mandag 5. november 2012

Marsipankake uten eggI helgen feiret vi minstemann sin navnefest, og jeg lagde både maten og kakene selv. Min far tåler ikke egg, men elsker kaker! Så jeg ønsket å lage kun eggfrie kaker, inkludert en marsipankake. Da gjaldt det å finne en alternativ vri på kakebunnen, siden egg jo er en viktig bestanddel i "ordinære" sukkerbrød.

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift på kulturkake, som visstnok sto på kulturmelk-kartongene fra Tine for mange år siden. Den er referert flere steder på nettet (jeg fant den på kakemonsen.no), og er en god og veldig lettvint basiskake som kan varieres nærmest i det uendelige.

Jeg halverte oppskriften (er egentlig en langpannekake), og brukte en 24 cm rund springform. Ellers har jeg justert oppskriften litt. Ifølge originaloppskriften skal kaken stekes på 200 grader, men siden sukkerbrød normalt stekes på 160-170 grader, valgte jeg å steke denne på 170 grader.

Kakebunnen blir ikke fullt så lett og luftig som sukkerbrød, all den tid den ikke inneholder egg. Men både gjestene og jeg fikk en ganske så god "marsipankakefølelse" likevel, og den er absolutt å anbefale om du selv eller noen andre kakespisere ikke tåler egg.


Kakebunn:
75 gr smør
2 dl rørsukker
5 dl hvetemel
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
3,75 dl kulturmelk (3,5% fett)

Fyll / marsipanlokk:
2-3 dl kremfløte
2 ts melis
3-4 dl Piano vaniljekrem (den er uten egg)
Aprikossyltetøy (eller annet syltetøy etter ønske)
Ca 3-400 gr marsipan til lokk (+ evt marsipan til pynt)

Forvarm stekeovnen til 170 grader.

Smelt smør på lav varme.

Bland sammen rørsukker, hvetemel, natron og vaniljesukker, og rør deretter inn kulturmelken til en jevn røre. Vend så inn det smeltede smøret til alt er blandet til en litt tykk kakerøre.

Ta av kanten på springformen, og legg et stykke bakepapir oppå bunnen. Sett deretter kanten på igjen, og smør på innsiden. Hell i kakerøren, og bre den utover i et jevnt lag i formen.

Stek kakebunnen nederst i stekeovnen i ca 40-45 minutter, til den er gjennomstekt (test med en kakepinne eller en lang fyrstikk).

La kakebunnen avkjøles litt i formen, før den legges over på et kakefat. Eventuelt kan den hvelves opp-ned for å få den "flate" bunnen opp.

Kremfløten piskes stiv, tilsett litt melis underveis. Vend forsiktig inn noen spiseskjeer av den stivpiskede kremen i vaniljekremen.

Del kaken i to når den er helt avkjølt, og smør et relativt tynt lag aprikossyltetøy på den nederste bunnen. Bre så et passe lag med vaniljekrem-blandingen over laget med syltetøy, og legg på den øverste bunnen. Kle kaken med et litt tynt lag stivpisket krem. Sett gjerne kaken kaldt et par timer før marsipanen legges på.

Kjevle ut marsipan til et passe tynt lokk som er stort nok til å dekke kakebunnen inkludert sidene. Legg så marsipanen oppå kakebunnen, "strekk" marsipanen forsiktig ut og ned med ene hånden, mens den strykes lett inntil kanten med andre hånden, fortsett rundt hele kaken til marsipanen er på plass, helst uten folder. Skjær vekk overflødig marsipan.

Pynt eventuelt med marsipanroser, eller annen pynt etter ønske.

Vel bekomme!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar