lørdag 15. november 2014

Boeuf Bourguignon - på enkelt visI dag har jeg laget en forenklet versjon av Boeuf Bourguignon, en klassisk fransk kjøttgryte med rødvinssaus. Originaloppskriften har flere "arbeidsoperasjoner" som gjør den kan virke litt omstendelig innledningsvis - men den er jo i og for seg verdt innsatsen da…

Gryten vil fortsatt kreve fire timer i ovnen, men da passer den seg selv. Denne tiden trengs for at kjøttet skal bli skikkelig mørt, og for å redusere sausen til passe fylde med konsentrerte og gode smaker. Dette blir nydelig mat med minimum arbeidsinnsats!

Jeg har brukt vanlig, tynnskåret bacon denne gangen, i stedet for helt baconstykke som skal kuttes i terninger og forhåndskokes. Eneste du trenger å gjøre før gryta går i ovnen, er å kutte og brune bacon, kjøtt og champignon, samt kutte øvrige grønnsaker. Bruk stekepanne til bruningen, og ha ingrediensene etter hvert over i en romslig (jern)gryte med et lokk som tåler et lengre opphold i stekeovnen på 150 grader.

Jeg synes gryten smaker ekstra godt med en hjemmelaget potetmos til: Ferdigdampede poteter moses med en god klatt smør, spes med melk til passe konsistens, og smakes til med salt og eventuelt pepper.


Du trenger følgende til fire personer:

Olje til steking
200 gr bacon
6-800 gr renskåret okse høyrygg (uten ben)
400 gr champignon
2 ss smør
2 ss hvetemel
3-4 middels store gulrøtter
2 store løk
3 fedd hvitløk
1 ss tomatpuré
5 dl oksekraft
5 dl ung, lett rødvin (Côte du Rhône, pinot noir, etc)
1 laurbærblad
1-2 ts tørket timian
Salt
Pepper

Potetmos

Bacon kuttes i 1 cm brede strimler på tvers. Kjøttet kuttes i 2-3 cm terninger. Champignon kuttes i båter.

Ha litt olje i en stekepanne på middels god varme. Stek først bacon til det er fint brunet, ha over i gryten, men la mest mulig av baconfettet ligge igjen. Brun deretter kjøttet, og ha over i gryten. Øk temperaturen til bortimot max, og stek champignon i 50/50 smør og olje til den er fint brunet, rør jevnlig så den ikke blir svidd, og ha over i gryten.

Kutt gulrøtter og løk i passe terninger, og tilsett sammen med knust hvitløk. Sett gryten på middels god varme, dryss over hvetemel, la det få steke noen minutter, vend varsomt etpar ganger. 

Løs opp tomatpuré i oksekraften, og tilsett sammen med rødvin, laurbærblad og tørket timian. Legg på lokk, kok opp, og la koke noen minutter.

Forvarm stekeovnen til 150 grader.

Sett gryten på en rist i ovnen, og la den stå i ca fire timer, fortsatt med lokk på. 

Ta ut gryten, væsken skal nå være redusert til en fyldig saus. Hvis du ønsker den litt fyldigere i konsistensen, setter du gryten på platen UTEN lokk på god varme, og lar den koke til den er passe redusert. Hvis du synes sausen er for tykk, kan du spe med litt vann. Smak til med salt og pepper.

Serveres med en god potetmos. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar