onsdag 13. mars 2013

Ovnsbakt skrei med dill, fennikel og aspargesDet er fortsatt høysesong for skrei, og det utnytter jeg så godt jeg kan. Så lenge den er tilgjengelig, er den ofte å finne på middagsbordet hjemme hos oss. Sesongen varer fra januar til mars/april.

Skrei er torsk som vandrer den lange veien fra Barentshavet og ned mot kysten av Norge for å gyte. Selv om den også finner veien mot Finnmark og helt ned mot Stadt, så er det utenfor Lofoten og Vesterålen den har sitt hovedgyteområde. Den lange svømmeturen gjennom kalde hav gir en sterk og muskuløs fisk, og dermed en fantastisk kvalitet på fiskekjøttet. Dette er noe av det beste vi har av norske råvarer fra havet!

Skrei skiller seg genetisk fra kysttorsken, så skrei og "vanlig" torsk er ikke helt det samme, selv om de begge altså tilhører torskefamilien. Ordet skrei kommer sannsynligvis fra det norrøne ordet skrida, som betyr å skride eller vandre fremover.

Her har jeg fått tak i kjempefine skrei-loins. De ble ovnsbakt med et godt dryss finhakket frisk dill og sitronolje, og med surret fennikel, smørstekt asparges og couscous som tilbehør. Dill og fennikel passer veldig godt sammen.

Du kan selvfølgelig også bruke vanlig torsk om du ikke får tak i skrei, eller når det er utenfor sesong.


Du trenger følgende til 4 personer:

800 gr skreifilet (eller torsk)
Salt
Pepper
Frisk dill
Sitronolje

1 stor fennikel
8 grønne asparges
Smør til steking
Salt

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Skreifileten deles i passe porsjonsstykker, og legges i ildfast form. Sprinkle godt med sitronolje over, og dryss over litt salt og pepper, samt finhakket frisk dill. Ovnsbakes i ca 15 minutter til skreien er akkurat gjennomstekt og begynner å flake seg.

Imens kuttes fennikel i ca 1 cm terninger. Fjern den nederste trevlete delen på aspargesen, og del den i litt rause biter.

Fennikelen surres i litt smør i en kasserolle på moderat varme under lokk, til den er passe mør, ca 5-10 minutter. Dryss eventuelt over litt salt.

Aspargesen stekes i litt smør i stekepanne på middels god varme i ca tre minutter - den skal fortsatt ha fin tyggemotstand. Dryss eventuelt over litt salt.

Serveres med couscous eller potetmos til, og sprinkle gjerne litt ekstra sitronolje over. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar