnene på stekebrett med bakepapir, trykk dem gjerne litt flate. 

Samme prosedyre gjentar du med neste leiv.

Dekk bollene med kjøkkenhåndkle og etterhev ca en halvtime.

Forvarm stekeovnen til 200 grader på varmluft.

Bollene stekes ca 14-16 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte. Hvis du er vant til å steke to brett om gangen med din ovn, så gjør du det - hvis ikke så steker du bare ett og ett brett om gangen.

La vanilje- og kanelsnurrene avkjøles på stekebrettet. Så er det bare å nyte… Frys ned det som blir til overs. Dypfryste boller tines/varmes i ovn på 180 grader i ca 10-12 minutter.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar