torsdag 26. juli 2012

Monas skikkelig gode texmex-torskI dag brukte jeg trilleturen med minstemann til å tenke ut denne retten - og i slike stunder koser jeg meg jaggu godt!

Utgangspunktet var et enkelt og genialt tips som jeg har snappet opp fra den verdenskjente mesterkokken Ferran Adrià, nemlig å bruke finmalte tortillachips som panering. I dag ville jeg prøve dette som panering til stekt torsk, for å finne nye måter å variere våre hyppige fiskemiddager på.

Jeg hadde litt crème fraiche til overs, og den fikk inngå i en egenkomponert texmex-saus. Bønnestuing er nærmest obligatorisk tilbehør til ekte texmex-mat, men jeg måtte lage en litt "snill" variant så den ikke utkonkurrerte den milde torskesmaken fullstendig, så jeg brukte de hermetiske tomatene som var til overs fra sausen. Til sist ville jeg gjøre noe ekstra med risen, som fikk følge av finhakket koriander, olivenolje og litt limesaft. Smaksatt ris er vanlig i det meksikanske kjøkken.

Dette ble skikkelig godt! Toåringen vår var spesielt gira på bønnestuingen, dog er hun jo glad i mat med mye smak. Den panerte torsken så rett og slett proff ut, og tilbehøret funket bra til fisken. Og denne retten er enklere & raskere å lage enn det kanskje ser ut til - det er bare å prøve selv.Du trenger følgende til to-tre personer:

Texmex saus:
100 gr crème fraiche (1/3 boks)
1/3 boks finhakkede hermetiske tomater
1 ts hvitløkssalt
1 ts paprikapulver
1 ts spisskummen
1 ts malt ingefær
1/4-1/2 ts cayennepepper (evt chilipulver)

Koriander-ris:
En neve frisk koriander
1/2 dl extra virgin olivenolje
1/2 lime
Ris til to-tre personer

Bønnestuing:
1/2 stor løk
1 kinesisk hvitløk (evt 4 fedd)
Olje til steking
2/3 boks finhakkede hermetiske tomater
1 boks svarte bønner
Salt
Pepper

Texmex-torsk:
Ca 75 gr tortillachips
2-3 ss hvetemel
1-2 egg
3-400 gr torskefilet
Salt
Pepper

Frisk koriander ved servering


Start med sausen, den kan lages i god tid i forveien og settes i kjøleskap (serveres kald som dipp, eller varm som saus). Bland godt sammen crème fraiche, hermetiske tomater, hvitløkssalt, paprikapulver, spisskummen, malt ingefær og cayennepepper i en skål. Smak eventuelt til med mer krydder hvis ønskelig. Sett i kjøleskap og la den godgjøre seg mens du lager resten av maten.


Bryt tortillachips i mindre biter, og bruk en krydderkvern (f.eks til stavmikser) eller food processor til å finmale dem. Eventuelt kan du bruke morter.


Koriander finhakkes, og blandes med olivenolje og saften av lime. Sett til side så lenge.

Kok risen. Når den etter hvert er ferdig kokt, lar du den stå med lokk for å holde varmen.

Bønnestuingen:
Løk og hvitløk finhakkes, og stekes i en kasserolle i olje på god varme noen minutter til den er fint og gyldent stekt. Rør av og til så det ikke svis. Tilsett hermetiske tomater, bland sammen og skru ned varmen så det bare småkoker. Skyll de svarte bønnene, og tilsett sammen med løken og tomatene, bland sammen. Bruk en stamper til å grovmose bønnestuingen. Legg på lokk å la den stå på lav varme til servering, rør en gang eller to.


Texmex-torsken:
Sett frem tre dype tallerkener, og ha i henholdsvis hvetemel, pisket egg og finmalte tortillachips. Del torskefileten i passe porsjonsstykker, tørk dem godt, og dryss på salt og pepper. Sett på stekepannen på god varme med godt med stekeolje. Vend fiskestykkene først i melet, så i pisket egg, og deretter i finmalte tortillachips. Legg dem forsiktig over i den varme stekepannen (slik at paneringen ikke ødelegges), stekes noen minutter på hver side til de er fint brunet.

Varm eventuelt sausen om ønskelig, men den er god kald også. Hell koriander-blandingen over den ferdigkokte risen, og bland sammen.

Server texmex-torsken med bønnestuing og koriander-ris, og sausen kan gjerne serveres i en liten skål som en dipp. Dryss over litt koriander til slutt. 

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar