torsdag 16. januar 2014

Hjemmelaget søtpotet-chipsHar du noen gang prøvd å lage din egen chips? Ikke? 
Kanskje på tide å prøve da - det er ganske så enkelt, ser du... 

Både poteter og rotgrønnsaker egner seg godt til å lage chips av. Her har jeg brukt søtpotet, som har en søtlig og fyldig smak. Du lager akkurat så mye som du ønsker, derfor har jeg ikke angitt noen mengder i oppskriften.

Server hjemmelaget chips når du får gjester, og de vil garantert bli imponert! Men kjæresten vil nok helt sikkert også sette pris på disse godsakene, det samme tipper jeg at barna vil gjøre. Prøv gjerne hjemmelaget chips som topping på helgens fiske- eller kjøttmiddag også.


Du trenger følgende:

Søtpotet
Olje til fritering (eksempelvis rapsolje)
Salt

Søtpotet skrelles og kuttes i millimetertynne skiver, så tynne du klarer. Jo tynnere du får dem, jo sprøere blir de. Bruk gjerne mandolin om du har.

Ha rikelig med olje i en romslig gryte, minst 2-3 cm, og varm opp på god varme. Oljen er tilstrekkelig varm når du setter en tresleiv ned i oljen og det "bruser" rundt. Kan hende du må justere ned varmen underveis mens du friterer, for at chipsen ikke skal få brent smak. Bruk stekepinsett i metall eller annet metallredskap som tåler den varme oljen.

Legg i en og en søtpotet-skive i den varme oljen, du ser an hvor mye du kan ha i gryten samtidig uten at de fester seg sammen. La chipsene fritere noen minutter til de er fint og godt gyldne, nesten slik farge som paprika-chips, snu dem gjerne en gang eller to. De skal ikke bli for mørke, da kan de få en brent smak, juster eventuelt ned varmen litt om nødvendig. Etter hvert vil chipsene "bulke" seg, og det tar enda litt mer tid før de blir "sprø" i konsistensen, da er de ferdige. 

Gjør en smakstest ved å ta opp en chips-skive som synes å være ferdig, la den avkjøles litt før du smaker. Den skal ha en fin og søtlig chips-smak, og ikke minst skal den være sprø. Plukker du dem opp for tidlig, kan de bli litt myke.

Plukk opp chipsene etter hvert som de blir ferdige, og legg utover på kjøkkenpapir så overflødig olje får renne av. Dryss over litt salt.

De kan eventuelt oppbevares etpar dager i tett boks med lokk.

Og så er det bare å nyte…!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar