torsdag 8. november 2012

Hjemmelagde wienerbrød


Wienerbrød med vaniljekrem og bringebærsyltetøy

Jeg elsker wienerbrød! Og jeg er i bakemodus for tiden. Så nå var det på høy tid jeg debuterte som wienerbrød-baker.

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift som jeg fant på klikk.no. Jeg fylte alle med hjemmelaget vaniljekrem, og ellers varierte jeg med bringebærsyltetøy, revet sjokolade og hakkede pistasjnøtter. Jeg lagde noen porsjons-wienerbrød, og noen wienerstenger som ble kuttet i passe stykker etter steking.

Sørg for at ingrediensene er så kalde som mulig. Og bruk gjerne bakeunderlag, og godt med hvetemel under utbakingen, slik at deigen ikke setter seg fast. Jeg har tatt med noen trinn-for-trinn bilder under, så det ikke skal være vanskelig å følge fremgangsmåten.

Hvis du vil bruke hjemmelaget vaniljekrem, så kan du med fordel lage den kvelden før. Oppskrift kan du finne i DETTE blogginnlegget. Men bruk gjerne kjøpt vaniljekrem om du heller vil det.

Og du?? Dette ble vidunderlig godt!

Wienerbrød med vaniljekrem og pistasjnøtter


Du trenger følgende:

3 dl kald melk (jeg brukte helmelk)
50 gr fersk gjær
1 egg
3 ss rørsukker
Ca 500 gr hvetemel + til utbaking
Ca 300 gr kaldt smør

1 egg til pensling

Fyll som jeg brukte:
Vaniljekrem
Bringebærsyltetøy
Hakkede pistasjnøtter
Revet mørk sjokolade
(Et dryss melis ved servering)

Wienerbrød med vaniljekrem og finrevet mørk sjokolade

Rør ut gjæren i den kalde melken. Pisk lett sammen egg og sukker i en bakebolle, og tilsett melk/gjær-blandingen. Hvetemel siktes i, og det hele røres lett sammen, kun til det akkurat er blandet. 

La deigen stå og hvile litt mens du forbereder fyllet. Hakk nøtter, riv sjokolade, etc...

Bruk godt med hvetemel, og elt deigen lett og forsiktig. Sørg for å bruke akkurat så mye mel som du trenger for at deigen ikke skal klistre seg fast på kjevlen eller underlaget, verken mer eller mindre.

Kjevle ut deigen til et centimeter-tykt rektangel...

...høvle det kalde smøret i skiver med ostehøvel, og legg smørskivene i et jevnt lag på 2/3 av rektangelet...

...brett den tredjedelen av rektangelet som ikke har smør på, over den midtre tredjedelen (med smør), og brett denne igjen over den siste tredjedelen (med smør). Da skal du ha tre lag med deig, og to lag med smør. Smørlagene skal ikke komme i kontakt med hverandre.

Kjevle ut deigen til det igjen er et centimeter-tykt rektangel. Vri deigen 90 grader på bakeunderlaget, brett deigen på nytt i tre lag, og kjevle det ut til et centimeter-tykt rektangel igjen. Gjenta prosedyren én gang til. 

Hvis deigen blir klissete underveis, eller smøret er "på vei gjennom", kan du drysse på litt mel og stryke det lett over deigen.

Kutt deigen i passe stykker, for å lage enten porsjons-wienerbrød eller wienerstenger. Jeg kuttet ni kvadrater på ca 10x10 cm, samt to rektangler på ca 15x25 cm. De ble lagt på to stekeplater med bakepapir, fylt med fyll, og penslet med egg, før de fikk heve seg. La det være litt avstand mellom emnene, de hever endel, særlig mens de steker...

Det er mange måter å forme wienerbrødene på - her er hva jeg gjorde:

På kvadratene la jeg ca 1/2 ts bringebærsyltetøy, samt en god ts vaniljekrem...


...hjørnene ble brettet inn mot midten over fyllet, og trykket sammen.

På begge rektanglene la jeg en tykk stripe vaniljekrem på midten. Den ene fikk så et godt dryss revet sjokolade, den andre fikk et godt dryss grovhakkede pistasjnøtter...

...på den ene brettet jeg langsidene enkelt og greit inn mot midten. På den andre lagde jeg snitt på tvers langs langsidene (fra ytterkantene inn mot fyllet), med ca 2 cm mellomrom. De resulterende flippene ble flettet inn mot midten.

La wienerbrødene heve i ca 45 minutter.

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Jeg stekte wienerbrødene i to omganger, til de ble fint og godt gyldne. Steketiden kan variere endel fra ovn til ovn, beregn omtrent 10-15 minutter per stekebrett. Dersom du ser at wienerbrødene blir fort mørke, kan du redusere temperaturen litt, for eksempel til 200 grader.

Server wienerbrødene nystekte. Vel bekomme & nyt!



22 kommentarer:

  1. Monas Kjøkkenskriverier19. november 2012 kl. 22:36

    Takk for det Ane, det er bare å sette i gang :-)

    SvarSlett
  2. Hei! Eg bor i USA men pleide å bo i Bergen. Eg leitet for nå spesial fra Norge å lage til Thanksgiving dessert. Nå har jeg fant det. Tusen takk for denne veldig detaljert oppskrift og fremgangsmåte!

    SvarSlett
  3. Monas Kjøkkenskriverier22. november 2012 kl. 07:16

    Hei Heath, så hyggelig å høre fra deg, og at du vil lage wienerbrød til Thanksgiving! Ikke sant Bergen var en fin by? Har bodd der selv i mange år :-) Lykke til med wienerbrød-baking!

    SvarSlett
  4. Jeg har prøvd å lage disse nå, står å venter på å få komme inn i ovnen! Gleder meg masse! :)

    SvarSlett
  5. Bakte disse godsakene ikveld, helt fantastisk! takk for oppskriften !

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier4. mai 2013 kl. 22:08

      Så hyggelig å høre - og vær så god :-)

      Slett
  6. Mmmm disse så gode ut! Dette må jg lage:):)Kan man bruke vanlig fersk gjer?:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier3. august 2013 kl. 20:18

      Takk, ja disse er veldig gode :-) Det er vanlig fersk gjær jeg har brukt (blå pakke).

      Slett
  7. Hei Mona!
    Visste ikkje at du dreiv å blogga om mat!! Men NO gjer ej det! Gurimalla så kjekt å lese og lære! Her er mykje som skal prøvast... Og desse winer brøda....ser absolutt HIMMELSK gode ut! Namm :D
    Skal følge deg heretter!
    Klem frå Laila på Hareid :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier7. september 2013 kl. 14:28

      Såååå kjekk hilsen Laila :-) Ja disse wienerbrødene må du prøve, de ble skikkelig gode! Og takk for at du vil følge meg :-) Klem tilbake til deg fra meg

      Slett
  8. Hei Mona.
    Fikk lyst å lage disse wienerbrødene.
    Bor i Uruguay og har bare tilgang til tørrgjær, kan du si meg hvor mye 50g ferskgjør utgjør i tørrgjær?

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier13. september 2013 kl. 19:38

      Hei, så hyggelig at inspirasjonen har funnet veien til Uruguay :-) Jeg vil anta at tørrgjæren har noenlunde samme kvalitet som her hjemme i Norge. I så fall vil 50 gram fersk gjær tilsvare 12 gram tørrgjær (det er innholdet i en pose Idun tørrgjær). Lykke til med bakingen :-) Hilsen Mona

      Slett
  9. Disse smakte ikke i nærheten av vanlige wienerbrød. Angrer på at jeg brukte tid på denne oppskriften!

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier30. september 2014 kl. 21:59

      Synd du hadde en negativ opplevelse, særlig siden det tar litt tid å lage dem. Det er ikke godt for meg å si om du bare var uheldig med fremgangsmåten, eller hva som eventuelt har gått galt. Personlig er jeg veldig kresen på wienerbrød - og med hånden på hjertet; dette er blant de aller beste wienerbrød jeg har smakt, og andre som har smakt dem syntes også de ble nydelig gode. Det ville hjulpet om du skrev litt mer om hvorfor de ikke var i nærheten av vanlige wienerbrød, så kunne jeg forhåpentligvis gitt noen råd om hvorfor resultatet ble som det ble. Vennlig hilsen Mona

      Slett
    2. Har selv prøvd dette, og likte resultatet.Hele familien koste seg og ville ha mer! Tusen takk for oppskriften Mona...og til deg som klaget, kansje du burde bare kjøpe deg ferdig weinerbrød på Meny.det koster kr 10 når de har det på tilbud.Slutt å kalg og gjør noe med det istede.Kansje finne ut om baking er din ting eller kansje holde deg til ferdig laga mat :P

      Slett
  10. Hei!
    Lagde disse i dag, første gang jeg har lagd wienerbrød, de ble kjempegode!!! Takk for at du delte oppskriften =)
    Mvh Britt Eli

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier6. januar 2015 kl. 19:10

      Hei Britt Eli, så hyggelig å høre :-) Hilsen Mona

      Slett
  11. Endelig en oppskrift jeg forstod og som ble supervellykket! :D Takk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier1. mars 2015 kl. 12:03

      Takk for super tilbakemelding :-)

      Slett
  12. Jeg har lest flere oppskrifter, men ikke helt skjønt dette med smøret (hvordan det skulle gjøres) - men etter sett dine bilder og forklaringer - så fikk man en åpenbarelse - så takk :) veldig bra ! So keep up the good work :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier17. april 2017 kl. 09:31

      Så bra å høre! Jeg har prøvd å vise fremgangsmåten på en så lett forståelig måte som mulig, så da er jo målet forhåpentligvis nådd :-) Vennlig hilsen Mona

      Slett