mandag 29. juni 2015

Barnebursdag - på enkelt vis


Bursdagskaken - slik kan den også være… 

Idag har vi hatt barnebursdag med en gjeng femåringer i hus. Hektisk, men gøy!

Av alle ting er vi uten kjøkken for tiden - det gamle er revet ut, og vi venter på nytt som endelig snart er på plass. Det har sine utfordringer å arrangere selskap uten kjøkken, særlig når man egentlig planla forskudds barnebursdag helgen før kjøkkenet forsvant, og den lille jubilanten da ble syk… Da er det godt man kan fryse ned kaker og sjokoladesmørkremer, og ta igjen festlighetene senere!

Så vi endte jo da opp med to selskaper sist helg - familieselskap på lørdagen og barneselskap på søndagen. Jeg la opp til etpar "leveregler" forut for denne feiringen, og jeg tror nok det er verdt å følge dem generelt også når man skal arrangere barnebursdag (skal prøve å huske dem til neste gang):

* Det enkle er ofte det beste
* Senk skuldrene

De to "levereglene" er i grunnen to sider av samme sak. Hvis du går inn for å gjøre det enkelt, så blir det også mindre stress. Og hvis du senker skuldrene (og kravene til deg selv) så blir det meste enkelt… Barn har det ofte kjekkest når de finner ut av leken på egen hånd og i fellesskap med hverandre. Og jeg må jo si at to timer med barnebursdag går veldig fort!

 Vi startet med enkel mat fra grillen:
Pølser, samt grovkuttede poteter og søtpoteter vendt i godt med extra virgin olivenolje, og som ble fint og godt grillet i aluminiumsform på direkte varme til de var møre. Vi serverte også lomper, ketchup & sennep, og sprøstekt løk til. I starten ville ingen ha søtpotet, men så var det først én som ville ha, og så én til, og én til… Potetene var det visst ingen av femåringene som ville ha, men de fikk komme i en deilig resteomelett senere på ettermiddagen - finfint for oss voksne i alle fall:-)

Deretter var det pakkeåpning ved hjelp av "flasketuten peker på":
Alle barna satt i ring, med "sine" gaver. Så startet bursdagsbarnet med å snurre flasken, og den som flasken pekte på, ga sin gave, som ble pakket opp. Så var det dette barnet sin tur til å snurre flasken, og slik gikk det på omgang. Ungene syntes det var alle tiders!


Så var det kaketid - på enkleste vis:
Sjokolademuffins med en deilig sjokoladesmørkrem og hjertestrøssel på. Servert på et stort serveringsbrett dekket med fargerike servietter. Både muffinsene og sjokoladesmørkremen ble laget på forhånd og fryst ned, og det fungerte utmerket. Det var ingen av ungene - inkludert bursdagsbarnet selv - som lot seg merke av at der ikke var noen "skikkelig" kake som var forseggjort eller hva som helst… Jenta mi syntes bare de var nydelige - rosa hjertestrøssel gjorde visst susen!

Vi avsluttet med en aldri så liten skattejakt:
Vi hadde laget tegninger ("skattekart") av gjenstander & møbler i heimen hvor vi hadde gjemt neste skattekart - fem-seks gjemmesteder totalt. På siste gjemmested lå "skatten" - en krukke med lekepenger (som vi likevel hadde i hus). Alle ungene fikk hver sin penge. Vi hadde laget en liten provisorisk butikk, og med lekepengene fikk de kjøpe hver sin godtepose med diverse godteri oppi. Dette var poppis for de små!

Innimellom aktivitetene lekte ungene fritt rundt, akkurat som det passet dem. Det gikk til tider litt hardt utover kattepusen vår, så den valgte klokelig å trekke seg unna ett eller annet sted - og dukket merkelig nok opp igjen når selskapet var over:-)

Beste attesten fikk vi fra ett av barna som ble skikkelig snurt da mammaen dukket opp for å hente; "Nei mamma, gå hjem!" Og bursdagsbarnet selv? Joda, hun var strålende fornøyd, hun også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar