tirsdag 9. juni 2015

Sommerlig kake med hvit sjokoladesmørkrem og jordbær (sukkerbrød)Fireåringen i huset har for lengst begynt å planlegge femårsdagen sin i slutten av juni. Ikke har det vært snakk om noen Elsa-kake (fra Disney-filmen Frost, for de "uinnvidde"), eller noe annet fancy. Neida, hun vil ha en hvit kake som er lys inni - altså ikke sjokoladekake - og den skal pyntes med jordbær.

Så da jeg ville lage en kake å ta med på jobb i går til mine kjekke kolleger, så fikk de bli "prøvekaniner" til den forestående bursdagskaken.

Jeg lagde et standard sukkerbrød, med hvit sjokoladesmørkrem og jordbær i ett lag imellom, hvit sjokoladesmørkrem utenpå, og pyntet med halve jordbær. Sjokoladesmørkremen er myk og kremete i konsistensen når den er romtemperert, men blir ganske "fast" når den er kjøleskapskald, så da er den ikke så enkel å skjære i. Kaken kan fint lages dagen før og oppbevares i kjøleskap, men bør da tas ut i god tid før servering (en times tid om den får stå utildekket) så kremen rekker å bli romtemperert.  

Selve kakebunnen kan fryses ned før dynking og pynting.

Her gir jeg også en god fremgangsmåte for sukkerbrød. Det viktigste er - oppsummert:
  • Egg og sukker piskes lenge, for mest mulig luft i eggedosisen. Jeg pisker i 15 minutter.
  • Melet vendes varsomt & rolig inn i eggedosisen, så den mister minst mulig luft. 
  • Sikt inn litt og litt mel, vend det forsiktig inn for hver gang, da unngår du også klumper ved at alt melet tilsettes på en gang.
  • Ikke åpne stekeovnsdøren underveis!
  • Sukkerbrødet avkjøles opp-ned i springformen på en rist med kjøkkenhåndkle, da siger det ikke så mye ned på midten.

Sukkerbrød (26 cm springform):

6 medium/store egg
180 gr sukker
180 gr hvetemel
1,5 ts bakepulver

Melk til dynking (evt annen væske)

En porsjon Hvit sjokoladesmørkrem

Jordbær til mellomlaget og til pynt

Sukkerbrød:
Egg og sukker piskes til eggedosis i kjøkkenmaskin/mikser i 15 minutter.

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

En springform dekkes med bakepapir i bunnen. Ringen smøres med smør og drysses med litt hvetemel, og festes på bunnen med bakepapir.

Mål opp hvetemel og bakepulver. Når eggedosisen er ferdig pisket, siktes melblandingen litt og litt i, et tynt lag om gangen. Det er viktig å passe på at luften i eggedosisen ikke slås ut. Vend melet VARSOMT og rolig inn med en slikkepott, til alt er tilsatt og blandet med eggedosisen til en klumpefri kakerøre. 

Hell kakerøren i springformen, og stek kaken nederst i ovnen i 40-45 minutter. Ikke åpne stekeovnsdøren underveis! Da kan kaken falle sammen.

Avkjøling - tips:
Når kaken er ferdig stekt, avkjøles den i springformen. Snu formen umiddelbart opp-ned på en rist med kjøkkenhåndkle, og la den ligge slik til kaken er helt avkjølt. Sukkerbrød vil alltid synke ned på midten, men ved å snu det opp-ned vil det holde mye bedre på formen.

Når sukkerbrødet er helt avkjølt, kan det fryses ned til senere bruk.

Dynking & pynting av kake:
Del sukkerbrødet i to like tykke lag med en stor og god kniv. Sukkerbrødet må dynkes med væske før pynting, jeg foretrekker å bruke melk til dette. Legg den nederste delen på det fatet du skal servere kaken på. Bruk en spiseskje til å dynke kaken - akkurat nok til at den blir jevnt fuktig gjennom hele kaken, men uten at den blir "blaut".

Bruk cirka en fjerdedel eller litt mer av sjokoladesmørkremen til mellomlaget, og bre det varsomt og jevnt utover. Jordbær skives eller hakkes, og legges i et lag oppå kremen. Eventuelt kan finhakkede jordbær blandes med denne mellomlagskremen, så kremen og jordbærene går mer "i ett" med hverandre.

Legg den øverste delen av kakebunnen oppå, og dynk tilsvarende med melk. Bre sjokoladesmørkrem utover kaken i et jevnt lag, på toppen og rundt kanten. Pynt kaken med jordbær.

Og da er den klar til servering. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar