fredag 4. mai 2012

Monas hjemmelagde tortillalefserKjøpte tortillalefser smaker rett og slett kunstig og rart, og så har de en merkelig "klam" konsistens... Selv de økologiske tortillalefsene er litt underlige, synes jeg, selv om de er laget av bedre råvarer.

Tortillalefser er enkle og raske å lage selv, og de smaker veldig mye bedre enn de industriproduserte - det er altså med tortillalefser som med så mye annen mat. Amen fra meg!

Jeg har brukt litt fin sammalt hvete i disse lefsene for å gjøre dem sunnere, men ikke mer enn at de beholder den "fine" konsistensen. Jeg tilsetter litt hvitløkspulver og spisskummen for ekstra smak.

Bruk tortillalefsene til meksikansk mat, som en alternativ pizzabunn til porsjonspizzaer, eller lag lefseruller med digg fyll til tapasbord eller buffet. Lefseruller med røkelaks, kremost og friske urter smaker utrolig godt og er gjort i en fei.


Til åtte tortillalefser trenger du:

200 gr hvetemel
100 gr fin sammalt hvete
1 ts bakepulver
1 ts hvitløkspulver (eventuelt løkpulver)
1 ts spisskummen (kan sløyfes)
(Eventuelt andre tørkede krydderurter etter smak)
1 ts salt
2,5 dl helmelk
3 ss nøytral olje


Bland først det tørre sammen i en bolle. Tilsett deretter melken og oljen, og bland godt sammen. 

La deigen hvile i 15-20 minutter.


Ha godt med hvetemel på et bakeunderlag, ha deigen oppå melet, og dryss godt med mel oppå deigen. Kna deigen litt så melet blandes inn, slik at den blir grei å bearbeide - det er ikke mye som skal til. 


Bak deigen ut til en pølse...


...og del i åtte emner som formes til små boller. 


Trykk ut hver bolle, en om gangen, form den til en flatere sirkel, snu den etpar ganger i melet så den har godt med mel på begge sider og ikke henger fast i underlaget. 


Kjevle ut emnet til du får en så tynn lefse som mulig. Det er helt greit om de ikke blir helt sirkelrunde, da ser de bare rustikke og ekte hjemmelagde ut! Snu dem gjerne etpar ganger og kjevle på begge sider, så er du sikker på at de ikke henger fast. Dryss på mer mel om nødvendig. 


Legg den (passe) melete lefsen forsiktig over på et kjøkkenhåndkle og dekk til, bruk hele håndflaten når du flytter den over så den ikke revner. 

Fortsett å bake/kjevle ut de øvrige emnene tilsvarende.


Tortillalefsene stekes i tørr stekepanne på god varme, sånn omtrentlig ett minutt på hver side, til de får noen lysebrune flekker på overflaten på begge sider. Rist litt på stekepannen når du legger i lefsen, og eventuelt under stekingen også, så sikrer du at den ikke henger seg fast. 

Det gjør ingenting om det havner litt mel i stekepannen fra lefsene - blir det for mye heller du det bare ut. Dersom melet blir mørkebrunt eller brent, bør du justere ned varmen litt. Til info så starter jeg med varmenivå 8, hvor 9 er max på min induksjons-koketopp, og etter hvert stiller jeg ned varmen litt etter behov. 


Legg tortillalefsene på kjøkkenhåndkle etterhvert som de blir ferdig stekt, og dekk til. Hvis ikke lefsene skal brukes med det samme, pakkes de inn i kjøkkenhåndkleet, og deretter i plastpose.

Server tortillalefsene med passende tilbehør, avhengig av bruksområde. 

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar