søndag 7. juni 2015

Stekt sideflesk med rotmos og skysausAh, dette er sikringskost ja! Like godt som det er lettvint å lage. For meg er stekt sideflesk like mye enkel søndagsmat som hverdagsmat.

Og her blir det også maksimal utnyttelse av ingredienser som ofte ellers blir kastet: Fettet som sideflesket er stekt i, blir en god og smakfull basis for skysausen. Dampvannet fra grønnsakene brukes til både å spe både rotmosen og skysausen med.

Rotmosen er smakfull og består av søtpotet, pastinakk og poteter. Jeg foretrekker å grovmose den, så den beholder litt tyggemotstand. Og med en slik miks av sunne og gode grønnsaker i mosen, så trenger du strengt tatt ikke ytterligere grønnsaker til.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

6-800 gr søtpotet
2-300 gr pastinakk
2-3 middels store poteter
50 gr smør
Litt dampvann til å spe med
Salt

6-800 gr sideflesk, skivet
Olje til steking

Skysaus:
Oljen fra det stekte sideflesket
2-3 ss hvetemel
Dampvann fra grønnsakene (+ ekstra vann om nødvendig)
Soyasaus
(Pepper)

Kok opp 3-4 cm vann i en passe stor kasserolle med damprist og lokk. Imens skrelles og kuttes grønnsakene i ca 1 cm tykke biter, og has i kasserollen. La dem dampe i ca 25 minutter til de er helt møre.

Mens grønnsakene damper, stekes sideflesket i stekepanne med olje på middels god varme, til de er godt brunet. Ikke bruk for høy varme, juster varmen om nødvendig. Snu sideflesket noen ganger underveis, og bruk gjerne en "spruterist" eller et lokk, så det ikke spruter så mye fett fra sideflesket når det blir godt varmt.

Når grønnsakene er ferdige, siles dampvannet av over i en beholder, dette skal brukes til skysausen, sett til side så lenge. Mos grønnsakene sammen med smør med en stamper, og bruk noe av dampvannet til å spe mosen med. Jeg foretrekker rotmosen litt grovt moset. Smak eventuelt til med litt salt.

Etter hvert som sideflesket blir ferdig stekt, legges det over i en skål. Når alt kjøttet er tatt ut, tilsettes hvetemel i stekepannen, bland sammen med stekefettet så melet løses helt opp. La det få brune seg, det tar noen få minutter. Tilsett så dampvann fra grønnsakene til passe konsistens på sausen, spe med ekstra vann om nødvendig. La det koke etpar minutter. Smak til med soyasaus og eventuelt pepper.

Server stekt sideflesk med rotmos og skysaus til. Vel bekomme!

2 kommentarer:

 1. Hvor får en kjøpt en spruterist ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier20. juni 2016 kl. 13:51

   Hei, de finnes nok på de fleste butikker som selger kjøkkenutstyr, alt fra Jernia og Traktøren til Biltema og Coop Obs. Jeg ser at de går under ulike navn, kalles også for sprutfanger, sprutstopper og fettfanger. Lykke til :-) Vennlig hilsen Mona

   Slett