torsdag 7. august 2014

Hjemmelaget nachos med torsk og mangosalsaHar du ønske om en vri på tacomiddagen?

De aller fleste forbinder nok taco og texmex-mat med kjøtt - men hvorfor ikke prøve med fisk også? Denne gangen ble det nachos med ovnsbakt torsk, og da passer det ekstra godt med mangosalsa til. 

Tacokrydderet er hjemmelaget, gjort i en fei, og mye mer genuint på smak enn det man kjøper! Lag det gjerne på forhånd, og ha på tett glass med lokk, så slipper du å tenke på dét midt oppi det andre.

Mangosalsaen kan også lages på forhånd, gjerne dagen før, så dekker du den bare til og setter i kjøleskap.

Tortillachips fra Rema 1000 - billig og god. Min favoritt!


Du trenger følgende til fire personer:

Mangosalsa:
1 stor moden mango
1 vårløk
2 ss extra virgin olivenolje
1/4 sitron
En håndfull frisk koriander

Nachos:
1 løk
1/2 kinesisk hvitløk
Olje til steking
600 gr hermetiske hakkede tomater (2 kartonger eller 1,5 boks)
3-4 ts tacokrydder (evt kjøpt texmex-krydder etter smak)
1 stor boks mais

400-450 gr tortilla-chips
1-200 gr ost til gratinering, gjerne mozarella (mengde etter ønske)

Ovnsbakt torsk:
6-800 gr torskefilet (gjerne loins)
Extra virgin olivenolje
Salt
Pepper

1/4-1/2 sitron ved servering


Tips til skrelling & kutting av mango:

Alternativ 1: Skjær av skallet med en kniv. Inni mangoen er der en stor, flat stein, ca 1,5-2 cm tykk. Poenget er å skjære av mest mulig av fruktkjøttet, så tett inntil steinen som mulig, på begge sider. Sett mangoen på "høykant", plasser kniven en knapp cm til ene siden for midten av den "smale" kanten, skjær gjennom. Treffer du på steinen, lirker du bare kniven litt utover, til du kan skjære helt gjennom. Gjenta på andre siden av steinen. Da har du to store halvdeler mango som enkelt kan kuttes i terninger. Fruktkjøttet som sitter rundt steinen skjæres av og kuttes.

Alternativ 2: Behold mangoskallet på, og skjær av halvdelene med fruktkjøtt inntil steinen, som i alternativ 1. Legg mangohalvdelene med snittflaten opp, og snitt rutemønster på langs og på tvers med kniv helt ned mot skinnet, men ikke igjennom. Da kan du "vrenge" skallet og enkelt skjære av terningene som da "står ut". Renskjær resten av mangokjøttet som over.

Det vil alltids sitte igjen litt fruktkjøtt til slutt - og det er forbeholdt kokken å spise det av steinen…Yummy!


Mangosalsa:

Tips: Hvis du lager mangosalsaen dagen før, kan du gjerne vente med å tilsette koriander til like før servering. Den er aller best i smak når den er "fersk" og nykuttet.

Kutt mangoen, som beskrevet over, og ha den i en litt romslig bolle. Vårløk finsnittes, og tilsettes sammen med extra virgin olivenolje og en god skvis av sitronen. Grovhakk frisk koriander, tilsett, og bland sammen.

Sett eventuelt mangosalsaen i kjøleskap til servering, dersom du lager den dagen før.


Nachos og ovnsbakt torsk:

Forvarm stekeovnen til 190 grader på varmluft.

Hakk løken i ca 1 cm terninger, grovhakk hvitløken. Ha litt olje i en romslig kasserolle på middels god varme, og stek løken og hvitløken etpar minutter til den begynner å bli blank.

Tilsett hermetiske tomater og texmex-krydder. Bland godt sammen, og la det surre på moderat varme noen minutter mens du forbereder torsken.

Torskefileten deles i passe porsjonsstykker, og legges i ildfast form. Sprinkle over extra virgin olivenolje, og dryss over salt og pepper.

Trekk til side kasserollen med sausen, og tilsett maisen.

Fordel tortillachips utover en langpanne (til stekeovnen), legg gjerne et stykke bakepapir i bunnen først. Fordel sausen oppå. Dryss over revet ost.

Langpannen med nachos settes litt oppe i stekeovnen (nest øvrste rille), mens den ildfaste formen med torsk settes på en rist nederst i ovnen under nachosen.

Stekes i omtrentlig 12-15 minutter, til torsken er akkurat gjennomstekt og osten på nachosen er godt smeltet og gjerne litt gylden. 

Skvis litt sitron over torsken. Server nachosen med torskefilet oppå samt mangosalsa. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar