Havregrynsgrøt med banan, erter og en dæsj extra virgin olivenolje - spesialbestilling fra en matglad liten frøken
Barna mine har nå blitt 2 og snart 4 år gamle, og jevnlig blir jeg minnet om at innsatsen jeg la ned i å lage all babymaten selv har båret frukter. Ikke det at de alltid spiser opp maten sin, eller har like god matlyst bestandig, men jevnt over viser de mye matglede og nysgjerrighet i forhold til å prøve ny mat og nye råvarer. Særlig ser jeg hvor betydningsfull den hjemmelagde babygrøten har vært.
Da eldstemann hadde passert året og fått jeksler å tygge maten med, begynte jeg å gi henne solsikkefrø og gresskarfrø som "snacks". De er passe små, passe greie å tygge, og fine & nøtteaktige på smak. Og så er de sunne så klart. Hun ble helt hekta på dem!
Og hva har dette med babygrøt å gjøre? Jo, nå skal du høre…
Jeg funderte litt på min egen "hang" til musli & grynblandinger, og tenkte at dette måtte jo være et naturlig neste steg for datteren min, særlig når jeg så hvor glad hun var blitt i solsikke- og gresskarfrø. Jeg har nemlig gjort det til vane å mikse min egen musli basert på ulike gryn, korn og frø. Noen foretrekker den enkleste varianten med havregryn og melk - som på sett og vis er det samme som grøt, bare ikke kokt.
Jeg begynte å servere havregryn og hirseflak med melk til datteren min, og det ble mer og mer erstatning for den gode, gamle havre- og hirsegrøten. Solsikkefrø og gresskarfrø kom raskt til, sammen med revet kokos og rosiner. Etter hvert ble det også rugflak, speltflak, linfrø og sesamfrø, puffet hvete og puffet havre.
Og det slo meg at musli er en fantastisk måte å bli vant til ulike konsistenser på maten. Dessuten brukte jeg mer og mer gryn og frø i brødene jeg bakte. Brød med gryn og frø har aldri vært noe "issue" hos barna mine, de har aldri klaget på "klumper i maten", og de spiser gjerne skorpene også. Jeg tror det meste henger sammen i så måte, og de har jo aldri vært vant til noe annet. (Tro meg; jeg er litt oppgitt på reklamene for enkelte Jippi-produkter som fås kjøpt hos Meny blant annet, spesielt rettet mot barn
Da minstemann kom i samme alder, så jeg ingen grunn til å ikke gjenta suksessen. Han ble like hekta på solsikke- og gresskarfrø som søsteren hadde blitt, og i dag er musli hyppig servert her hos oss. Ungene får stort sett velge hvilke gryn & frø de vil ha i blandingen sin, da opplever de å ha litt medbestemmelse også. Tanken min er at hva de enn velger, så er det sunne råvarer, og det blir litt variasjon fra gang til gang.
I den senere tid har jeg vendt mer og mer tilbake til å koke grøt til kveldsmat til dem. Jeg koker havregrynsgrøt med vann, tilsetter en grovmoset banan (med gaffel) og en liten dæsj extra virgin olivenolje… Jeg bruker utelukkende økologisk havregryn, som endatil fås kjøpt hos Rema. Iblant erstatter jeg litt av havregrynene med rugflak, som altså får koke med havregrynene. Og - tro det eller ei - eldstemann har i den senere tid lagt inn bestilling på å få servert grøten med erter. Joda, grønne erter! Frosne erter tilsettes når grøten er nykokt, da avkjøles den raskt, og ertene tiner i samme slengen. Genialt. Denne grøten har blitt fast rutine, begge ungene er hekta, og jeg setter meg ikke på bakbeina når de vil ha noe som de synes smaker godt og som samtidig er kjernesunt!
Ved glutenallergi er hirseflak supert å bruke til grøt i stedet for havregryn, sunn og jernrik er den også. Juster da ned vannmengden litt, da hirse ikke suger til seg like mye vann som havregryn.
Så; jeg slår herved et slag for hjemmelaget babygrøt - den kan avstedkomme så mye sunnhet & ekte matglede hos små poder.
Ved glutenallergi er hirseflak supert å bruke til grøt i stedet for havregryn, sunn og jernrik er den også. Juster da ned vannmengden litt, da hirse ikke suger til seg like mye vann som havregryn.
Så; jeg slår herved et slag for hjemmelaget babygrøt - den kan avstedkomme så mye sunnhet & ekte matglede hos små poder.
Jeg anbefaler å bruke økologiske havregryn, og generelt så mye økologiske råvarer til små barn som mulig. "Vanlige" havregryn fra konvensjonelt landbruk kan inneholde giftrester på grunn av utstrakt sprøytemiddelbruk.
Jeg bruker følgende basisoppskrift på babygrøt til mine to små gourmander (nok til begge):
8 ss havregryn (helst økologisk)
(Etpar av spiseskjeene med havregryn kan erstattes av eksempelvis rugflak)
3 dl kaldt vann
3 dl kaldt vann
1-2 ss høyverdig kaldpresset olje (olivenolje, linfrøolje, rapsolje)
Forslag til tilsetninger etter ønske:
Grovmoset banan
Grovrevet eple eller pære
Blåbær
Grovhakkede jordbær
Grovhakket moden mango
Rosiner, grovhakkede svisker eller aprikoser (helst økologiske)
Erter eller mais
Revet kokos
Ha havregrynene i en tykkbunnet kasserolle, og tilsett vann. Kok opp under omrøring, og juster varmen så det småkoker til det tykner til litt fast konsistens. Bland inn litt god, kaldpresset olje.
Tilsett eventuelt det du (eller barna dine) måtte ønske for ekstra smak, konsistens og ikke minst næringsverdi.
Tilsett eventuelt det du (eller barna dine) måtte ønske for ekstra smak, konsistens og ikke minst næringsverdi.
DETTE hørtes heltnypperlig ut. Jeg har en 6mndngammel sønn, men har bare gitt smaksprøver på litt i ca 1mnd. Frukt liker han men ferdig grøt har jeg prøvd og det faller ikkeni smak. Kan jeg koke grøt v havregryn selv? Og setter de ikke disse frøene i halsen?
SvarSlettHei Cathrine! Til den første grøten bør du bruke finmalt mel, til barnet gradvis har vent seg til grøt/mat med mer konsistens. Du merker fort hvor mye konsistens barnet ditt tåler - om det klir og brekker seg ofte blir det "for mye", og du bør finmose og/eller spe maten mer. Hvis du vil lage havregrøt kan du starte med å bruke havremel, alternativt kan du finmale havregryn i food processor før den kokes. Finmal gjerne havregryn så du har en stund. Når barnet er blitt vant til mer konsistens på maten kan du gradvis introdusere hele havregryn i grøten. Hvis barnet ditt er glad i frukt kan du lage fruktmos og tilsette litt "finmalt" grøt, etter hvert kan du øke mengden grøt i forhold til fruktmos. Lykke til, og det er bare å spørre om noe er uklart eller du lurer på noe mer :-) Vennlig hilsen Mona
Slett