torsdag 22. mai 2014

Kokketeater på Gastronomisk Institutt (Stavanger)Når man utgjør halvparten av arrangementskomiteen til en teambuilding på jobb, så har man en viss innflytelse på programmet. Og når den andre halvparten er minst like matinteressert som meg, oppvokst som hun er i "gourmet-hovedstaden" Lyon i Frankrike, ja så måtte jo bare mat få hovedfokus. Jeg har lenge hatt lyst til å avlegge Gastronomisk Institutt (GI) et besøk, og min gode og matglade kollega syntes det var en fortreffelig idé å arrangere en sosial kveld der.

GI er et nasjonalt, matfaglig kompetansesenter som særlig legger vekt på bruk av norske råvarer. De retter seg både mot profesjonelle aktører, og alle andre som er interesserte i mat og matkultur, også private. Mange kjente, norske kokker har hatt fartstid der - Eyvind Hellstrøm, Harald Osa, Lars Barmen, Charles Tjessem, Ørjan Johannessen og flere. GI holder til i Måltidets Hus på Ullandhaug i Stavanger sammen med en rekke andre matrelaterte aktører, inkludert Nofima, TINE FoU, Bioforsk og Bocuse d'Or Norge.

Til "slike som oss" (utenfor den profesjonelle matbransjen altså) tilbyr GI alt fra ulike kurs til rene restaurantopplevelser. Valget vårt falt på kokketeater, hvor man sitter rundt et bord i selve kjøkkenet og overværer kokkeleringen av maten vi skal få servert. Ikke minst innbyr det til god og uformell prat med kokkene, som har utarbeidet en egen meny for kvelden - bare for oss altså. Vi var 11 kolleger totalt, fikk servert en treretters meny samt to appetizers innledningsvis. Det ble en utrolig fin og annerledes matopplevelse, i stor grad tuftet på lokale og norske råvarer, med spennende vrier og kombinasjoner.

Hele Norges Ingrid Espelid Hovig - et stort og flott portrett henger på veggen på Gastronomisk Institutt

Vi ble tatt godt imot av kjøkkensjef på GI, Magne Christensen...

…som kunne by på et godt utvalg av aperitifer, både med og uten alkohol

Hovedkokk for kvelden, David Rivas, forteller om kveldens meny. Han er halvt venezuelansk og halvt italiensk, og er utdannet ved kokkeskolen Hofmann i Barcelona - skolen har en egen restaurant som attpåtil er "dekorert" med en Michelin-stjerne(!)

En litt morsom detalj ved kveldens meny var gjennomgangsfargen oransje i alle rettene. David meddelte at han har en særlig forkjærlighet for norske gulrøtter, på grunn av all sødmen. Foruten gulrøtter ble det brukt andre oransje råvarer som søtpotet, gresskar, appelsin og tindved i menyen. Han pleier ofte å inkludere en eller annen grønnsak i desserter, det gjorde han denne gang også - ganske interessant bruk av råvarer synes jeg. Og ellers satte han et spennende sydamerikansk stempel på maten.

Lekre kuverter...

Bordpynten er både dekorativ og høyst spiselig - dette er spirer av tørkede erter (på fuktig bomull)! 
Til inspirasjon for flere enn bare meg??

Kollegene mine er samlet til bords og er klare for en hyggelig og uformell gourmetkveld

Første appetizer: Syltet gulrot med tapioka-perler marinert i soyasaus, og den urnorske urten ramsløk. Omsider fikk jeg smakt ramsløk altså - den er bare suveren, det norske svaret på hvitløk!

Andre appetizer: Eple marinert i tyttebærjuice, servert på Snøfrisk og med speket reinsdyrhjerte

Et nydelig smakfullt lite maisbrød servert til forretten - inspirasjon fra Venezuela


Forrett: Piggvar ceviche (råmarinert i sitronjuice) servert med søtpotetpuré, søtpotet-chips, karamellisert popcorn, reddik, syltet løk og koriander. Vidunderlig godt og spennende! Piggvaren var overraskende fast i konsistensen, og hadde mye smak. Her var det syre og sødme i fin forening.

Kjøkkensjef David i aksjon

Commis'en (assistentkokken) Petter Sævareid i aksjon

Hovedrett: Nydelig mørt og delikat lam fra Rogaland (Rogalam) - indrefilet til venstre, ytrefilet bak, og lammebrissel foran. Servert med syltet gresskar, gresskarpuré, løkpuré, aspargesknopper, erter, morkler og kjørvel, og sist men ikke minst en "saus" bestående av kraften fra kjøttet (brun farge) og vårløk- og dillolje (grønn farge). Utrolig fin matopplevelse å få servert tre ulike deler av lammet på samme tallerken, for ikke å snakke om alt det smakfulle tilbehøret!

Dessert: Madeleine (fransk klassiker-kake) på "norsk vis", servert med tindved-iskrem, vaniljesaus, sjokolade-biscotti, appelsin, syltet gulrot(!) og bergmynte. Herlig avslutning på en flott kveld!

**********

Dette ble en hyggelig kveld med flotte råvarer omsatt i lekre retter, og ikke minst mye god matprat i en avslappet og uformell atmosfære. Kollegene mine syntes det var et særs hyggelig sted & arrangement, kokketeater anbefales. Takk til alle involverte - takk for oss!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar