torsdag 30. juli 2015

Nøttepanert lysingfilet med stekte poteter og sølvløkÅ bruke grovmalte nøtter i stedet for brødrasp som panering er en super & smakfull måte å variere fiskemiddagen på. Her har jeg brukt en 50/50 miks av pistasj- og cashewnøtter, det gir en ganske mild nøttesmak som ikke "overdøver" fisken. Nøttepanering er forresten et fint alternativ for dem som ikke tåler gluten, men da må man selvsagt også erstatte hvetemelet med glutenfritt mel.

Jeg brukte filet av lysing, som tilhører torskefamilien. Den har en delikat og mild smak, og et ganske fast fiskekjøtt, så lysing egner seg generelt godt til steking i panne. Inspirert av et deilig måltid fish'n chips på Hav Fisk & Skalldyr på Kjøttbasaren i Bergen, serverte jeg ovnsstekte poteter til (som alternativ til chips), sølvløk og ketchup. Dessverre ble det ikke hjemmelaget ketchup denne gangen, men en kjøpevariant funker bra det også. Sølvløk - med sin lett syrlige smak fra laken - passer godt til den stekte fisken og potetene. Sølvløk kjøper du på glass i de fleste matbutikker.

Du kan også bruke torsk eller breiflabb i stedet for lysingfilet.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

800-1000 gr nypoteter
Extra virgin olivenolje
Salt

Ca 50 gr pistasjnøttkjerner
Ca 50 gr cashewnøtter
6-700 gr lysingfilet
2 medium egg
Noen ss hvetemel (eventuelt glutenfritt mel)
Salt
Pepper
Olje til steking

Ved servering:
Sølvløk
Ketchup

Malte pistasj- og cashewnøtter - jeg bruker stavmikseren og den lille food processoren som hører til

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Vask potetene godt, hvis potetskallet er fint beholdes det på. Kutt potetene i litt grove, jevnt store terninger, ca 2 cm tykke. Ha dem i en ildfast form, sprinkle godt med extra virgin oliveolje over, dryss over litt salt, og bland sammen. Stekes i ovnen i ca 35-40 minutter, til de er brunet og helt møre inni. Vend gjerne potetene en gang eller to underveis, så de blir gyldne på flere sider.

Pistasj- og cashewnøtter kjøres i food processor til de er passe malte, bitene bør ikke være for store, se gjerne bildet over. Ha de malte nøttene i en skål. I en annen skål piskes to egg sammen. I en tredje har du noen ss hvetemel tilsatt litt salt og pepper, bland godt sammen.

Lysingfilet deles i passe porsjonsstykker, noenlunde jevnt store, så de trenger cirka like lang tid på å bli ferdig stekt. Vend stykkene først i melet, overflødig mel ristes lett av, bruk gjerne en gaffel til å hjelpe deg med. Dypp dem deretter i egg, la overflødig egg renne av, og vend dem så i de malte nøttene.

Ha olje i en stekepanne på middels god varme, og stek de panerte fiskestykkene noen minutter på alle sider, til de er fint gyldne utenpå og gjennomstekte. Juster varmen om nødvendig, så de blir passe stekt, nøttene kan bli svidd dersom varmen er for høy. Sjekk med kniv og gaffel på en bit at den er gjennomstekt i midten - jo tykkere fiskestykker, jo lenger vil det ta å gjennomsteke dem.

Nøttepanerte lysingstykker serveres med stekte poteter, sølvløk og ketchup til. Vel bekomme!

Sølvløk passer godt som tilbehør til stekt fisk og poteter 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar