søndag 30. juni 2013

From Chieti with love - To Chieti with love (reisebrev)


Dette er mitt første blogginnlegg skrevet både på norsk og engelsk (uthevet skrift). Jeg falt rett og slett for denne italienske regionen og alt den har å by på, og jeg ønsker å dele innlegget også med ikke-norske lesere og venner.

This is my very first blog post written in both Norwegian and English (italic text). I have simply fallen in love with this wonderful Italian region and all it has to offer, and I want to share the blog post also with non-Norwegian readers and friends.

**********

Toscana var mitt aller første møte med Italia for endel år tilbake, og jeg falt fullstendig for den gode maten og vinen, og ikke minst det vakre landskapet. I år gikk sommerferien til Chieti-provinsen i Abruzzo-regionen, det ble starten på en ny italiensk forelskelse...

Landskapet er frodig, variert og overraskende; fra innbydende strender og kystlandskap, via bølgende daler og store sletter, til enorme fjellområder som rager over 2900 meter på det høyeste. Mange landsbyer ligger spredt på utallige høydedrag og oppover ås- og fjellsider. Store områder dyrket mark med alt hva et mathjerte kan begjære, for ikke å snakke om all den gode sjømaten som havet gir.

Vi bodde i Marina di San Vito Chietino (også kalt bare San Vito Marina), et lite tettsted ved Adriaterhavet, like nedenfor småbyen San Vito Chietino. I lille San Vito Marina finnes to slaktere, en fiskehandler, flere bakerier/konditorier, etpar gelateria'er, samt flere restauranter og spisesteder. Restaurant L'angolino er listet i Michelin-guiden (dog uten stjerne). Summa summarum så viser det en genuin interesse og respekt for alt hva naturen og havet kan gi, og innbyggerne er jevnt over opptatt av kvaliteten på maten og råvarene. Det er nærmest misunnelsesverdig, i alle fall inspirerende - og appellerer sterkt til en matelsker...

Tuscany was my very first Italian experience some years back, and I completely fell in love with the delicious food, the good wine, and not the least the beautiful landscape. This year, we went to the Chieti province in the Abruzzo region for our summer holiday, it turned out to be the start of a new Italian love story...

The landscape is fertile, varied and surprising; indulging beaches and coastal scenery, hills, vast flat areas, and huge alpine regions with the highest peaks above 2900 meters. Small villages are located on the numerous hill tops. A wide range of high-quality produce come from the fields and hillsides as well as from the sea.

We stayed in Marina Di San Vito Chietino (or short, San Vito Marina), a village by the Adriatic coast just beneath the small town of San Vito Chietino. In tiny San Vito Marina you'll find two butchers, one shop for fish and seafood, several bakeries/pasticcerias, a couple of gelaterias, as well as several restaurants and cafes. Restaurant L'angelino is listed by the Michelin guide (though not holding any star). It indicates a genuine interest and respect for all the food that the nature and ocean provides, the inhabitants as well seem rather preoccupied with the quality of the produce. It's almost envious, at least inspiring - it appeals strongly to any food lover, like myself...



Utsikt mot Ortona fra en av terrassene utenfor Casa Turchino, huset vi bodde i...

The view towards Ortona from one of the terraces at Casa Turchino, the house we stayed in...


...samme utsikt etter solnedgang. Vakkert, ikke sant?

...the same view after sunset. Beautiful, right?


Kaffebrygging på ekte italiensk vis.

Coffee brewing in the proper Italian way.


Gode lokale viner. Den til høyre fikk vi som velkomsthilsen fra husets hyggelige eier, for en gest!

Pleasant local wines. The one to the right was provided upon arrival by the accommodating owner of the house, what a nice gesture!


Vakkert azurblått Adriater-hav.

The beautiful Adriatic seaside.


Pastarett tilberedt med smakfull lokal sjømat.

A pasta dish prepared with delicious local seafood.


Pizza med potet og rosmarin, kjøpt i San Vito Marina - en skikkelig lokal klassiker!

Pizza with potato and rosemary, bought in San Vito Marina - a genuine local classic!


Treåringen nyter lokal pizza med tomatsaus.

Our three-year-old enjoys local pizza with tomato sauce.


Sitrontrær i hagen utenfor huset vårt.

Lemon trees in the garden outside the house.


Enkel salat med deilige sicilianske tomater, mozarella, persille og pinjekjerner, med hjemmelaget tortillachips til.

Simple salad with tasty Sicilian tomatoes, mozzarella, parsley and pine nuts, with home-made tortilla chips on the side.


Soloppgang over Adriaterhavet.

Sunrise by the Adriatic Sea.


Denne lille gelateriaen på et gatehjørne i San Vito Chietino har den aller, aller beste iskremen!!

This small gelateria on a street corner in San Vito Chietino provides the most delicious ice cream!!  


Mye god iskrem!

 Lots of delicious ice cream!


Både store & små nyter deilig iskrem i varmen - den ferskenfargede iskremen laget med fersk melon var vår favoritt.

Both parents and children enjoyed the lovely ice cream in the summer heat - the peach-coloured ice cream made with fresh melon turned out to be our favorite.


Utsikt fra San Vito Chietino: Frodig og vakkert landskap.

View from San Vito Chietino: A fertile and beautiful scenery.


Utsikt fra San Vito Chietino: San Vito Marina, og Ortona i bakgrunnen.

View from San Vito Chietino: San Vito Marina, and Ortona in the back.


De små var hekta på parmesan!

Our kids were really keen on the parmesan!


Denne lokale kake-klassikeren kalles faktisk "nonne-pupper"! En skikkelig god kake med få, men førsteklasses ingredienser, et slags sukkerbrød med et lag vaniljefyll inni...

This local cake classic is actually called "Nun tits"! A really tasty sponge cake with a vanilla cream layer inside, made with few but high-quality ingredients 




...det er selve signaturkaken i småbyen Guardiagrele like ved Majella-fjellene...

...it is the signature cake of the small town of Guardiagrele close to the Maiella mountains...


...herlig kaffemat!

...delicious with coffee!


Pennapiedimonte ligger høyt og flott til ved Majella nasjonalpark...

Pennapiedimonte is graceously located by the Maiella National Park... 


...med fantastisk utsikt over hele Chieti-provinsen...

...with a fantastic view of the entire Chieti province...



Etterpå spiste vi lunsj på agriturismo Il Feudo - vi fikk mengder av skikkelig god lokal mat & vin, til den nette sum av 25 Euro pr pers...!

Afterwards, we had lunch at the Agriturismo Il Feudo. We were served enormous amounts of really nice local food & wine for the modest cost of 25 Euros per person...!


Treåringen nyter litt lavendel...

Our three-year-old enjoys some lavender...


Småbyen Fara San Martino ligger ved foten av Majella-fjellene. Her ligger de tre store pasta-produsentene Cocco, De Cecco og Delverde, som alle har det friske og gode kildevannet som viktig innsatsfaktor i produksjonen av førsteklasses tørket pasta, som eksporteres verden over.

The small town of Fara San Martino is located at the feet of the Maiella mountains. This is where the three grand pasta producers Cocco, De Cecco and Delverde are located. They all benefit from the ultra-fresh spring waters, a prerequisite for the production of first class dried pasta which is exported all over the world.


En av mange trabocchi langs Chieti-kysten (også kalt "trabocchi-kysten"). Disse installasjonene brukes ved fiske i stedet for båter, og noen har endog restauranter hvor dagens fangst serveres.

One of many trabocchis along the Chieti coast (also called "the trabocchi coast"). These installations are used for fishing instead of using boats, some of them even have restaurants inside where the catch of the day is being served.


En hyggelig lokal kar som vi kom i snakk med på stranden, han hadde vært ute og dykket ved revene og sanket blåskjell til dagens picnic.

A nice guy that we chatted with at the beach, he'd been out diving to catch mussels to be enjoyed for lunch.


Hvor mange kan skilte med å ha fått hjemmelaget, ferskpresset olivenolje?? I dette distriktet er det vanlig å ha et eget jorde som følger eiendommen, hvor det dyrkes oliven til eget bruk. Heldige oss som har lokale venner med familie som har nettopp egenproduksjon av deilig olivenolje! Resten fulgte selvfølgelig med i kofferten hjem til Norge...

How many can claim that they have received home-made, freshly produced olive oil?? In this area it's common to own a piece of land where olive is grown. We are lucky to have some local friends with family with such property with own production of delicious olive oil! The rest of it of course followed the luggage back home to Norway...



...det samme gjorde Cocco-pastaen, som sies å være den aller beste tørkede pastaen. Denne kjøpte jeg til 2,60 Euro pr pakke på den lokale slakteren i San Vito Marina - må si jeg var rimelig fornøyd med kjøpet da jeg ankom Fiumicino flyplass, der kostet én pakke 5,90 Euro...

...as did the Cocco pasta, which is said to be the very best dried pasta. This was bought at the local butcher in San Vito at the price of 2,60 Euros per package - I must admit I was rather happy when I found out that this same pasta was sold at the Fiumicino airport at the price of 5,90 Euros each...




Da vi kom hjem var det godt å kunne nyte noen virkelig gode norske produkter også, som denne herlige juicen laget med bringebær fra Sogn og, ehm akkurat ja, pærer fra Italia... Men det beste av to verdener er det jo!

Upon arrival back home it was nice to enjoy some really nice Norwegian products as well, like this delicious juice made from raspberries from rural Norway and, ehm yeah right, pears from Italy... The best of two worlds after all!


Mitt første forsøk på pizza med potet og rosmarin etter hjemkomst ble en god suksess, og vil bli gjentatt!

My very first attempt at making potato and rosemary pizza at home was a success, and will indeed be repeated!

**********

Takk for denne gang, kjære Chieti - vi kommer garantert tilbake. Arrivederci!

Thank you Chieti - will definitely see you again some day. Arrivederci!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar