tirsdag 29. januar 2013

Ovnsbakt laks med smakfull japansk vriI dag har jeg rett og slett latt meg inspirere av sushi, og kommet opp med denne herlige lakseretten med japansk vri. Syltet ingefær, soyasaus, sesamolje og sesamfrø; sammen sier de "yummy"!

Både toåringen og minstemann på 10 mnd spiste laksen med stor appetitt - vi voksne likeså:)

Det kan være stor forskjell på syltet ingefær som fås kjøpt i matbutikker. Personlig synes jeg ikke så mye om Blue Dragon sin, den er et stykke unna å smake som de man får på sushi-restauranter. Saitaku sin derimot er ganske bra, den fås kjøpt i en rekke vanlige butikker (kjøper den på Meny). Ellers har asiatiske butikker mye bra syltet ingefær til en rimelig penge.

Tips 1: Du kan med fordel bruke sushiris til. Da tilbereder du den etter anvisning på pakken, men du trenger ikke tilsette riseddik/sukkerlake som er vanlig når man lager tradisjonell sushi. Alternativt bruker du vanlig jasminris.

Tips 2: Du kan fint riste sesamfrøene på forhånd, i tørr stekepanne på god varme. Pass på så de ikke blir svidd. Lag gjerne en litt større mengde (for eksempel 1 dl), som du oppbevarer i en boks med tett lokk til senere bruk. Holder seg i flere måneder.

Saitaku syltet ingefær har god smak, og finnes i endel matbutikker etter hvert


Du trenger følgende til tre-fire personer:

1 ss sesamfrø
2-3 ss syltet ingefær + ekstra ved servering
3 ss soyasaus + ekstra ved servering
1 ss sesamolje
5-600 gr laksefilet
Salt
Pepper

Sushiris til tre-fire personer (alternativt jasminris)

3-4 gulrøtter
1 løk
2 vårløk
Olje + litt sesamolje til steking

Sesamfrø ristes i tørr stekepanne på høy varme til de blir gyldne, rør jevnlig så de ikke svis. Ristingen kan eventuelt droppes, men det gir en ekstra god smak på sesamfrøene. 

Kok risen etter anvisning på pakken.

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Finhakk syltet ingefær, og bland sammen med soyasaus og sesamolje.

Legg porsjonsstykker av laksefilet i en ildfast form, dryss over litt salt og pepper, og fordel blandingen med syltet ingefær over laksefiletene. Stekes i ovnen i 12-15 minutter, til laksen er så vidt gjennomstekt og begynner å flake seg.

Imens kuttes gulrøtter i skiver, løk i grove biter, og vårløk i passe tynne ringer. Stek først gulrøtter og løk i litt olje på høy varme i noen minutter til løken er blank og gulrøttene litt gyldne, rør av og til så det ikke svis. Vårløk tilsettes siste stekeminutt, sammen med litt sesamolje (ca 1 ss), bland sammen.

Server laksefileten med ris og grønnsaker til, og dryss over sesamfrø. Det smaker ekstra godt med litt syltet ingefær på siden, og litt ekstra soyasaus over. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar