torsdag 6. august 2015

Couscous-salat med laks, avocado og korianderHer har du en enkel & smakfull rett med gode råvarer - laks, avocado, koriander, cherrytomater, vårløk og mais. Jeg elsker å bruke couscous i salater, og sitronoljen setter prikken over i'en. 

Server retten som en lettvint snopemiddag eller som en god lunsj til helgen. Den vil garantert falle i smak om du får gjester på uformelt middagsbesøk også. 

Her har jeg servert laksen i rause terninger. Alternativt kan du "rive" laksen i litt større biter og mikse med resten av råvarene, så har du en rustikk og flott salat.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

3-4 dl couscous
3-4 dl vann
4-5 ss sitronolje

5-600 gr laksefilet
Sitronolje
Salt
Pepper

8-10 cherrytomater
1-2 vårløk
1 liten boks mais
En håndfull frisk koriander
1 moden avocado
(Salt, pepper)

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Kok opp vann til couscousen i en kasserolle, like stor mengde som couscous (beregn 1 dl ukokt couscous pr voksen person). Når vannet koker, trekkes kasserollen til side, og couscous tilsettes. La den stå og trekke under lokk i ca fem minutter, da er den ferdig. Ha den over i en salatbolle, tilsett sitronolje, og del forsiktig opp couscousen med en sleiv til klumpene er "løst opp".

Laksen deles i rause terninger (4-5 cm) og legges i en ildfast form. Sprinkle litt sitronolje over, og dryss over litt salt og pepper. Bakes i ovnen ca 10-12 minutter til laksen er akkurat gjennomstekt.

 Imens deles cherrytomater i båter, og vårløk kuttes i millimetertynne ringer. Tilsett i couscousen sammen med mais og grovrevne korianderblader (jeg bare river dem lett med fingrene). Bland sammen. Avocado i terninger tilsettes til slutt, rett før servering.

Hel avocado uten skall klar for å bli til terninger

Tips: Slik kan du kutte avocadoen i terninger:
  • Jeg fjerner først skallet ved å snitte litt i det med en skarp kniv, deretter bruker jeg fingrene til å rive det forsiktig av, så fruktkjøttet holdes noenlunde fint og intakt. 
  • Så kutter jeg av begge endene på avocadoen, så tett inntil steinen som mulig (tenk deg at steinen er ca 5 cm "lang", og at den sitter midt inni der avocadoen er tykkest, se på bildet over), og kutter disse to endene i ca 1 cm terninger. 
  • Deretter snitter jeg ca 1 cm tykke "båter" med kniven helt inn til steinen (horisontalt på bildet), som om det var en appelsin, og lirker forsiktig av hver båt så den løsner fra steinen, og fortsetter til alt fruktkjøttet er løsnet fra steinen. Da kan jeg enkelt kutte båtene i terninger.
Tilsett avocadoterningene i salaten, og bland lett sammen. Smak til med salt og pepper.

Server couscous-salaten med laks til. Vel bekomme.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar