mandag 3. september 2012

Babymat - de første middagene (fra 5-6 mnd)

Jeg har skrevet en rekke blogginnlegg om babymat, og flere av innleggene har oppskrifter på middager med varierte ingredienser. Slike måltider gjør at barnet blir vant til sammensatt og smakfull mat, noe som gir en god overgang til ordinær "voksenmat".

De første middagene kan gjerne være litt enkle med få ingredienser, slik at barnet får en gradvis og "myk" overgang til mat med flere ingredienser og mer smak.

Her har du noen forslag til oppskrifter på de første middagene til barnet ditt. Hver oppskrift holder til flere middager. De holder seg fint i kjøleskap i 2-3 dager, eller kan alternativt fryses ned i mindre porsjoner.

Se an hvor mye konsistens på maten barnet takler, dette kan variere mye fra barn til barn. Hvis barnet viser tegn til mye brekninger under måltidene, bør maten moses bedre og/eller spes med mer væske. Start gjerne med å mose maten med stavmikser til de minste. Etter hvert kan du prøve å mose maten med gaffel. Gi gjerne små hele biter av godt kokte rotgrønnsaker og fisk, start med små biter på størrelse med et riskorn eller to, slik at barnet gradvis blir vant til mer konsistens på maten.

Fisk har en fin og myk konsistens, og er lett å spise og fordøye for de minste. Kylling er en fin intro til kjøtt, og lever er en veldig god jernkilde.


Enkel fiskegryte:
1-2 poteter
1 pastinakk (eller gulrot)
1-200 gr fiskefilet (torsk, sei, laks, steinbit, hyse, lyr, ...)
1 ss god olje, extra virgin
(Litt persille, frisk eller tørket)

Kutt poteter og pastinakk i 1/2 cm tynne skiver, og damp dem møre i en gryte med damprist, vann i bunnen, og lokk. Kutt fisken i skiver, og tilsett mot slutten av koketiden. Moses sammen med litt god olje (og evt persille, 1 ts frisk eller 1/2 ts tørket) med stavmikser, og spes til passe konsistens med dampvannet, evt morsmelk / morsmelkerstatning, eller litt mild juice.


Enkel kyllinggryte:
1/2-1 søtpotet (eller 1-2 poteter)
1 gulrot (eller pastinakk)
1/2-1 kyllingfilet
1 ss god olje, extra virgin
(Litt timian, frisk eller tørket)

Kutt poteter og gulrot i 1/2 cm tynne skiver, og damp dem møre i en gryte med damprist, vann i bunnen, og lokk. Kutt kyllingfilet i skiver, og tilsett mot slutten av koketiden. Moses sammen med litt god olje (og evt timian, 1 ts frisk eller 1/4-1/2 ts tørket) med stavmikser, og spes til passe konsistens med dampvannet, evt morsmelk / morsmelkerstatning, eller litt mild juice.


Enkel levergryte:
1-2 poteter
1-3 ts kokt/most lever
Litt persille, frisk eller tørket
Litt rosmarin, helst frisk
1 ss god olje, extra virgin

Kutt poteter i 1/2 cm tynne skiver, og damp dem møre i en gryte med damprist, vann i bunnen, og lokk.  Tilsett litt lever, merk at den kan virke veldig markant på smak og bør brukes i små mengder. Moses sammen med litt god olje, persille og rosmarin med stavmikser, og spes til passe konsistens med dampvannet, evt morsmelk / morsmelkerstatning, eller litt mild juice.

9 kommentarer:

  1. Ja har ikke sånn damprist og sånn, men kan jeg koke det istedenfor?

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier8. mai 2013 kl. 21:36

      Hei! Du kan koke maten, men jeg anbefaler absolutt å bruke damprist, da beholder du mest mulig næringsstoffer og smak i maten. Damprist fås kjøpt til en grei pris, for eksempel på endel velassorterte matbutikker, Jernia og Clas Ohlson. Vennlig hilsen Mona

      Slett
  2. Hei. Bare på lurer på hvor man finner kokt, most lever? El kjøper man bare evt. hel lever og gjør dette selv? Hvilke type lever er best? Hvor lenge koker man lever?

    SvarSlett
  3. Monas Kjøkkenskriverier29. juli 2013 kl. 13:13

    Hei, jeg har kjøpt fersk, hel lever på matbutikk med ferskvareavdeling. Spør i ferskvaredisken om de har fersk lever, evt om de kan skaffe det for deg, ofte vil det ikke ligge fremme i disken, men de kan ha det på "bakrommet"... Jeg har brukt lammelever, har kjøpt den for 10 kr kiloen(!), delt den opp i mindre terninger, og kokt den selv til den er helt gjennomkokt. Koketiden avhenger av hvor store biter du skjærer, du må bare sjekke at den blir gjennomkokt. Mos den så i kjøkkenmaskin, du kan spe litt med kokevannet til passe konsistens på mosen, og fryse ned i små porsjoner som kan blandes inn i annen mat. Merk at lever er "drøy" mat, så hvis du kjøper en hel lever på rundt et kilo, så vil den holde til mange mange måltider.

    SvarSlett
  4. Er dt greit å bruke storfelever? Takk for svar;) Oppskriftene her er enkle, nnæringsrike og smaker godt;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier1. august 2013 kl. 20:30

      Jeg tror nok jeg vil anbefale lammelever. Lam og sau går stort sett på naturbeite, i alle fall store deler av året, mens storfe i større grad går på kraftfôr, og muligens er de mer vaksinerte også. Jeg vet ikke hva som eventuelt kan sette seg i leveren av uønskede substanser, leveren er jo et rense-organ, men personlig ville jeg nok foretrekke å være på den sikre siden, og gå for lammelever.

      Tusen takk for hyggelig tilbakemelding om oppskriftene mine - akkurat hva jeg ønsker & håper å formidle :-)

      Slett
  5. Hei!

    Supert med oppskrifter, takk for at du deler! :)

    Eneste jeg reagerer på at du anbefaler fisk fra 5-6 mnd? I alle bøker og hos helsesøster er jo dette fy fy på grunn av allergi og skal ikke gis før 12 mnd. Ting har kanskje endret seg.

    Bente

    SvarSlett
  6. Muligens et dumt spørsmål, men damper du fisken/kjøttet også?

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier8. april 2015 kl. 22:03

      Hei! Joda, fisken/kjøttet dampes sammen med resten av råvarene, i samsvar med oppskriftene. Hilsen Mona

      Slett