lørdag 23. mars 2013

Hjemmelaget gravlaks med sennepssausKommentar, august 2016:

Oppskriften på sennepssausen under er ikke helt "innenfor" med tanke på Seignalet-dietten, siden den er angitt med nøytral olje, som altså typisk vil være en raffinert olje. 


**********

Gravlaks er utrolig enkelt å lage selv - det fordrer bare litt planlegging. Noen få minutters arbeidsinnsats er alt som skal til, før laksen legges under lett press og passer seg selv i kjøleskap, med unntak av snuing en gang per døgn. Gravingen tar 3-4 dager, avhengig av størrelsen/tykkelsen på laksefileten.

Bruk så fersk og god laks som mulig når du skal lage gravlaks. Jeg bruker gjerne laks av sushikvalitet (Salma, Frøya, eller lignende), eller gå til en fiskehandler som har god kvalitet på fisken.

Tips: Del gjerne gravlaksen i passe stykker som kan fryses ned, da kan de tas opp etter behov. Salma-laks og tilsvarende kvaliteter trenger ikke nedfrysing om den graves i god tid før holdbarhetsdato, og skal spises innen kort tid. All annen laks bør fryses ned (minst) etpar døgn, enten før graving eller etter.

Her har jeg delt laksen i passe porsjonsstykker før graving, 
så fryser jeg ned det jeg ikke trenger i første omgang, og tar opp etter behov


Jeg brukte følgende til gravlaksen:
1,5 ss himalayasalt
1 ss rørsukker
En god håndfull frisk dill
Ca 800 gr laksefilet (gjerne sushikvalitet)

Sennepssaus:
1 egg
4-5 ss dijon-sennep
1 ss hvitvinseddik
Ca 2 ts brunt sukker (til passe sødme, smakes til)
1/2 ts salt
Litt pepper
Ca 2 dl nøytral olje (til passe konsistens)
Finhakket dill (mengde etter smak)

Bland sammen himalayasalt og sukker i en skål. Finhakk dill.

Legg laksefileten i en form, lange fileter kan deles i passe porsjonsstykker. Dryss på salt-/sukkerblandingen på begge sider av fileten. Dryss godt med finhakket dill på begge sider av laksen.

Dekk fileten med plastfolie, legg på noen bøker eller lignende med litt tyngde (noen kg), som legger lett press på laksen, og sett i kjøleskap.

Kunstbøker kan være nyttige de og...

Snu laksen én gang per døgn. Ta gjerne en prøvesmak etter to-tre dager. 


Sennepssaus er rask å lage med stavmikser: 

Ha egg, sennep, hvitvinseddik, brunt sukker, salt og pepper i en smal, litt høy beholder (som passer til stavmikseren). Start gjerne med 4 ss sennep og 1 ts brunt sukker, og tilsett eventuelt mer til passe smak. Hell ca 1 dl av oljen i, og kjør sammen med stavmikseren. Tilsett deretter gradvis mer olje til sausen får en passe tykk konsistens (den skal helst ikke dryppe så mye). Bland inn hakket frisk dill.

Server gravlaksen med sennepssaus og godt brød til.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar